Categories: ΤΟΠΙΚΑ

Και άλλο πολιτικό πρόσωπο εμπλέκεται στην προστασία των 5 Κρητικών που βασάνιζαν τον Γιακουμάκη

Οι δύσκολες μέρες και ώρες που πέρασε στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων ο Βαγγέλης Γιακουμάκης, άρχισαν να ξεδιπλώνονται στη δικαστική αίθουσα όπου ξεκίνησε η δίκη με κατηγορούμενους τον πρώην διευθυντή της Σχολής, την προϊσταμένη της εστίας και τον πρώην υπουργό Χρήστο Μαρκογιαννάκη.

Αυτό που προέκυψε από τις πρώτες καταθέσεις και αποτελεί ένα καινούριο στοιχείο, είναι πως η σκληρή παρέα των Κρητικών που βασάνιζε τον νεαρό σπουδαστή, έτυχε της προστασίας κι άλλου πολιτικού προσώπου. Το πρόσωπο αυτό, το οποίο δεν κατονομάστηκε, φέρεται να μεσολάβησε ώστε να μην τιμωρηθούν ή απομακρυνθούν από την Σχολή οι πέντε Κρητικοί, όταν αποκαλύφθηκε ότι έκαναν τον βίο αβίωτο στον συμπατριώτη τους.

Στο δικαστήριο εξετάστηκαν αρχικά ο πατέρας και η μητέρα του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Ο πατέρας δεν είχε άμεση ενημέρωση από την σχολή αλλά γνώριζε όσα του είχε μεταφέρει η σύζυγός του μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με την προισταμένη της εστίας.

Συγκινησιακά φορτισμένο το κλίμα με τον Ανδρέα Γιακουμάκη να λέει ότι έστειλε το παιδί του να σπουδάσει και το πήρε νεκρό.

Η Μαρία Φρονημάκη, μητέρα του Βαγγέλη ανέφερε ότι πληροφορήθηκε από την Προισταμένη της Εστίας ότι υπάρχει πρόβλημα με την παραμονή του Βαγγέλη. Το μέγεθος των προβλημάτων αυτών η οικογένεια δεν το γνώριζε, αλλά και ο ίδιος ο Βαγγέλης στις ερωτήσεις των γονιών του δεν είχε αποκαλύψει αυτά που πραγματικά συνέβαιναν… Όπως συνήθιζε να λέει, «ήταν αστεία που έκαναν μεταξύ τους».

Ένας συμφοιτητής του Βαγγέλη, κατά το πρώτο έτος, που ζει στην Βραζιλία, ήταν αυτός που κατέθεσε στο δικαστήριο για τα γεγονότα που σημάδεψαν την Σχολή. Τα περισσότερα του τα είχε μεταφέρει Κρητικός συμφοιτητής και αφορούσαν στα βασανιστήρια που είχε υποστεί ο 20χρονος από το Ρέθυμνο.

Ο ίδιος μίλησε για μία οργανωμένη ομάδα Κρητικών που αποτελούνταν από πέντε βασικά άτομα και είχε αρχηγό. Η ομάδα αυτή κακοποιούσε συστηματικά τον Βαγγέλη. Όταν τα γεγονότα αναφέρθηκαν στην Διεύθυνση της Σχολής, τότε έγινε η αλλαγή δωματίου.

Κατά τον δεύτερο χρόνο δεν γνώριζε τι συνέβαινε καθώς είχε αποφοιτήσει και ζούσε στην Βραζιλία. Εκεί πληροφορήθηκε την εξαφάνιση στην αρχή και στη συνέχεια το θάνατο του Βαγγέλη και ήρθε να καταθέσει.

Είναι ο ίδιος άνθρωπος που είπε ενώπιον του δικαστηρίου ότι υπάρχει κι άλλη πολιτική παρέμβαση, από πρόσωπο που μέχρι σήμερα δεν έχει ακουστεί το όνομά του, για να προστατευθεί η ομάδα των σκληρών Κρητικών και να μην απομακρυνθεί από την Σχολή.

