Categories: ΘΕΣΕΙΣ

Καιρός να ξεκινάμε, δε νομίζετε;

«Όταν συνειδητοποιήσεις ότι καβαλάς ένα ψόφιο άλογο, τότε είναι η ώρα να το ξεπεζέψεις», λέει μια ινδιάνική παροιμία…
Έχω θυμώσει, ως πολίτης, με τη δήλωση που αποδίδεται στον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι μετά την επικείμενη κατάργηση του ινστιτούτου υποτροπικών κι ελιάς, οι εγκαταστάσεις του ινστιτούτου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κοινωνική δομή για την περίθαλψη αστέγων. Λες και δεν περισσεύουν οι κτιριακές εγκαταστάσεις για την εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής. Λες και δεν έχουν επενδυθεί πόροι ούτε παράγεται έργο σε ένα ερευνητικό ινστιτούτο που ασχολείται με το ελαιόλαδο σε μια ελαιοπαραγωγό οικονομία που χρεοκοπημένη, χοντροκέφαλή κι ακαθοδήγητη πνέει τα λοίσθια πουλώντας χύμα ελαιόλαδο, για πενταροδεκάρες, στους διάφορους πειρατές. Θα περίμενα από τον «πρώτο τη τάξει» της τοπικής αυτοδιοίκησης, να δώσει μάχη για τη συνέχεια ενός χρήσιμου οργανισμού, όπως το ινστιτούτο υποτροπικών κι ελιάς αντί να κάνει σχέδια «φιλολαϊκής ευαισθησίας» επί του πτώματός του.
Έχω θυμώσει ως πολίτης, που στην τοπική αγορά βρίσκω καρύδια Αμερικής, κάστανα Κορσικής και λεμόνια Αργεντινής.
Έχω θυμώσει ως πολίτης, που ανακοινώνεται σε μονόστηλα του τοπικού Τύπου η έγκριση, από την Περιφέρεια Κρήτης, της μετεγκατάστασης της ΒΙΟΧΥΜ, χωρίς κουβέντα για το επιχειρησιακό σχέδιο αυτής της μετεγκατάστασης, την ώρα που τα πορτοκάλια σαπίζουν κάτω από τα παρατημένα δένδρα ή φτάνουν από το χωράφι στο ράφι, λίγα χιλιόμετρα απόσταση, σε εξαπλάσια από την τιμή παραγωγού.
Έχω θυμώσει ως πολίτης, που η ΑΒΕΑ οργανώνει εντατική διαφημιστική καμπάνια στην τοπική τηλεόραση για μια σκόνη πλυντηρίου που παράγεται τοπικά, αλλά δεν την αγοράζει κανείς, διότι όσοι έσπευσαν να δοκιμάσουν και να υποστηρίξουν, συμπέραναν ότι είναι ένα ποιοτικά υποδεέστερο προϊόν.
Έχω θυμώσει ως πολίτης, με τη δήλωση που αποδίδεται στον Περιφερειάρχη Κρήτης ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι η λιμνοδεξαμενή του Ομαλού έχει ολοκληρωθεί κατά 73% όταν ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία ένα τέτοιο έργο, που εξάλλου παραμένει πρακτικά παγωμένο εδώ και μια διετία
Έχω θυμώσει, ως πολίτης,  με την «αποφασιστικότητα» της κυβέρνησης να μειώσει «το σπάταλο κι αναποτελεσματικό κράτος» ξεκινώντας από δομές όπως το ινστιτούτο γεωλογικών και μεταλλευτικών ερευνών, την ώρα που σύσσωμη η απελπισμένη ελληνική κοινωνία πιστεύει -με μυστικιστικό κι ορθόδοξο τρόπο- στο θαύμα του ενεργειακού «ελντοράντο» πέριξ της ακριτικής Γαύδου, που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο του Παραγοντισμού, του Παρασιτισμού και της Παραβατικότητας για να συμπληρωθεί έτσι και το τέταρτο «Π» του ελληνικού μίγματος: Ο Παλιμπαιδισμός!
Την περασμένη Παρασκευή έγινε μια ενδιαφέρουσα εσπερίδα στα Χανιά, με θέμα την οικονομική και πολιτική κρίση, αλλά ο καθηγητής οργάνωσης και διοίκησης (μάνατζμεντ, επί το ελληνικότερο) που συμμετείχε στο πάνελ, παρά τα άλλα κοινότοπα, πλην όμως ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα που είπε, παρέλειψε να αναφέρει καθαρά εκείνο το προφανές, που κάποτε με δίδασκε ως φοιτητή του, σχετικά με τα συστήματα οργανωτικής προσέγγισης:
(α) Η πρώτη προσέγγιση είναι αυτή της κορυφής προς τη βάση (top-to-bottom analysis). Στη δική μας περίπτωση, υπό το βάρος του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος, αυτή η προσέγγιση έχει προφανώς αποτύχει κι αυτό αποδεικνύεται αν όχι από την εναργή δραστηριότητα των αγανακτισμένων «αυγοβόλων», σίγουρα από τις εξτρεμιστικές προτάσεις των γερμανών φίλων μας για εποπτεία κι επιτροπεία επί ανίκανων, άβουλων και διεφθαρμένων διαχειριστών.
(β) Η δεύτερη προσέγγιση είναι η αντίστροφη, από τη βάση στην κορυφή  (bottom-to-top analysis) η οποία προϋποθέτει την ενεργή συμμετοχή αυτών που συνιστούν την παραγωγική βάση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και νομίζω ότι, με λίγα λόγια, θα μπορούσε να συνοψιστεί σε αυτό που έλεγα σε προηγούμενη παρέμβασή μου, σημειώνοντας ότι «απομένει στις τοπικές κοινωνίες να αυτοοργανωθούμε, να δικτυωθούμε μεταξύ μας και να αρχίσουμε να ανοικοδομούμε τα ερείπια που αφήνει πίσω της η εποχή των μπλε και των πράσινων καφενείων καθώς και των όψιμων παραφυάδων τους».
Καιρός να ξεκινάμε, δε νομίζετε;

