Έναν πρωτότυπο τρόπο επέλεξαν ο Γιάνης Βαρουφάκης και η Σοφία Σακοράφα για να ανακοινώσουν τα ονόματα υποψηφίων που κατεβαίνουν στη μάχη των εθνικών εκλογών με το ΜεΡΑ25.
Ήδη, πέντε ονόματα από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας είναι γνωστά, με τον Γ. Βαρουφάκη και τη Σ. Σακοράφα να ανακοινώνουν τις υποψηφιότητες μέσω… βίντεο.
Στο βίντεο εκτός από τους υποψήφιους βουλευτές Επικρατείας ανακοίνωσαν και δύο ονόματα που θα δώσουν τη μάχη του σταυρού στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Ο ένας είναι ο γνωστός γελοιογράφος Στάθης (Σ.) Σταυρόπουλος, ο οποίος θα είναι υποψήφιος στην Α’ Αθηνών.
Ο δεύτερος είναι ο πρώην ευρωβουλευτής και ακτιβιστής Κρίττων Αρσένης, ο οποίος θα δώσει τη μάχη του σταυρού στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθήνας.
Ποιος είναι ο Στάθης Σταυρόπουλος
Σπούδασε Οικονομικά και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου. Σκιτσογραφεί από το 1981 (Ριζοσπάστης, ΝΕΑ, Ελευθεροτυπία). Επίσης,αρθρογραφεί και σκιτσάρει καθημερινώς, στο topontiki.gr.
Eχει συνεργαστεί με πλήθος περιοδικών (ΑΝΤΙ, Μετρό, 4 Τροχοί, ΕΠΙΚΑΙΡΑ κ.ά.). Έχει εκδώσει 30 άλμπουμ με γελοιογραφίες, με σκίτσα χωρίς λόγια, με κόμιξ και με εικονογραφήσεις τραγουδιών.
Έχει κάνει αφίσες, κινούμενο σχέδιο και εικονογραφήσεις λογοτεχνικών έργων. Από το 1985 έως σήμερα γράφει καθημερινώς μια στήλη στις εφημερίδες που εργάζεται – πολιτική, σατιρική κι ενίοτε απροσδιόριστου χαρακτήρα.
Έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις, συλλογικές και ατομικές, κι έχει βραβευθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει δύο γιους και καλλιεργεί καστανιές.
Ποιος είναι ο Κρίτων Αρσένης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 3 Αυγούστου 1977 στη Θεσσαλονίκη, και είναι γιος του Δημοκράτη Αρσένη και της Μαρίας Αρσένη. Τελείωσε το 43ο Δημοτικό Σχολείο στη Θεσσαλονίκη και πήγε Γυμνάσιο και Λύκειο στο Πειραματικό Σχολείο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατά την διάρκεια των μαθητικών του χρόνων, εντάχθηκε στο περιβαλλοντικό κίνημα.
Σπούδασε Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Βόλο, ενώ έκανε διετή μεταπτυχιακή εξειδικεύση στην διεθνή ανάπτυξη (MPA/ID) στη Σχολή Κέννεντυ του Χάρβαρντ. Από το 2004 εως το 2009, εργάστηκε στην Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και σχεδίασε και διήυθυνε την εκστρατεία για την Αειφόρο Ανάπτυξη στα νησία του Αιγαίου με έδρα αρχικά την Αθήνα και στην συνέχεια την Ερμούπολη της Σύρου. Η εκστρατεία αυτή βραβεύθηκε το 2009 με το μεγάλο πανευρωπαϊκό βραβείο της Ευρωπαικής Επιτροπής και της Europa Nostra. Νωρίτερα, τον Φεβρουάριο του 2009 παρέλαβε το βραβείο του περιοδικού Status για το Περιβάλλον, που το χρησιμοποίησε σαν τηλεοπτικό χρόνο ενάντια στο Χωροταξικό του Τουρισμού, που προωθούσε τότε η κυβέρνηση.
Ο Κρίτων Αρσένης προσκλήθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου να συμμετέχει στις Ευρωεκλογές με βάση το πρόγραμμα της Πράσινης Ανάπτυξης ως υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ. Αποδέχθηκε την πρόσκληση και από τον Ιούλιο του 2009 εξελέγη ευρωβουλευτής. Βραβευθηκε δύο φορές ως καλύτερος ευρωβουλευτής μέσα από ψηφορία μεταξύ των 736 Ευρωβουλετών και μια φορά ως πρέσβης δίκαιας πολιτικής από το ίδρυμα Evert Vermeer.
Στην Ελλάδα έγινε κυρίως γνωστός για την πρωτοβουλία του που οδήγησε στην απόρριψη της νομοθεσίας που έδινε στις πολυεθνικές το μονοπώλιο των σπόρων, για την αντίθεσή του στις εξορύξεις πετρελαίου αλλά και για την εναντίωσή του στην εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική και στα μεταλλαγμένα. Από την πρώτη στιγμή στήριξε τον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη στις Σκουριές, με παρεμβάσεις του στο Ευρωκοινοβούλιο[17]. Ήταν ο πρώτος πολιτικός που επισκεύθηκε την περιοχή και συζήτησε με το κίνημα ήδη από τον Ιανουάριο του 2010. Αντίστοιχα ασχολήθηκε με όλα τα θέματα πώλησης δημόσιας περιουσίας μέσω ΤΑΙΠΕΔ (αεροδρομίων, Ελληνικού,ΟΠΑΠ, ΔΕΗ)
Αν και οι διαφοροποιήσεις του ξεκίνησαν όταν η κυβέρνηση Παπανδρέου επανέφερε το Χωροταξικό του Τουρισμού, η ρήξη του με το ΠΑΣΟΚ έγινε προφανής με την Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Επίκεντρο ήταν η πώλησης της δημόσιας περιουσίας, οι παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και οι εξορύξεις πετρελαίου και χρυσού. Τελικά ανεξαρτητοποιήθηκε τον Μάιο του 2013, με αφορμή την προώθηση της πώλησης του νερού της Θεσσαλονίκης σε ιδιώτες και την μεταβίβαση της ΕΥΑΘ στο ΤΑΙΠΕΔ. Ήταν υποψήφιος στις Ευρωεκλογές του 2014 με τον ΣΥΡΙΖΑ ως συνεργαζόμενος μετά από πρόταση κινημάτων. Έλαβε 112.919 ψήφους και δεν εκλέχθηκε. Απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να είναι εκ νέου υποψήφιος στις εθνικές εκλογές του 2015. Στήριξε θερμά το “Όχι” στο δημοψήφισμα, κάλεσε με άρθρο του στην εφημερίδα Αυγή τους βουλευτές και μέλη του Συριζα να καταψηφίσουν το νέο μνημονιο.
Όταν υπερψηφίστηκε το νέο μνημόνιο, αποσύρθηκε από την δημόσια ζωή.
Μετά το 2015, μετακόμισε στην ύπαιθρο και ασχολήθηκε με την εφαρμοσμένη οικολογία και τη βιοκαλλιέργεια. Το 2018 και 2019 έλαβε χρυσό και ασημένιο διεθνές βραβείο αντίστοιχα, για το λάδι που παράγει.