Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Και με τη σφραγίδα της Κομισιόν πρωταθλητές σε ανεργία, κοινωνικές ανισότητες και φτώχεια

Μπορεί ο πρωθυπουργός της χώρας στη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου να διαπίστωσε ότι το Πάσχα, κυκλοφόρησε και είδε τη μεγαλύτερη έξοδο, σε δρόμους που άνοιξαν “και δεν είναι μονταζιέρα” όμως τα στοιχεία τον διαψεύδουν.

Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφεται η κοινωνική και προνοιακή κατάσταση στην Ελλάδα μετά από επτά χρόνια επιβολής μνημονιακών πολιτικών, με την έκθεση της Κομισιόν για το 2015 να τοποθετεί τη χώρα μας στις τελευταίες θέσεις, μόλις επάνω από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. «Πρωταθλήτρια» στην ανεργία στην Ευρώπη των 28, βαθύτερο το χάσμα εισοδηματικών ανισοτήτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, με βάση τα στοιχεία του 2015, στην Ελλάδα καταγράφεται ο μεγαλύτερος κίνδυνος φτωχοποίησης και απομόνωσης σε ολόκληρη την ευρωζώνη, με το 35,7% τουλάχιστον να απειλείται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Η αδυναμία πληρωμής του ενοικίου, λογαριασμών ή υποθήκης, η αδυναμία θέρμανσης στο σπίτι, η κατανάλωση κρέατος, ψαριού ή πρωτεϊνών κάθε δεύτερη ημέρα, μία εβδομάδα διακοπές τουλάχιστον, κατοχή αυτοκινήτου, πλυντηρίου, έγχρωμης τηλεόρασης ή τηλεφώνου, είναι μερικά από τα κριτήρια για το εάν κάποιος αντιμετωπίζει τον κίνδυνο φτωχοποίησης, καθώς αρκεί να ισχύουν τουλάχιστον τα τέσσερα από αυτά για να τεθεί κάποιος στο περιθώριο.

 

Σε δυσθεώρητα ύψη βρίσκεται και το ποσοστό των ανθρώπων που βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρές υλικές στερήσεις, καθώς εκτιμάται πως περισσότεροι από ένας στους πέντε πολίτες αντιμετωπίζουν ανάλογες καταστάσεις (22,2%).

Σημειώνεται πως σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα βρίσκεται και το ποσοστό των νέων ανθρώπων που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης ή εργασίας (ηλικίας 15-24), καθώς η Ελλάδα βρίσκεται μόλις στην πέμπτη θέση από το τέλος, με το ποσοστό να εκτιμάται στο 17,2%.

Παράλληλα, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ξεπερνάει για πρώτη φορά από το 2008 το 70% το ποσοστό απασχόλησης στις ηλικίες 20-64, η Ελλάδα παραμένει ουραγός, με το ελληνικό ποσοστό να εκτιμάται σε 54,9%, ενώ πρώτη είναι η Σουηδία και η Γερμανία με 80,5% και 78% αντίστοιχα.

Ακόμα χειρότερη είναι η συνολική εικόνα της ανεργίας στην Ελλάδα, με το ποσοστό για το 2015 να την τοποθετεί στο 24,9%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 9,4%. Σημειώνεται πως στη Γερμανία εκτιμάται στο 4,6%

Στη σύγκριση, δε, που κάνει η Κομισιόν μεταξύ των εργαζομένων και των συνολικών αποζημιώσεων που εξασφαλίζουν (μισθός σε χρήμα και σε είδος, εργοδοτικές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης), η χώρα μας βρίσκεται επίσης στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη των 28, με το κόστος να εκτιμάται στα 7 ευρώ την ώρα, με τον ευρωπαϊκό μ.ο. να εκτιμάται στα 18,7 ευρώ.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τα στοιχεία, την ώρα που ένας εργαζόμενος «κοστίζει» 3,3 ευρώ την ώρα στην ουραγό Βουλγαρία, στο Λουξεμβούργο φτάνει τα 40,1 ευρώ, περιγράφοντας μία ακόμη τεράστια ανισότητα.

Παράλληλα, ζοφερή περιγράφεται η πραγματικότητα και στον τομέα της επίδρασης των κοινωνικών παροχών, πλην της σύνταξης, για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση με 4,1%, με τον ευρωπαϊκό μ.ο. να βρίσκεται στο 8,7% και την Ιρλανδία που βρίσκεται στην πρώτη θέση να καταφέρνει 19,9%.

Από το σκηνικό που περιγράφεται παραπάνω δεν θα μπορούσε να ξεφύγει και η Υγεία, όπου η χώρα μας συναντάται και πάλι τελευταία, με περισσότερους από έναν στους δέκα να μην είναι σε θέση να απολαύσει υγειονομική περίθαλψη όταν το χρειάζεται. Το ποσοστό της Ελλάδας εκτιμάται στο 12,7%, την ώρα που στην Ολλανδία και την Αυστρία το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν μηδέν (0,1%). Σημειώνεται επίσης πως, με εξαίρεση τη χώρα μας και άλλα πέντε κράτη-μέλη (Εσθονία, Ρουμανία, Λετονία, Πολωνία και Ιταλία), όλα τα άλλα καταφέρνουν ποσοστά κάτω του 5%.

Συνοψίζοντας, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα εισοδηματικής ανισότητας στη νομισματική ένωση. Αξίζει να σημειωθεί πως το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού είχε το 2015 εισοδήματα 6,5 φορές μεγαλύτερα από το φτωχότερο 20%.

Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

thepressproject.gr

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Πώς τα social media γέννησαν μια γενιά εφήβων κοριτσιών με κρέμες αντιγύρανσης

Τα στοιχεία που παρουσιάζει το Sky News δείχνουν ότι μέσα σε δύο χρόνια σημειώθηκε αύξηση 21% στις…

5 hours ago

Εκατό χρόνια φυλακή σε ομόφυλο ζευγάρι από τη Τζόρτζια για τον βιασμό των υιοθετημένων παιδιών του

«Αυτοί οι δύο κατηγορούμενοι δημιούργησαν πραγματικά ένα σπίτι φρίκης και έθεσαν τις εξαιρετικά σκοτεινές επιθυμίες…

5 hours ago

Η χώρα που σχεδόν μηδένισε τις συναλλαγές με χρήμα

Σε όλο τον κόσμο το πλαστικό χρήμα κερδίζει έδαφος. Οι κάρτες και οι εφαρμογές στα κινητά…

5 hours ago

“Θαύμα” στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Χανίων: Οι γιατροί έσωσαν νέο άνθρωπο στο “παρά πέντε”

Ελπίδα για το πολύπαθο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δίνει το έμψυχο δυναμικό του, που…

8 hours ago

Στις 20 Γενάρη η δίκη για τη δολοφονία του Σήφη Βαλυράκη

Στις 20 Ιανουαρίου 2025 θα πραγματοποιηθεί η δίκη των δύο ψαράδων που κατηγορούνται για τη…

8 hours ago

Έσπασε το καγκουρόμετρο! 4 αυτοκίνητα γεμάτα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια και κέρατα ταράνδων σεργιανίζουν την πόλη των Χανίων | Βίντεο

Είπαμε, να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα, να περάσουμε καλά, να κάνουμε και χαβαλέ, αλλά κάποιοι το…

8 hours ago

This website uses cookies.