Η δίκη διακόπηκε και θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Οι δηλώσεις

Στην δίκη δεν παρίσταται πολιτική αγωγή τόσο για την οικογένεια Γιακουμάκη όσο και για τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, καθώς κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό λόγω του νομικού πλαισίου που ισχύει στη χώρα.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Δημήτρης Μπούκας που παρακολούθησε την ακροαματική διαδικασία, χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα ουσιώδη την πρώτη κατάθεση του ανθρώπου που φοιτούσε στη Σχολή. Όπως ανέφερε ήταν αυτός που έκανε κινήσεις για να βοηθήσει τον Βαγγέλη και συνέβαλε σημαντικά στην διαλεύκανση της υπόθεσης.

Παρόντες ο Γιώργος Τσούκαλης και ο Φώντας Βρόσγος, που μετείχαν στις έρευνες για τον εντοπισμό του Βαγγέλη, όταν είχε εξαφανιστεί από την Σχολή αλλά και στην έρευνα για την συλλογή στοιχείων που θα διαφώτιζε τα αίτια που τον οδήγησαν στο θάνατο.

Χαρακτήρισαν ιδιαίτερα σημαντικό ότι γίνεται η δίκη, καθώς θα υπάρξει μία πρώτη ανακούφιση στην οικογένεια, η οποία εξακολουθεί να πενθεί για το χαμό του παιδιού της.

Ο δικηγόρος του Χρήστου Μαρκογιαννάκη, Κώστας Τζούμας, στις δηλώσεις που έκανε ανέφερε ότι ο πρώην υπουργός κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, επειδή τηλεφώνησε στον διευθυντή της Σχολής και του ζήτησε να αντιμετωπιστούν επιεικώς τρεις Κρητικοί σπουδαστές που είχαν ζωγραφίσει την Κρήτη και τα χωριά τους στους τοίχους.

Δεν διευκρινίστηκε ωστόσο αν οι τρεις αποτελούσαν μέλη της παρέας που μετείχε στο βασανισμό του 20χρονου σπουδαστή, κάτι που προφανώς θα γίνει στην διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

epiruspost.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Συλληπητήρια Αντιπεριφερειάρχη και Ξενοδόχων για τον θάνατο του Μανώλη Μαθιουλάκη

Συγκίνηση προκάλεσε στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο η είδηση του θανάτου του Μανώλη Μαθιουλάκη,…

4 mins ago

Νέες Εκπαιδευτικές Περιβαλλοντικές Δράσεις στον Μ.ΥΗ.Σ. Αγυιά

H Περιφερειακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Κρήτης Α.Ε. σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων σας καλεί σε…

5 mins ago

Σφακιά: Νέα έργα για πολιτισμό και πεζοπορία με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Συνάντηση για την ένταξη και υλοποίηση σημαντικών έργων που αφορούν τον πολιτισμό και τις πεζοπορικές…

6 mins ago

Τουρισμός στην Κρήτη: Μια δελεαστική πρόταση για αύξηση της κίνησης στην εστίαση

Μεγάλη δυστοκία στις καταναλώσεις σε ταβέρνες και καφετέριες καταγράφηκε πέρυσι στον τομέα του τουρισμού παρά…

13 mins ago

Κρήτη – λειψυδρία: Στον “αέρα” οι καλλιέργειες – Πρόβλημα και σε τουριστικές περιοχές

Η δυσκολότερη χρονιά των τελευταίων δεκαετιών αναμένεται να είναι η φετινή εξαιτίας της λειψυδρίας, συνέπεια…

17 mins ago

Ο Ινδός μεγιστάνας που ξεκίνησε με… 8 δολάρια και σήμερα ελέγχει τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας

Αποτελεί έναν από τους δισεκατομμυριούχους, οι οποίοι έσπευσαν να αγοράσουν… Ελλάδα, όταν όλοι οι υπόλοιποι…

26 mins ago

This website uses cookies.