ΥΓΕΙΑ

Καλά νέα: Ισχυρή απόδειξη για μακροχρόνια ανοσία μετά από ήπια νόσηση από κορωνοϊό

Μήνες μετά την ανάκαμψη από ήπιες περιπτώσεις κοροναϊού, οι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν ανοσοκύτταρα στο σώμα τους αντλώντας αντισώματα κατά του ιού που προκαλεί την αναπνευστική λοίμωξη covid-19, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο St. Louis. Τέτοια κύτταρα θα μπορούσαν να παραμείνουν για μια ζωή, παράγοντας αντισώματα καθ’όλη την διάρκεια και ως εκ τούτου παρέχοντας μακροχρόνια ανοσία.

Μακροχρόνια ανοσία VS βραχυπρόθεσμης

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature, δείχνουν ότι ήπιες περιπτώσεις COVID-19 αφήνουν εκείνους που έχουν μολυνθεί με αντισώματα με διαρκή προστασία και ότι οι επαναλαμβανόμενες περίοδοι ασθένειας είναι πιθανό να είναι ασυνήθιστες.

«Το περασμένο φθινόπωρο, υπήρχαν αναφορές ότι τα αντισώματα εξαφανίζονταν γρήγορα μετά την μόλυνση, γεγονός που ερμηνεύθηκε από πολλούς ως ανοσία που δεν ήταν μακροχρόνια» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, δρ. Ali Ellebedy, αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας & ανοσολογίας, ιατρικής και μοριακής μικροβιολογίας.

«Ωστόσο, αυτή αποτελεί μια εσφαλμένη ερμηνεία των δεδομένων. Είναι φυσιολογικό τα επίπεδα αντισωμάτων να πέφτουν μετά από οξεία λοίμωξη, αλλά δεν πέφτουν στο μηδέν. Στην μελέτη μας, βρήκαμε κύτταρα που παράγουν αντισώματα σε ανθρώπους 11 μήνες μετά τα πρώτα συμπτώματα.

Αυτά τα κύτταρα θα ζήσουν και θα παράγουν αντισώματα για το υπόλοιπο της ζωής των ανθρώπων. Αυτό είναι ισχυρή απόδειξη για μακροχρόνια ανοσία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πώς εξηγούνται τα μειωμένα επίπεδα αντισωμάτων

Κατά τη διάρκεια μιας ιογενούς λοίμωξης, τα ανοσοκύτταρα που παράγουν αντισώματα πολλαπλασιάζονται γρήγορα και κυκλοφορούν στο αίμα, οδηγώντας τα αντισώματα σε υψηλά επίπεδα. Μόλις επιλυθεί η λοίμωξη, τα περισσότερα από αυτά τα κύτταρα πεθαίνουν και τα επίπεδα αντισωμάτων στο αίμα μειώνονται.

Ένας μικρός πληθυσμός κυττάρων που παράγουν αντισώματα, που ονομάζονται μακράς διαρκείας κύτταρα πλάσματος, μεταναστεύουν στον μυελό των οστών και εγκαθίστανται εκεί, από όπου εκκρίνουν συνεχώς χαμηλά επίπεδα αντισωμάτων στην κυκλοφορία του αίματος, συμβάλλοντας στην προστασία του οργανισμού από ενδεχόμενη νέα επαφή με τον ιό.

Το κλειδί για να εξακριβώσουμε αν η covid-19 οδηγεί τελικά σε αντισώματα με μακροχρόνια προστασία, συνειδητοποίησε ο δρ. Ali Ellebedy βρίσκεται στο μυελό των οστών.

Για να μάθουν αν αυτοί που έχουν αναρρώσει από ήπιες περιπτώσεις διαθέτουν μακροχρόνια κύτταρα πλάσματος που παράγουν αντισώματα ειδικά στοχευμένα στο SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την  COVID-19, ο δρ. Ali Ellebedy συνεργάστηκε με τον συν-συγγραφέα δρ. Iskra Pusic, αναπληρωτή καθηγητή ιατρικής.

