ΚΟΣΜΟΣ

Και οι New York Times ζητούν την απόσυρση Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα

Πληθαίνουν οι φωνές πολιτικών και αναλυτών υπέρ της αντικατάστασης του νυν Αμερικανού προέδρου από άλλον υποψήφιο για την προεκλογική κούρσα, μόλις πέντε μήνες πριν τις προεδρικές κάλπες, αφού το βατερλό του Τζο Μπάιντεν στο ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Στην τηλεμαχία ήταν κουρασμένος, αφηρημένος, ανίκανος να κρατήσει τον ειρμό της σκέψης του προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στο επιτελείο και στους υποστηρικτές του κόμματος. Ο ίδιος διαβεβαίωσε χθες πως μπορεί να «κάνει τη δουλειά» κι εξασφάλισε την υποστήριξη δυο Δημοκρατικών προκατόχων του, των Μπιλ Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα, που δήλωσε: «συμβαίνουν κακές νύχτες συζητήσεων. Εμπιστευτείτε με, το ξέρω» υποστήριξε.

Το τελευταίο μιας σειράς άρθρων που προτείνουν την απόσυρση του 81χρονου έρχεται από τους New York Times υπό τον τίτλο «Για να υπηρετήσει τη χώρα, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα έπρεπε να εγκαταλείψει την κούρσα». Πρόκειται για το editorial της εφημερίδας που κάνει λόγο για «σκιά ηγέτη», που «απέτυχε στη δική του δοκιμασία».

«Ο κ. Μπάιντεν υπήρξε θαυμάσιος πρόεδρος. Υπό την ηγεσία του, το έθνος άκμασε και άρχισε να αντιμετωπίζει φάσμα μακροπρόθεσμων προκλήσεων, ενώ οι πληγές που είχε ανοίξει ο κ. Τραμπ άρχισαν να επουλώνονται. Όμως η μεγαλύτερη υπηρεσία στο έθνος που μπορεί να προσφέρει τώρα ο κ. Μπάιντεν είναι να ανακοινώσει ότι δεν θα συνεχίσει να διεκδικεί την επανεκλογή του», κρίνει το κύριο άρθρο .

Σημειώνει επίσης ότι ο ίδιος ο πρόεδρος έχει επανειλημμένα και δικαίως περιγράψει το διακύβευμα της κάλπης του Νοεμβρίου ως το μέλλον της αμερικανικής δημοκρατίας για την οποία ο Τραμπ έχει αποδειχτεί σημαντικός κίνδυνος. «Μια αλλοπρόσαλλη και ιδιοτελής προσωπικότητα ανάξια της εμπιστοσύνης του κόσμου. Προσπάθησε συστηματικά να υπονομεύσει την ακεραιότητα των εκλογών» γράφουν οι NYT προσθέτοντας ότι εάν κερδίσει δεν θα περιορίζεται από τους ελέγχους εξουσίας.

Στη συνέχεια διαβάζουμε ότι το επιχείρημα, που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι ο νυν πρόεδρος κέρδισε τον Ρεπουμπλικάνο το 2020,  δεν αρκεί πλέον για την υποψηφιότητα του πρώτου, γιατί «δεν είναι ο άνθρωπος που ήταν πριν από τέσσερα χρόνια».

Μάλιστα, θεωρούν απερισκεψία να διεκδικήσει την προεδρία ενώ υπάρχουν Δημοκρατικοί «καλύτερα εξοπλισμένοι για να παρουσιάσουν σαφείς, πειστικές και ενεργητικές εναλλακτικές λύσεις σε μια δεύτερη προεδρία Τραμπ. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για το κόμμα να διακινδυνεύσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας αναγκάζοντας τους ψηφοφόρους να επιλέξουν μεταξύ των ελλείψεων του Τραμπ και εκείνων του Μπάιντεν. Είναι πολύ μεγάλο στοίχημα να ελπίζουμε απλώς ότι οι Αμερικανοί θα παραβλέψουν ή θα προεξοφλήσουν την ηλικία και την αδυναμία του Μπάιντεν».

Η έκκληση για έναν νέο υποψήφιο «σε τόσο προχωρημένο στάδιο της προεκλογικής εκστρατείας είναι μια απόφαση που δεν λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία, αλλά αντικατοπτρίζει την κλίμακα και τη σοβαρότητα της πρόκλησης του Τραμπ στις αξίες και τους θεσμούς αυτής της χώρας και την ανεπάρκεια του Μπάιντεν να τον αντιμετωπίσει» αναφέρει το κείμενο σημειώνοντας ότι η ειλικρίνεια μπορεί να εκτιμηθεί.

Το Time δείχνει την έξοδο στον Μπάιντεν

Στο καταστροφικό ντιμπέιτ αναφέρεται και το Time δείχνοντας την έξοδο σε ακόμα ένα χαρακτηριστικό πρωτοσέλιδο. Στο σχετικό κείμενο τονίζεται ότι ο πανικός κυριαρχεί στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών σημειώνοντας ότι πολλοί ρωτούν πλέον εάν και πώς θα μπορούσε ο Μπάιντεν να πειστεί να υποκύψει για το καλό του ίδιου, του κόμματος και της χώρας.

