Οι πρωθυπουργικές παρεμβάσεις με τις οποίες υπογραμμίστηκε η αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας εξαιτίας της ενέργειας, στηρίχθηκαν πάνω σε δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά στον αγωγό TAP, που αποτελεί τον τελευταίο κρίκο μιας αλυσίδας ενεργειακών επενδύσεων ύψους 50 δισ. που ξεκινούν από την ανάπτυξη του κοιτάσματος του Σαχ Ντενίζ και καταλήγουν μέσω τριών συστημάτων αγωγών μήκους τριών χιλιάδων χιλιομέτρων μέχρι την Ευρώπη. Μέσω αυτών των επενδύσεων για πρώτη φορά στην περιοχή μας αναμένεται από το 2019 να υπάρξει τροφοδοσία με εναλλακτική ενεργειακή πηγή, πλην του αερίου που εισάγεται από τη Ρωσία.
Τόσο ο αγωγός Tap όσο και οι συμπληρωματικές διασυνδέσεις του με τα δυτικά Βαλκάνια (Ionian Adriatic Pipeline) και τη Βουλγαρία (IGB) αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής, ενώ το παζλ συμπληρώνεται από τους σταθμούς LNG που δημιουργούνται από τα ελληνικά λιμάνια και θα έχουν ως στόχο να τροφοδοτούν με LNG όχι μόνο την ελληνική αγορά αλλά και τους βόρειους γείτονες. Ήδη προ ημερών εξασφαλίστηκε η αδειοδότηση ενός τέτοιου νέου τερματικού σταθμού στην Αλεξανδρούπολη.
Ο δεύτερος άξονας των παρεμβάσεων του πρωθυπουργού, αφορούσε στα κοιτάσματα και τις προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει από τη χώρα μας για την αξιοποίηση του πιθανού πλούτου σε υδρογονάνθρακες όπως αναφέρει το capital. Οι αναφορές αυτές γίνονται λίγες ημέρες προτού δημοσιευτεί η σχετική προκήρυξη για το νέο γύρο παραχωρήσεων, για 20 θαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο και Κρήτη, ο οποίος αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον επόμενο Μάρτιο. Ήδη καταγράφεται σημαντικό ενδιαφέρον ενδεικτικό των προοπτικών της ελληνικής αγοράς. Στις αρχές Οκτωβρίου μάλιστα, πραγματοποιείται στην Αθήνα βαλκανικό συνέδριο για τους υδρογονάνθρακες και οι πληροφορίες θέλουν σημαντικό αριθμό μεγάλων εταιρειών να δίνει το παρόν, θέλοντας να βολιδοσκοπήσει και να «σκανάρει» τόσο τον ελληνικό διαγωνισμό όσο και τις αντίστοιχες διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε περιοχές όπως το Μαυροβούνιο, η Αλβανία και η Βουλγαρία.
Σύμφωνα με τα λόγια του πρωθυπουργού «οι έρευνες που έγιναν ήδη στη θαλάσσια περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, καθώς και σε εκείνες που τώρα γίνονται ή σχεδιάζονται στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα νότια της Κρήτης, ξεπερνούν τις αρχικές προσδοκίες και σε φυσικό αέριο και σε πετρέλαιο. Ειδικά για την Κρήτη έγινε ιδιαίτερος λόγος ενόψει και των μεγάλων επενδύσεων που ετοιμάζονται στο νησί. Τα αποτελέσματα είναι πραγματικά ελπιδοφόρα και αν επαληθευτούν η Ελλάδα πραγματικά θα γίνει ένας κόμβος ενεργειακός στην περιοχή» κατέληξε ο Αν. Σαμαράς.
Πηγή: capital.gr
Σε μια απρόσμενη κίνηση, δεδομένου της μέχρι τώρα στάσης του, ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα…
«Αυτός ο ΣΥΡΙZA δεν μπορεί να εμπνεύσει, δεν είναι ικανός να ασκήσει τα καθήκοντα που…
Το αγαπημένο περιοδικό των μαθητών, "Τα Χανιωτάκια", κάνει την εμφάνισή του για μια ακόμα χρονιά,…
Την Δευτέρα 18 /11 ξεκινούν οι εκλογικές διαδικασίες στο εμποροβιομηχανικό επιμελητήριο Χανίων .Σε ένα κρατικό…
Τη Δημοτική Ενότητα Κεραμιών επισκέφθηκε πρόσφατα ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο…
Ενόψει της προγραμματισμένης απεργίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) την ερχόμενη Τετάρτη 20 Νοεμβρίου,…
This website uses cookies.