ΕΛΛΑΔΑ

Καθηγητής Γεωπονικού: Πολύ επικίνδυνο για την Ελλάδα το βακτήριο των ελιών της Μεσογείου

Ο καθηγητής Φυτοπαθολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Επαμεινώνδας Παπλωματάς μιλάει στο Sputnik για τη «βιβλική» καταστροφή που έχει προκαλέσει στην Ιταλία το βακτήριο ξυλέλλα, αλλά και για τους αυξημένους κινδύνους που διατρέχουν οι καλλιέργειες ελιάς στην Ελλάδα.

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί σε ελαιοπαραγωγούς και επιστήμονες η εμφάνιση του βακτηρίου Xylella Fastidiosa σε ελιές της περιοχής Απούλια στην Ιταλία. Το επιθετικό βακτήριο θέτει σε μεγάλο κίνδυνο τις καλλιέργειες ελιάς, ενώ η γρήγορη εξάπλωσή του θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες και στην Ελλάδα, όπως εξηγεί στο Sputnik ο καθηγητής Φυτοπαθολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επαμεινώνδας Παπλωματάς.

Μάλιστα, αξίζει να τονιστεί το γεγονός ότι μετά την εμφάνιση του βακτηρίου στην Ιταλία έχει εμφανιστεί επίσης στην Ισπανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

«Το βακτήριο Xylella Fastidiosa είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό παθογόνο, πάρα πολύ επικίνδυνο για τις καλλιέργειες που προσβάλλει και είναι πράγματι επικίνδυνο για την Ελλάδα που είναι κοντά στην Ιταλία και έχει επικοινωνία με μεταφορικά μέσα», τονίζει από την αρχή της συζήτησης ο κ. Παπλωματάς.

«Η εξάπλωση του βακτηρίου είναι γρήγορη και τα συμπτώματα τα οποία προκαλεί είναι τρομακτικά. Είναι πολύ σοβαρά συμπτώματα, πολύ ισχυρά και αν δείτε φωτογραφίες από την Ιταλία θα δείτε ότι η καταστροφή είναι βιβλική», σημειώνει, αναφερόμενος στην καταστροφή των ελαιόδεντρων στην Απούλια της Ιταλίας.

Τονίζει επίσης ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, καθώς τα συμπτώματα της ξυλέλλας μοιάζουν πολύ και με άλλα παθογόνα που προσβάλλουν την ελιά, όπως για παράδειγμα η βερτισιλλίωση της ελιάς.

© AFP 2018 / PASCAL POCHARD CASABIANCA – Καταστροφή ελιών που έχουν προσβληθεί με το βακτήριο ξυλέλλα στη Γαλλία

Χαρακτηριστικό της επικινδυνότητας της ασθένειας είναι το ότι, όπως σημειώνει ο κ. Παπλωματάς, το μικρόβιο «απαγορεύεται να μετακινηθεί από μια περιοχή σε μια άλλη, ακόμη και μεταξύ επιστημονικών εργαστηρίων. Απαγορεύεται να μετακινηθεί ο ζων οργανισμός και γι’ αυτό, όπου χρειάζεται να μελετηθεί, μετακινείται μόνο DNA, όχι το ίδιο το παθογόνο επειδή είναι πάρα πολύ σοβαρό».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχουν περιοχές της Ελλάδας που έχουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα να προσβληθούν οι καλλιέργειές τους, ο κ. Παπλωματάς σημειώνει: «Δε νομίζω ότι υπάρχουν περιοχές με μεγαλύτερη επικινδυνότητα στη χώρα μας. Η Ελλάδα καλλιεργεί ελιά και θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Δε θεωρώ ότι υπάρχουν περιοχές περισσότερο ή λιγότερο επικίνδυνες».

«Βέβαια, στα σημεία εισόδου εμπορευμάτων και επιβατών, εκεί, λόγω της ιδιαιτερότητας αυτής, ίσως να είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος, επομένως να πρέπει να είμαστε ακόμα περισσότερο επιφυλακτικοί», συμπληρώνει ο καθηγητής και τονίζει ότι «θα πρέπει να είμαστε πάντοτε σε τρομερή εγρήγορση. Θα πρέπει να γίνονται συνεχώς έλεγχοι και μάλιστα σε φυτά που δείχνουν ύποπτα συμπτώματα για να είμαστε προετοιμασμένοι».

© ULLEO 

Συμπληρώνει, μάλιστα ότι θα πρέπει να στα σημεία εισόδου θα πρέπει να υπάρχει αυξημένη προσοχή λόγω της ευκολίας με την οποία μεταφέρεται η ασθένεια καθώς το βακτήριο μεταδίδεται «μεταδίδεται με ένα έντομο και αυτό έχει βρεθεί πολλές φορές να βρίσκεται ακόμη και στα μαλλιά επιβατών που έρχονται από την Ιταλία».

