«Η Γαύδος δεν θα γίνει Λαμπεντούζα και η Ελλάδα δεν θα ζήσει κρίση όπως αυτή που έζησε το 2015 παρά το πολύ επιβαρυμένο διεθνές περιβάλλον με πολέμους, εμφυλίους και διακρατικούς περιμετρικά μας» επισήμανε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, απαντώντας ουσιαστικά σε όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής της Deutsche Welle στην Αθήνα, για την περιοχή της νήσου, ότι κινδυνεύει από αυξημένες ροές μεταναστών. «Οι δημοσιογράφοι έχετε μια τάση στην υπερβολή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καιρίδης σχετικά με όσα μετέδωσε ο Γερμανός ανταποκριτής στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας του.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 , ο υπουργός διευκρίνισε τα εξής. «Υπάρχει μια ροή από τον περασμένο Νοέμβριο στη Γαύδο και στη νότια Κρήτη από την ανατολική Λιβύη, οι αριθμοί είναι μικροί, είναι πολύ μικροί, μιλάμε για χίλιους μετανάστες συνολικά αυτούς τους τελευταίους μήνες. Όμως, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι με δεδομένο και ό,τι συμβαίνει σήμερα στην Αίγυπτο, η οποία συγκλονίζεται από την οικονομική κρίση και βέβαια ευρύτερα στο Σαχέλ, έχουμε τη μεγάλη προσφυγική κρίση από το Σουδάν εξαιτίας του αιματηρού εμφυλίου πολέμου και βέβαια στη Μέση Ανατολή, δεν μπορεί παρά να υπάρχει προβληματισμός και διαρκής εγρήγορση».
Εξέφρασε την εκτίμηση πως ο κίνδυνος για τον οποίο κάνει λόγο ο Γερμανός δημοσιογράφος δεν θα επαληθευτεί γιατί σήμερα ακολουθείται άλλη πολιτική σε σχέση με την περίοδο 15-19 και την τότε κυβέρνηση και γιατί σήμερα υπάρχουν εργαλεία που δεν υπήρχαν τότε και υποδομές και σε εθνικό επίπεδο και σε ευρωπαϊκό για την καλύτερη αντιμετώπιση του ζητήματος.
«Στην ανατολική Λιβύη, που έχει αυτονομηθεί από την κυβέρνηση της Τρίπολης και ελέγχεται από το καθεστώς Χαφτάρ, έχει δημιουργηθεί ένα πολύ πρόσφορο έδαφος για διακίνηση και διακινητές και βλέπουμε να έχουμε αυτές τις ροές πολύ μικρές προς το παρόν, αλλά από τα μικρά ξεκινάμε για να πάμε στα μεγάλα» ανέφερε ο κ. Καιρίδης, ενώ σημείωσε πως η Γαύδος είναι πάρα πολύ μικρό νησί με ελάχιστους μόνιμους κατοίκους, αρκετά μακριά από την ίδια την Κρήτη για να μεταφερθούν εύκολα τρόφιμα ή νερό. «Δεν έχει τις υποδομές. Ακόμη και η Κρήτη δυσκολεύεται. Υπάρχουν ζητήματα, δεν υπάρχει αμφιβολία γιατί είναι κάτι το οποίο δεν το είχαμε στο παρελθόν» προσέθεσε.
Ο υπουργός αναφέρθηκε σε ένα νέο φαινόμενο, ότι τις περιόδους των πολύ υψηλών ανέμων με τα πολλά μποφόρ, όταν το ελληνικό λιμενικό και το τουρκικό δυσκολεύεται να επιχειρήσει, παρατηρείται αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης «όπου αδίστακτοι διακινητές, να το πούμε αυτό να ακουστεί, δεν διστάζουν να βάλουν έγκυες γυναίκες, μωρά, παιδιά, ανθρώπους με προβλήματα κινητικότητας, άνθρωποι που δεν έχουν δει τη θάλασσα, που δεν ξέρουν κολύμπι με αυτά τα 8 και 9 μποφόρ σε αυτά τα φουσκωτά – ξέρουμε τα στοιχεία του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου τα δημοσιεύει το Λιμενικό – είναι θαύμα που δεν έχουμε θρηνήσει νεκρούς, χάρη στις ηρωικές προσπάθειες των λιμενικών μας να απεγκλωβίσουν από δυσπρόσιτες ακτές βραχονησίδων, ακατοίκητων νησιών ή δύσκολων ακτών στη βόρεια Λέσβο και ούτω καθεξής».