Αλέξανδρος Ι. Κατσανεβάκης

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Εργαζόμενοι: Ωράρια «κολλημένα» στα ‘80s – Γιατί δε μειώνεται ο χρόνος εργασίας;

Γιατί οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, δεν έχουν δει καμία ουσιαστική μείωση του χρόνου εργασίας από τη δεκαετία…

20 mins ago

Κρήτη: Τι λέει ο δικηγόρος του γαμπρού για την ακύρωση του γάμου του επειδή τον έπιασαν με κοκαΐνη

Πολλές εκατοντάδες ήταν οι προσκεκλημένοι που πήγαν το απόγευμα του Σαββάτου στην εκκλησία όπου θα…

24 mins ago

Ενδοοικογενειακή βία: Περισσότερες από 15.000 γυναίκες αλλά και πάνω από 5.000 άνδρες έπεσαν θύματα το πρώτο 10μηνο του 2024

Ιδιαίτερη αύξηση στα περιστατικά για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο πρώτο δεκάμηνο του 2024 σε σχέση με…

27 mins ago

ΣΥΡΙΖΑ: 21.465 ψήφισαν μέχρι τις 12:00 – Χωρίς προβλήματα η εκλογική διαδικασία στα Χανιά – Τα μηνύματα των 4 υποψήφιων προέδρων από την κάλπη

Η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής στα Χανιά.…

33 mins ago

Δ. Κουτσούμπας από Ρέθυμνο: “Σε έναν κόσμο που φλέγεται, οι λαοί πρέπει να είναι οι νικητές!”

Με την συμμετοχή πλήθους κόσμου, εκπροσώπων σωματείων και μαζικών φορέων πραγματοποιείται σήμερα Κυριακή στο «Σπίτι…

1 hour ago

Ομαδικές αγωγές κατά της Booking από Ελληνες ξενοδόχους

Στη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη Booking.com και εν γένει από τις πλατφόρμες κρατήσεων που είναι ευρύτερα γνωστές…

1 hour ago

This website uses cookies.