Categories: ΘΕΣΕΙΣ

Και εργοστάσιο της ΔΕΗ και εγκαταστάσεις καυσίμων στο Μαράθι!

Κύριε Διευθυντά
Το Μαράθι και το Ακρωτήρι είναι διαχρονικά στόχος όλων των χοροταξικών μελετών για την εγκατάσταση οχλουσών δραστηριοτήτων. Ετσι δεν πρέπει να μας εκπλήσσει η πρόσφατη “αποκάλυψη” της μελετητικής ομάδας της Περιφέρειας Κρήτης για την αναθεώρηση του Χωροταξικού, για την πρότασή της να γίνει ενεργειακό κέντρο του νομού η περιοχή αυτή. Το νέο στοιχείο είναι η “πρόταση” για τη μεταφορά του εργοστασίου της ΔΕΗ από την Ξυλοκαμάρα στο Ακρωτήρι. Το παλιό είναι ότι και οι εξειδικευμένες μελέτες του Πολυτεχνείου Κρήτης, προτείνουν ανάλογες εγκαταστάσεις στο Μαράθι.
Οπως γνωρίζουμε ήδη απο το 2011, η μελέτη που έχει παραδοθεί στην Περιφέρεια Κρήτης από το 2010 και προσπάθησαν να μας κρατήσουν κρυφή για να μην προκληθούν αντιδράσεις, προτείνει τη χωροθέτηση εγκαταστάσεων καυσίμων μεταξύ άλλων, στο Καστέλι Κισσάμου, στο Πέρα Πλατάνι Σούδας και το Μαράθι. Κι αν έχει αλλάξει κάτι, ας βγούν οι μελετητές να το διαψεύσουν.
Η μελέτη είχε ανατεθεί από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων στο Πολυτεχνείο Κρητης σχετικά με τη χωροθέτηση οχλουσών εγκαταστάσεων και δεξαμενών αποθήκευσης υγρών καυσίμων στο Νομό Χανίων. Το πόρισμα της μελέτης που εκπόνησαν ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης Θεοχάρης Τσούτσος και ο Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Γεώργιος Παπαδάκης, ελήφθη υπόψη κατά την αναθεώρηση του εγκεκριμένου Περιφερειακού Πλαισίου Κρήτης, με βάση τις απόψεις και τα κριτήρια που όριζε το Υπουργείο Υποδομών και Δικτύων.
Η εγκατάσταση δεξαμενών καυσίμων στο Μαράθι, που προφανώς συνδέεται και με την νέα πρόταση περί…Ξυλοκαμάρας, συζητείται από την εποχή του Πολέμου στο Ιράκ, όπου η Aegean Oil πίεζε να της δωθεί άδεια για εγκατάσταση δεξαμενών υγρών καυσίμων στο Μαράθι – καθώς στα ανοιχτά του κόλπου της Σούδας εφοδίαζε εν πλω τα Νατοϊκά καράβια- ενώ υπάρχει και επιστολή Νομάρχη Χανίων που ζητούσε από το αρμόδιο Υπουργείο τη χωροθέτηση τέτοιων εγκαταστάσεων στην ίδια περιοχή.
Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί, η πρόθεση της ΔΕΗ να εγκαταστήσει κεντρικό Υποσταθμό της στο Ακρωτήρι και η πρόθεση μετατροπής της περιοχής σε “μπαταρία” με την ανάπτυξη διαφόρων μεγεθών βιομηχανικων ΑΠΕ, δηλ. Φωτοβολταϊκών και Ηλιοθερμικών πάρκων. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Πρόγραμμα Ηλιος που “ζητούσε” μεγάλες δημοτικές εκτάσεις στην περιοχή για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών – το πρόγραμμα ακυρώθηκε λόγω των αντιδράσεων που υπήρξαν σε όλη τη χώρα.
Ας μην καμώνεται λοιπόν ο κ. Καλογερής ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης ότι όλ’ αυτά είναι” σενάρια επιστημονικής φαντασίας”, γιατί γνωρίζει από την αρχή της θητείας του ποιές περιοχές είναι να “εκβιομηχανιστούν” και με ποιόν τρόπο.

Υ.Γ. Οσο για το τί ΘΑ γίνει τελικά, η απόφαση των κατοίκων του Ακρωτηρίου όπως έχει εκφραστεί με ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων του πρώην καποδιστριακού Δήμου Ακρωτηρίου και οι οποίες έχουν ακόμα ισχύ (μια και η κατάργηση των καποδιστριακών Δήμων δεν ακύρωσαν τις αποφάσεις τους) λένε ΟΧΙ σε οποιαδήποτε νέα οχλούσα δραστηριότητα στον τόπο μας.
Και  αυτές οι αποφάσεις των κατοίκων, είτε θα γίνουν σεβαστές, είτε θα επιβληθούν.

Γιώργος Γυπάκης,
Δημοσιογράφος, π. Εκδότης της Εφ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Brain drain: Επιταχυντής της πληθυσμιακής μείωσης η κρίση χρέους – Συνεχίζουν να φεύγουν στο εξωτερικό οι νέοι

Η μείωση και γήρανση του πληθυσμού της χώρας αποτελούν μείζον εθνικό πρόβλημα, καθώς η διαφορά μεταξύ γεννήσεων…

6 seconds ago

Κοντά στην εκλογή προέδρου από την πρώτη Κυριακή στον ΣΥΡΙΖΑ

Κοντά στην εκλογή από την πρώτη Κυριακή των εκλογών για την ανάδειξη ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ…

3 mins ago

Εργαζόμενοι: Ωράρια «κολλημένα» στα ‘80s – Γιατί δε μειώνεται ο χρόνος εργασίας;

Γιατί οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, δεν έχουν δει καμία ουσιαστική μείωση του χρόνου εργασίας από τη δεκαετία…

7 hours ago

Κρήτη: Τι λέει ο δικηγόρος του γαμπρού για την ακύρωση του γάμου του επειδή τον έπιασαν με κοκαΐνη

Πολλές εκατοντάδες ήταν οι προσκεκλημένοι που πήγαν το απόγευμα του Σαββάτου στην εκκλησία όπου θα…

7 hours ago

Ενδοοικογενειακή βία: Περισσότερες από 15.000 γυναίκες αλλά και πάνω από 5.000 άνδρες έπεσαν θύματα το πρώτο 10μηνο του 2024

Ιδιαίτερη αύξηση στα περιστατικά για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο πρώτο δεκάμηνο του 2024 σε σχέση με…

7 hours ago

ΣΥΡΙΖΑ: 21.465 ψήφισαν μέχρι τις 12:00 – Χωρίς προβλήματα η εκλογική διαδικασία στα Χανιά – Τα μηνύματα των 4 υποψήφιων προέδρων από την κάλπη

Η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής στα Χανιά.…

7 hours ago

This website uses cookies.