Ερωτηθείς σχετικά με την έκθεση της Ευρωπαίας Συνηγόρου του Πολίτη για το ναυάγιο της Πύλου και τον ρόλο του Frontex, ο κ. Καιρίδης είπε χαρακτηριστικά «είναι μια πολύ μεγάλη κουβέντα ο ρόλος και η αποστολή του Frontex και υπάρχουν πολλές αμφιβολίες και αμφισβητήσεις αν ο Frontex έχει μπει εκεί για να φυλάει τα σύνορα ή αν είναι για να φυλάει αυτούς που φυλάνε τα σύνορα».
Επιπλέον, σημείωσε ότι υπάρχουν δυνάμεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θέλουν τη διάλυση του Frontex, που θεωρούν κόμματα κυρίως της Αριστεράς, ότι οποιαδήποτε προστασία των συνόρων αντίκειται στα ανθρώπινα δικαιώματα και παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και στο πλαίσιο αυτό υπάρχει και αυτή η αναφορά της Ευρωπαίας Όμπουτσμαν.
Ο Φρόντεξ έχει μια διπλή αποστολή, εξήγησε ο υπουργός, αφενός την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφετέρου τη φύλαξη των συνόρων. Μεταξύ των δύο αυτών, είπε, καμιά φορά γέρνει προς το ένα, υπέρμετρα σε βάρος του άλλου και αυτή είναι μια μόνιμη πολιτική αντιπαράθεση στην Ευρώπη, που έχει και πολιτικό περιεχόμενο από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις.
Η συγκεκριμένη έκθεση ζητάει την ταχύτερη διαλεύκανση, διερεύνηση και απόδοση ευθυνών εκεί που πρέπει, σημείωσε ο υπουργός. «Υπάρχει η παραπομπή σε δίκη των έντεκα Αιγυπτίων που παραπέμπονται με το βαρύ κακούργημα της διακίνησης και από εκεί και πέρα υπάρχει και η διερεύνηση για τα πεπραγμένα του Λιμενικού, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης κατ’ εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου» συμπλήρωσε ο κ. Καιρίδης.
«Στην Ευρώπη είχαμε 300.000 παράνομες αφίξεις το 2023, στην Αμερική 3 εκατομμύρια. Δέκα φορές πάνω. Από αυτά τα 3 εκατομμύρια δεν ήταν μόνο Λατινοαμερικάνοι, ήταν από όλο τον κόσμο. Και 50.000 Τούρκοι πολίτες, οι οποίοι πέρασαν στην Αμερική από το Μεξικό. Για να καταλάβουμε πώς λειτουργεί η διακίνηση πια και να καταλάβουμε πόσο παγκοσμιοποιημένα είναι τα δίκτυα» είπε καταλήγοντας ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
Σάλος έχει προκληθεί μετά την αποκάλυψη του Documento σχετικά με το τηλεφώνημα στενού συνεργάτη πολιτικού…
Κόλπα φαίνεται ότι μετέρχεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα,…
Στο Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη ανακοίνωσε ότι εντάσσεται ο πρώην βουλευτής Ηρακλείου και γιατρός Γιάννης Μιχελογιαννάκης. Σε…
Ένα από τα πιο γνωστά ελληνικά νησιά και δημοφιλής τουριστικός προορισμός, η Κρήτη, περιλαμβάνεται στους 20…
Της Βάννας Σφακιανάκη «Σύνθετο και συναρπαστικό», για τη χώρα μας, την Ευρώπη και τον κόσμο,…
Η Βουλευτής Χανίων, Σέβη Βολουδάκη, κατέθεσε κοινοβουλευτική αναφορά προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Γιώργο Φλωρίδη,…
This website uses cookies.