22.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Καλαθάς: Καλύτερα πάρκινγκ ή λιμνούλα

Ημερομηνία:

Σας γνωρίζω ότι τον Καλαθά τον έζησα και τον ζω και σήμερα. Δυστυχώς εμείς καταστρέψαμε τα μαγευτικά τοπία με την ωραία παραλία τους αμμόλοφους με τα ωραία κρινάκια που μύριζαν, το ποτάμι που ήταν ενωμένο με την θάλασσα και κυκλοφορούσαν ψάρια, με την ωραία γέφυρα που ο αείμνηστος Πολυχρόνης Πολυχρονίδης θείος του μετέπειτα υπουργού Πολυχρόνη Πολυχρονίδη την έφτιαξε το 1928, με την άμμο που είχε σκεπάσει όλη τη δεξιά πλευρά του βουνού, και αριστερά του ποταμιού υπήρχαν κήποι και πάνω ψηλά ήταν ένα μέρος που έπαιρναν νερό στα χωραφάκια με ζώα. Ο δρόμος χωμάτινος έφτανε μέχρι την γέφυρα.

ριν 85 χρόνια ο παππούς μου με έπαιρνε και κάναμε μπάνιο στον Καλαθά. Εκεί κάθε Κυριακή είχε πολλούς Χανιώτες και μονίμως κάθε μέρα ήταν ο Ιταλός πρόξενος και ο Ορειβατικός έκανε μεταπολεμικά εκεί εκδρομές. Δυστυχώς το 1939 έκανε πολύ βαρύ χειμώνα με πολλά νερά και φουρτούνα και το νερό και η θάλασσα πήραν την γέφυρα. Αυτό ήταν η αρχή της καταστροφής του Καλαθά.

Κατά την γερμανική κατοχή οι Γερμανοί έβαλαν συρματόπλεγμα για τυχών αποβάσεις των συμμάχων και στο σπίτι μας από κάτω έκαμαν πυροβολείο και ναρκοπέδιο που σκοτώθηκαν δυο κάτοικοι από τα Χωραφάκια. Μετά την λήξη του πολέμου η Νομαρχία έφτιαξε την γέφυρα αίσχος και έκοψε το ποτάμι στα δύο, και επέτρεψε την αμμοληψία σε ιδιώτες. Ο πατέρας μου έγραψε επιστολή στην εφημερίδα και σταμάτησαν την αμμοληψία.

Λυπούμε πολύ για την καταστροφή του Καλαθά. Το ποτάμι το κατέστρεψαν γιατί έριξαν μπάζα για να φτιάξουν δρόμο για το νταμάρι για να παίρνουν τις πέτρες.

Δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση για τον Καλαθά. Η ωραία παραλία και το ποτάμι που το χειμώνα ήταν καταφύγιο για τα πουλιά σήμερα είναι βούρκος, και από τη βόρεια πλευρά στο ρυάκι είναι βούρκος. Στην περιοχή υπάρχουν αλμυρίκια τα οποία φύτευσε ο αείμνηστος δάσκαλος Μανουσέλης Γιώργος και ο αείμνηστος Γαμπάς του Ορειβατικού και εγώ. Στο νησάκι του Καλαθά τα φύτευσε ο αείμνηστος Τσουλάκος Γιώργος και έφτιαξε στέρνα και θεμέλια για οικοδομές και το είχε νοικιάσει για 99 χρόνια από το Δημόσιο. Δεν πρόλαβε να πραγματοποιήσει το σχέδιο του και απεβίωσε. Όλα αυτά υπάρχουν πάνω στο νησάκι.

Τι ενέργειες υπάρχουν από την ομάδα περιβάλλοντος στον Καλαθά; Τουλάχιστον να γίνουν τακτικοί ψεκασμοί στα βούρκα και να φροντίσουν για την βελτίωση του τοπίου. Που είναι οι οικολόγοι να φτιάξουν μια μελέτη;

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΛΙΓΕΡΗΣ
ΣΥΝ/ΧΟΣ ΕΜΠΟΡΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΚΑΛΑΘΑ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα στο κόστος στέγασης

ΗΕλλάδα κατατάσσεται δεύτερη στην Ευρωζώνη όσον αφορά στο κόστος στέγασης συνολικά...

Ηράκλειο: Την παρακολουθούσε συστηματικά μέχρι που την “πέτυχε” στο δρόμο…

Χωρίς τέλος τα περιστατικά ενδοικογενειακής βίας στην Κρήτη, που...

Σκρέκας: «Αισιοδοξία για πιθανά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ανοιχτά της Κρήτης»

Οι πρώτες ενδείξεις μας κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία για...

Κρήτη: Στο Ηράκλειο η Σοφία, το διασημότερο ανθρωπόμορφο ρομπότ

Στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής MRC (Minoan Robotsports Competition) που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο...