Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων καλεί σε συμμετοχή στη συζήτηση για τις επιπτώσεις των εξορύξεων υδρογονανθράκων που γίνεται το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018, στις 15.00 στον Πολυχώρο «Μεγάλο Ο», με τη συμμετοχή του πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Γιάννη Φίλη, του Αντώνη Ανηψητάκη, επικεφαλής της περιφερειακής κίνησης «Μια Κρήτη, Περιβάλλον- Άνθρωπος» και του Τάκη Γρηγορίου από τη Greenpeace.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
Το θέμα της εξόρυξης υδρογονανθράκων στη θάλασσα νότια και δυτικά της Κρήτης συζητήθηκε πρόσφατα στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Κρήτης, με την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρά τις πολλές απουσίες, να τάσσεται υπέρ των ερευνών για την εξόρυξη υδρογονανθράκων νότια και δυτικά της Κρήτης, θέτοντας κάποιους όρους περί προστασίας του περιβάλλοντος.
Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων και το Παγκρήτιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων «ΟικοΚρήτη», μεγάλες πανελλήνιας εμβέλειας οικολογικές οργανώσεις όπως η Greenpeace και το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) καθώς και η περιφερειακή κίνηση «Μια Κρήτη, Περιβάλλον- Άνθρωπος» τάσσονται κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων προβάλλοντας:
· Τον κίνδυνο για το θαλάσσιο οικοσύστημα που περιλαμβάνει απειλούμενα είδη όπως φάλαινες φυσητήρες.
· Τις συνέπειες μιας πιθανής καταστροφής ή ατυχήματος για την αλιεία και τη διατροφή της Κρήτης που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα ψάρια.
· Τις συνέπειες για την τουριστική οικονομία της Κρήτης κι ιδίως των νότιων και δυτικών περιοχών από ένα ατύχημα που θα δημιουργούσε πετρελαιοκηλίδα.
· Την ανεξέλεγκτη δράση των πολυεθνικών εταιρειών που θα αναλάβουν την εξόρυξη στην ανοιχτή θάλασσα, με δεδομένο ότι στη χώρα μας μεγάλες εταιρείες δρουν ανεξέλεγκτα και στη στεριά, πόσο δε μάλλον στη θάλασσα.
· Τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών από ατύχημα ή πετρελαιοκηλίδα αλλά και από την ατμοσφαιρική ρύπανση από την χρήση ορυκτών καυσίμων που ευθύνεται για ασθένειες και θανάτους πολλών ανθρώπων με βάση και τα επίσημα στοιχεία διεθνών οργανισμών όπως η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.
· Τη Διεθνή Συνθήκη του Παρισιού του 2015 που συνυπέγραψε η χώρα μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με βάση την οποία θα πρέπει να αρχίσουμε να εγκαταλείπουμε τα ορυκτά καύσιμα και προωθήσουμε τη χρήση των Ήπιων και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η καύση υδρογονανθράκων (πετρελαίου κλπ) για την παραγωγή ενέργειας, θέρμανση και μεταφορές παράγει αέρια όπως το διοξείδιο του άνθρακα που εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αστάθεια με τα ακραία καιρικά φαινόμενα (κυκλώνες, πλημμύρες, ανεξέλεγκτες πυρκαγιές ακόμη και σε περιοχές κοντά στην Αρκτική, ξηρασία και μείωση των υδάτινων αποθεμάτων).
Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης…
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
This website uses cookies.