Στο μεταξύ παραμένει το ερώτημα εάν μπορεί να γίνει η έκπληξη στο «παρά πέντε» με την αντικατάστασή του από την Κάμαλα Χάρις – και αν ναι, είναι έτοιμες οι ΗΠΑ για την πρώτη γυναίκα πρόεδρο και μάλιστα μαύρη;

Το αμερικανικό περιοδικό γράφει πως η 59χρονη αντιπρόεδρος έκανε έναν γύρο επικοινωνιών καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψει τις προσπάθειες όσων θέλουν «να εγκαταλείψουν τον Μπάιντεν, και ίσως και την Χάρις».

«Παρ’ όλη τη συζήτηση για την πιο επιτυχημένη ατζέντα της πρώτης θητείας και για ενδιάμεσες εκλογές που θα αψηφούσαν την ιστορία, η ομάδα του Μπάιντεν πέρασε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης και όλη την Παρασκευή προσπαθώντας να μεταπείσει τους Δημοκρατικούς» αναφέρει το Time.

Σχετικά με τους πιθανούς αντικαταστάτες του Μπάιντεν αναφέρει τους κυβερνήτες Γκρέτσεν Γουίτμερ του Μίσιγκαν, Γκάβιν Νιούσομ από την Καλιφόρνια και Τζέι Ρόμπερτ Πρίτσκερ από το Ιλινόι.

«Πράγματι, ο Μπάιντεν έχει “πέσει” πολλές φορές στην καριέρα του, αλλά μερικές φορές είναι καλύτερο να μένεις στο καναβάτσο. “Φίλοι μου, δίνω το λόγο μου ως Μπάιντεν: δεν θα έβαζα ξανά υποψηφιότητα αν δεν πίστευα με όλη μου την καρδιά και την ψυχή ότι μπορώ να κάνω αυτή τη δουλειά”, είπε. Για πολλούς Δημοκρατικούς που παρακολούθησαν το ντιμπέιτ, το πρόβλημα είναι ότι αυτό που πιστεύει ο Μπάιντεν αρχίζει να μοιάζει όλο και περισσότερο σε αντίθεση με την πραγματικότητα» καταλήγει το δημοσίευμα.

Η διαδικασία εάν ο πρόεδρος κάνει πίσω

Σε κάθε περίπτωση μοιάζει μάλλον δύσκολο να αποφασίσει από μόνος του να αποχωρήσει. Όπως και να έχει, η διαδικασία θα είναι περίπλοκη και θα ανοίξει την πόρτα σε πολιτικές αναταραχές.

Ο Μπάιντεν έχει τη δυνατότητα να αποχωρήσει από την κούρσα και να αποδεσμεύσει όλους τους δεσμευμένους αντιπροσώπους που έχει συγκεντρώσει – 3.894 μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον απολογισμό του Associated Press –

Εάν το πράξει, οι αντιπρόσωποι αυτοί θα είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν όποιον επιλέξουν. Αυτό θα οδηγούσε σε ένα ανοιχτό συνέδριο, κάτι σπάνιο στη σύγχρονη αμερικανική πολιτική.

efsyn.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Η ώρα της Ουγγαρίας: Ο ευρωσκεπτικιστής Ορμπάν αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ

Με το σύνθημα «Να κάνουμε ξανά μεγάλη την Ευρώπη» («Make Europe Great Again», διασκευή του…

32 mins ago

Θεσσαλονίκη: Αγκαλιά o οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού μαζί με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ και τον επικεφαλής της Pfizer στο Europride

Στην παρέλαση του Europride το απόγευμα του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη συμμετείχε ο οικονομικός σύμβουλος του…

34 mins ago

Σπιτικές προτάσεις

Χοχλιοί μπουμπουριστοί Τώρα οι χοχλιοί είναι στουμπωμένοι. Τους καθαρίζομε με το μαχαίρι βγάζοντας την μεμβράνη…

36 mins ago

Κίνα: Ερευνητές δημιούργησαν ρομπότ με εγκέφαλο που αναπτύχθηκε σε εργαστήριο

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Tianjin και Southern University of Science and Technology στην Κίνα ανέπτυξαν ένα ρομπότ το οποίο…

44 mins ago

Χασισοφυτεία μαμούθ στον Αποκόρωνα Χανίων – Στην επιχείρηση συμμετείχαν 150 αστυνομικοί!

Τεράστια επιχείρηση, με τη συμμετοχή περίπου 150 αστυνομικών από τρεις νομούς της Κρήτης (Ηράκλειο, Ρέθυμνο…

1 hour ago

“Γιατί να σπουδάσω στο Πανεπιστήμιο Κρήτης;”

Στο πλαίσιο της προβολής του Πανεπιστημίου Κρήτης δημιουργήθηκε μία ειδική ιστοσελίδα με θέμα: «Γιατί να σπουδάσω…

1 hour ago

This website uses cookies.