Κύτταρα πλάσματος στο μυελό των οστών

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα επίπεδα των αντισωμάτων στο αίμα των συμμετεχόντων που είχαν περάσει covid-19, μειώθηκαν γρήγορα τους πρώτους μήνες μετά τη μόλυνση και στη συνέχεια σταθμίστηκαν ως επί το πλείστον, με ορισμένα αντισώματα να ανιχνεύονται ακόμη και 11 μήνες μετά τη μόλυνση.

Περαιτέρω, 15 από τα 19 δείγματα μυελού των οστών από άτομα που είχαν COVID-19 περιείχαν κύτταρα που παράγουν αντισώματα που στοχεύουν ειδικά τον κοροναϊό. Τέτοια κύτταρα θα μπορούσαν να βρεθούν ακόμα τέσσερις μήνες αργότερα στα πέντε άτομα που επέστρεψαν για να δώσουν ένα δεύτερο δείγμα μυελού των οστών.

«Άτομα που πέρασαν ήπια την covid-19 καθαρίζουν τον ιό από το σώμα τους δύο έως τρεις εβδομάδες μετά τη μόλυνση, οπότε δεν θα υπήρχε ιός που να οδηγεί σε ενεργή ανοσοαπόκριση επτά ή 11 μήνες μετά τη μόλυνση» εξηγεί ο δρ. Ali Ellebedy.

«Τα κύτταρα αυτά παραμένουν στο μυελό των οστών και εκκρίνου αντισώματα. Αυτό κάνουν μετά το πέρας της λοίμωξης και θα συνεχίσουν να το κάνουν επ ‘αόριστον» επισημαίνει.

Ισχύει και για τα άτομα που δεν εμφάνισαν συμπτώματα;

Άτομα που μολύνθηκαν και δεν είχαν ποτέ συμπτώματα μπορεί επίσης να επωφεληθούν από την μακροχρόνια ανοσία, εικάζουν οι ερευνητές. «Θα μπορούσε να λειτουργήσει με κάθε τρόπο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ. Jackson Turner, εκπαιδευτής παθολογίας και ανοσολογίας.

Ο δρ. Ali Ellebedy και οι συνεργάτες του μελετούν τώρα εάν ο εμβολιασμός προκαλεί επίσης μακροχρόνια κύτταρα που παράγουν αντισώματα.

vita.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Η γήρανση του πληθυσμού, οι αποκαλύψεις για το γηροκομείο στα Χανιά και οι μεγάλες ευθύνες του κράτους – Τι πρέπει να γίνει

Τα γεγονότα στα γηροκομείο Άγια Σκέπη έχουν συνταράξει την τοπική κοινωνία. Σύμφωνα με τα στοιχεία…

22 mins ago

Ε.Π.Κ.Κρήτης: Συμβουλές για τις χειμερινές εκπτώσεις του 2025

Οι χειμερινές εκπτώσεις 2025 αναμένεται να ξεκινήσουν στις 13 Ιανουαρίου, ημέρα Δευτέρα, ενώ θα διαρκέσουν…

50 mins ago

Χανιά: Στέλνουν παραγεγραμμένες οφειλές από τη Δημοτική Αστυνομία σε έκπληκτους πολίτες

Ζήτημα που εγείρει προβληματισμούς και αγανάκτηση στους πολίτες φέρνει στο φως με επιστολή του ο…

1 hour ago

Θλίψη στα Χανιά: Έφυγε από τη ζωή η Ελένη Βλοντάκη, η φωνή του Ράδιο Ταξί Ερμής

Σε βαρύ πένθος βρίσκεται η οικογένεια του Ράδιο Ταξί Ερμής στα Χανιά, μετά την είδηση…

1 hour ago

Κρήτη: 30 άνδρες εγκατέστησαν το panic button

Στα… ψιλά πέρασε μια σημαντική παράμετρος της αυξητικής τάσης των καταγγελιών για ενδοοικογενειακή βία στην…

1 hour ago

Κρήτη: Απεργία πείνας από την Τζένη Χειλουδάκη για υπόθεση απάτης εις βάρος της

Σε απεργία πείνας βρίσκεται η Τζένη Χειλουδάκη, γνωστή persona που τα τελευταία χρόνια ζει στη…

2 hours ago

This website uses cookies.