Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου «Συσπείρωση & Δράση» ανακοίνωσε σειρά συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα, διεκδικώντας βιώσιμη λύση για τα δάνεια που έχουν επιβαρύνει πάνω από 70.000 οικογένειες. Οι δανειολήπτες καλούν την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα δράση, νομοθετώντας λύση για το πρόβλημα που, όπως τονίζουν, έχει οδηγήσει πολλές οικογένειες σε οικονομική καταστροφή.
Οι κινητοποιήσεις θα ξεκινήσουν το Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, στις 4 μ.μ., μπροστά στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, στην οδό Τσιμισκή 1. Στην Αθήνα, η διαμαρτυρία θα λάβει χώρα την Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, μπροστά στο Υπουργείο Οικονομικών (Νίκης 5, Σύνταγμα), και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή για την κατάθεση σχετικού ψηφίσματος. Η τελευταία συγκέντρωση θα γίνει την Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, στις 4 μ.μ., στο Ηράκλειο, μπροστά στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης.
Τα αιτήματα των δανειοληπτών
Οι δανειολήπτες, που αντιμετωπίζουν δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη λόγω της συναλλαγματικής διαφοράς του ελβετικού φράγκου, κατηγορούν τις τράπεζες για παραπλάνηση. Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα δάνεια αυτά παρουσιάστηκαν ως στεγαστικά, ενώ στην πραγματικότητα επρόκειτο για επενδυτικά προϊόντα, με αποτέλεσμα οι οφειλέτες να χρωστούν σήμερα υπερδιπλάσια ποσά.
«Δεν ζητάμε να μην πληρώσουμε, αλλά να πληρώσουμε όσα πραγματικά δανειστήκαμε», δηλώνουν, κατηγορώντας την πολιτεία για αδιαφορία. Παρά τις προτάσεις που έχουν υποβάλει στο Υπουργείο Οικονομικών –με τελευταία συνάντηση στις 18 Σεπτεμβρίου 2024– δεν έχουν λάβει καμία απάντηση, όπως υποστηρίζουν.
Εκπρόσωποι κομμάτων στις συγκεντρώσεις
Η Επιτροπή έχει προσκαλέσει εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων να παραστούν στις συγκεντρώσεις στις τρεις πόλεις. Στο επίκεντρο της κινητοποίησης στην Αθήνα είναι το αίτημα συνάντησης με τον Υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, και η ανάγκη για άμεσες νομοθετικές παρεμβάσεις.
Οι δανειολήπτες καλούν τα μέσα ενημέρωσης να δώσουν προσοχή στο αίτημά τους, το οποίο, όπως λένε, αφορά πάνω από 200.000 Έλληνες. «Συνεχίζουμε τον αγώνα μας σταθερά. Ζητάμε μια δίκαιη λύση που θα μας επιτρέψει να πληρώσουμε για όσα πραγματικά δανειστήκαμε», καταλήγουν.