Ο κ. Παπλωματάς μάλιστα εμφανίζεται ιδιαίτερα απαισιόδοξος στο ενδεχόμενο να προσβληθούν ελληνικές καλλιέργειες από το βακτήριο, καθώς όπως τονίζει η αντιμετώπισή του είναι πάρα πολύ δύσκολη.

«Όταν φτάσουμε σε αυτά τα μέτρα τότε ‘ο Θεός να φυλάει’ είμαστε πάρα πολύ αργά. Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι, εάν —ο μη γένοιτο- εντοπιστεί κάπου θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει αυτό που λέμε ‘εξάλειψη’, δηλαδή η περιοχή να μπει σε καραντίνα και να καταστραφούν όλα τα ύποπτα, και μέρος των υγιών δέντρων τριγύρω για να προφυλαχθούν». «Υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα που προβλέπονται και από την κοινοτική και από την εθνική νομοθεσία σε τέτοιες περιπτώσεις», συμπληρώνει.

© AFP 2018 / TIZIANA FABI – Ελαιόδεντρα που έχουν προσβληθεί από το βακτήριο ξυλέλλα στην Ιταλία

Εξηγεί πάντως, ότι ήδη το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ήδη προχωρήσει σε αρκετές κινήσεις σε επίπεδο ενημερώσεων και ελέγχων, ενώ ο ΕΛΓΟ Δήμητρα και το ΤΕΙ Ηρακλείου έχουν δημιουργήσει και τηλεοπτικά ενημερωτικά σποτ.

Σε ό,τι αφορά τη φύση της ασθένειας, ο καθηγητής εξηγεί ότι γενικότερα είναι μια ασθένεια που προσβάλλει κυρίως το αμπέλι. «Απ’ αυτό έχει πάει σε εσπεριδοειδή, σε καλλωπιστικά κλπ. Στην περιοχή όμως της Ιταλίας, εμφανίστηκε μια φυλή του παθογόνου που είναι όμοια με απομονώσεις που έχουν προέλθει από πικροδάφνη στην Κόστα Ρίκα».

«Είναι χαρακτηριστικό ότι σε εκείνη την περιοχή, παρόλο που συνυπάρχουν μαζί με τις ελιές και εσπεριδοειδή, δεν έχουν προσβληθεί τα εσπεριδοειδή. Εξαρτάται λοιπόν από τη φυλή και από τις συνθήκες τόσο του φυτού, όσο και τις γενικότερες συνθήκες», εξηγεί ο κ. Παπλωματάς.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Taste Atlas: Και το απάκι στη λίστα με τις 50 καλύτερες συνταγές με χοιρινό κρέας στον κόσμο

Τρία ελληνικά πιάτα περιλαμβάνει η λίστα που δημοσιεύει το Taste Atlas με τις 50 καλύτερες συνταγές χοιρινού…

3 hours ago

Η τεχνολογία συναντά την παράδοση στην Κρήτη: Drones αναδιαμορφώνουν την ορεινή κτηνοτροφία

«Εντυπωσιακές βουνοκορφές,  όμορφες αλλά δύσβατες. Πόσο συχνά κάνεις την διαδρομή μέχρι πάνω» ρώτησε ο Pedro…

3 hours ago

Έντονη αντίδραση ΕΛΜΕ Χανίων για τις μεταστεγάσεις σχολείων και το campus επαγγελματικής εκπαίδευσης

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων στις 27/5/2024 βρέθηκαν οι προτεινόμενες μεταβολές…

3 hours ago

Χιλή: Οι ποδοσφαιριστές της Palestinos συγκλονίζουν, θυμίζοντάς μας τα «αόρατα νεκρά παιδιά»… | Βίντεο

Συγκλονιστικές σκηνές εκτυλίχθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Χιλής, στη διάρκεια της αναμέτρησης της…

3 hours ago

Ο Αριστομένης Συγγελάκης για την απαγόρευση της Γερμανικής Πρεσβείας στο νεκροταφείο στο Μάλεμε: “Συμπεριφορά προδήλως αντιδημοκρατική, καταχρηστική, αντισυνταγματική”

«Προδήλως αντιδημοκρατική, καταχρηστική και αντισυνταγματική» χαρακτηρίζει τη στάση της Γερμανικής Πρεσβείας με τον αποκλεισμό δημοσιογράφου,  ο…

3 hours ago

My Coast: Και στην Κρήτη 40 καταγγελίες για παράνομες καταπατήσεις σε ακτές και παραλίες

Θα είναι η φετινή σεζόν μια επανάληψη του καλοκαιριού του 2023; Το ερώτημα αυτό φαίνεται…

5 hours ago

This website uses cookies.