Η Τουρκία θα υποστηρίξει το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας για την Ουκρανία, θεωρώντας ότι θα δημιουργήσει «θεμέλια για διαπραγματεύσεις».
Αυτό ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν σε συνάντευξή του στο τουρκικό κανάλι NTV.
Σημείωσε ότι η Δύση προτίμησε να αγνοήσει το κινεζικό σχέδιο προκειμένου «να μην δώσει πίστωση εμπιστοσύνης στο Πεκίνο».
Κατηγόρησε επίσης τη Δύση για τις αντιρωσικές κυρώσεις. Ήταν κακώς υπολογισμένες μεταξύ άλλων, είπε, και τελικά έσπρωξαν την Κίνα και τη Ρωσία τη μία προς την άλλη.
«Τώρα η Δύση δεν μπορεί να οργίζεται για τη συνεργασία Μόσχας – Πεκίνου αφού την προκάλεσε», συνέχισε σε οξύ τόνο.
«Προκειμένου να εξουδετερώσουν τις συνέπειες της επίσκεψης του κ. Σι στη Μόσχα, [οι δυτικές χώρες] άρχισαν να αγνοούν κυριολεκτικά αυτή την επίσκεψη», πρόσθεσε ο Καλίν.
Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας αναφέρθηκε και στη τηλεφωνική συνομιλία του Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, τονίζοντας πως η Τουρκία επιθυμεί τον τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μέσω διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό.
Σύμφωνα με τον Καλίν, ο Ταγίπ Ερντογάν ευχαρίστησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τη θετική του στάση απέναντι στην επέκταση της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι μπορούν να κάνουν νέα βήματα στη βάση της οικονομικής συνεργασίας που συμφωνήθηκε στο Σότσι .
Αλλαγή στάσης απέναντι στη Σουηδία
Όπως μεταδίδει ο ΑΝΤ1, η Τουρκία φαίνεται να μαλακώνει ελαφρώς την στάση της απέναντι στην Σουηδία για την προοπτική της σκανδιναβικής χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Ο Καλίν είπε ότι το θέμα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν έχει κλείσει οριστικά αλλά εξαρτάται από τα βήματα που αυτή είναι διατεθειμένη να πάρει. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας χαρακτήρισε μεν ειλικρινή τη νέα κυβέρνηση αλλά υποστήριξε πως δεν έχει αρκετά μέσα για να κάνει νομικές ενέργειες. Πάντως, όπως είπε, κάλεσαν τη Σουηδία να λάβει νομικά μέτρα εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης, εννοώντας το ΡΚΚ.