16.8 C
Chania
Thursday, January 16, 2025

Κίνα: Νέο ταμείο δανεισμού στα πρότυπα του ΔΝΤ και στο βάθος… νέο δολάριο

Ημερομηνία:

Με συμμετοχή 15 δισεκατομμύρια γουάν (περίπου 2,2 δις δολάρια) για την κάθε χώρα που θα κληθεί να εισφέρει στο κοινό ταμείο η Κίνα στήνει το δικό της ΔΝΤ.

Η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη, η Ινδονησία, το Χονγκ Κονγκ και η Χιλή θα συμμετέχουν σε πρώτη φάση στο νέο οργανισμό για να έχουν πρόσβαση σε δανεισμό στην περίπτωση που το χρειαστούν.

Η ανακοίνωση έγινε από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας – και ήλθε σε συνέχεια της δημοσιοποίησης την περασμένη εβδομάδα του κινεζορωσικού σχεδίου από τον ίδιον τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την δημιουργία του «αντι-δολαρίου» για τις διεθνείς συναλλαγές, με τη συμμετοχή χωρών όπως η Βραζιλία, η Ινδία και η Νότια Αφρική.

Όπως είναι γνωστό, το ΔΝΤ, που έχει 29 χώρες – μέλη και στο οποίο η αμερικανική επιρροή είναι εμφανής, ιδρύθηκε στα τέλη του 1945, μετά το τέλος του Β΄ παγκοσμίου πολέμου για να βοηθήσει στην ανάπτυξη, μέσω δανεισμού και τεχνικής βοήθειας – και έχει πολλές φορές κατηγορηθεί για τις πολιτικές που «συνιστά» , όπως συνέβη και με την χώρα μας στα χρόνια των Μνημονίων.

Υπό εξέταση το νέο νόμισμα

«Το θέμα της δημιουργίας ενός διεθνούς νομίσματος ( σ.σ στην ουσία, ένα νέο δολάριο, που θα ανταγωνίζεται το αμερικανικό νόμισμα) βασισμένου στο καλάθι των νομισμάτων των χωρών μας, είναι υπό εξέταση», είπε ο Πούτιν την περασμένη Τετάρτη στο Επιχειρηματικό Φόρουμ των BRICKS – των κορυφαίων αναδυόμενων αγορών, που περιλαμβάνουν , εκτός της Ρωσίας και της Κίνας, την Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική.

Όπως είναι γνωστό, οι κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία έχουν ουσιαστικά αποκλείσει τη Ρωσία από το διεθνές οικονομικό σύστημα – και ο Πούτιν έχει σε πολλές περιπτώσεις σπεύσει να προβλέψει ότι το δολάριο θα αποκαθηλωθεί από την θέση του νομίσματος αναφοράς για όλο τον πλανήτη.

Τον Μάιο, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κίνας – είναι τα μεγαλύτερα στον κόσμο – αυξήθηκαν κατά 80,6 δις δολάρια και έφτασαν σε αξία τα 3,13 τρις δολάρια, ενώ τον Μάρτιο υπήρξαν πληροφορίες ότι συμφωνήθηκε μία μεγάλη προμήθεια πετρελαίου μεταξύ Κίνας και Σαουδικής Αραβίας, σε γουάν, το κινεζικό εθνικό νόμισμα.

Όπως είναι γνωστό, οι πετρελαϊκές συναλλαγές γίνονται σε όλο τον κόσμο σε δολάρια – και αρκετοί οικονομολόγοι είχαν χαρακτηρίσει μεν «συμβολική» μία τέτοια κίνηση, για να προσθέσουν όμως ότι θα μπορούσε να είναι ένα «σήμα» ώστε να μειωθεί η εξάρτηση των παγκόσμιων αγορών από το δολάριο.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Υπό την επήρεια αντιψυχωτικών φαρμάκων ο οδηγός της Πόρσε – Μεταφορά στις φυλακές Κορυδαλλού

Και νέα δίωξη ασκήθηκε στον δράστη του θανατηφόρου τροχαίου στα Χανιά, καθώς...

«Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν» – Η εκλογή ενός προέδρου στη σύγχρονη ελληνική Δημοκρατία

Της Στέλλας Αλφιέρη Επιτέλους μίλησε ο πρωθυπουργός και ανήγγειλε τον...