Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Καλό ταξίδι David Bowie: Ο Λευκός Δούκας της Ροκ μέσα από 30 ατάκες του

Πέθανε ο θρύλος David Bowie στα 69 του χρόνια μετά από 18μηνη μάχη με τον καρκίνο, λίγες μέρες μετά τα γενέθλιά του και την κυκλοφορία του νέου του δίσκου. Ο θάνατός του ανακοινώθηκε μέσα από την επίσημη σελίδα του στο Facebook και το Twitter

Πέθανε στα 69 του χρόνια ο θρύλος του rock’n’roll και της μουσικής, David Bowie.

Η είδηση του θανάτου του ανακοινώθηκε το πρωί της Δευτέρας μέσα από τον επίσημο λογαριασμό του μουσικού στο Facebook.

“Ο David Bowie πέθανε ειρηνικά σήμερα, με την οικογένειά του γύρω του, μετά από μια θαρραλέα μάχη 18 μηνών με τον καρκίνο. Πολλοί θρηνείτε μαζί μας την απώλεια, σας ζητούμε να σεβαστείτε την ιδιωτικότητα των στιγμών κατά τη διάρκεια του πένθους”.

Ο θάνατος του ήρθε τρεις ημέρες μετά τα 69 γενέθλια του και την κυκλοφορία του τελευταίου στούντιο άλμπουμ της καριέρας του, του Blackstar. Ο Bowie είχε σταματήσει τις ζωντανές εμφανίσεις και τις περιοδείες, κανείς όμως δεν γνώριζε για την ασθένεια του.Ο Bowie είχε να τραγουδήσει ζωντανά από το 2006, όταν βρέθηκε σε φιλανθρωπική εκδήλωση με την Alicia Keys, ενώ δεν είχε δώσει καμία συνέντευξη για πάνω από δέκα χρόνια. Παρόλα αυτά, μέσα στο 2015 ηχογράφησε τον νέο του δίσκο, έγραψε το Off-Broadway μιούζικαλ, Lazarus και είχε επιμεληθεί της έκθεσης “David Bowie Is Happening Now” που περιοδεύει στον κόσμο.

Η τελευταία του φωτογραφία από την πρεμιέρα του μιούζικαλ Lazarus τον περασμένο Σεπτέμβριο, για το οποίο είχε γράψει και τη μουσική:

Στο τελευταίο βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, το Lazarus, ο Λευκός Δούκας απεικονίζεται σε κρεβάτι νοσοκομείου, παλεύοντας με τους προσωπικούς του δαίμονες, πριν χαθεί στο τέλος μέσα σε μια ντουλάπα. Ένα βίντεο, ίσως προαναγγελία, ίσως βγαλμένο μέσα από τις τελευταίες σκέψεις του Bowie, και σίγουρα, ένα τραγούδι που εν τέλει έμελλε να κλείσει τη ζωή του με έναν τρόπο απολύτως εναρμονισμένο με τις μέρες και τα έργα του σπουδαίου καλλιτέχνη.Ο Λευκός Δούκας της ροκ έχει πουλήσει συνολικά περισσότερους από 140 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως και θεωρείται δικαίως, ένας από τους πιο επιδραστικούς μουσικούς στην ιστορία. Πέρασε από τον χώρο του κινηματογράφου, του θεάτρου αλλά και της μόδας. Παράλληλα, ήταν ένας από τους πρώτους καλλιτέχνες που ασχολήθηκαν ενεργά με το διαδίκτυο.

Το 1996 μπήκε στο Rock and Roll Hall of Fame και το 2006 πήρε το Γκράμυ συνολικής προσφοράς.

Από την πρώτη του επιτυχία, το ελεγειακό Space Oddity μέχρι το Blackstar του 2016, δεν σταματούσε να απασχολεί τους κριτικούς και το κοινό, εισάγοντας νέους πειραματισμούς χωρίς ταμπέλες και στεγανά.

Η επιτυχία του Βρετανού Bowie στην Αμερική έγινε πραγματικότητα μέσα από το “Fame”, του άλμπουμ “Young Americans”, το οποίο κυκλοφόρησε το 1975. Ήταν το πρώτο τραγούδι του που έφτασε στο νούμερο 1 των charts στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Το άλμπουμ του που σημείωσε τις περισσότερες πωλήσεις ήταν το “Let’s dance” του 1983.

Ο “λεπτός λευκός Δούκας” ήταν ο πρώτος που εμφανίστηκε με φουστάνι στη σκηνή, ήταν εκείνος που σχεδόν καθιέρωσε την σεξουαλική απελευθέρωση στην pop και τη rock μουσική των 60s και των 70s μέσα από συνεχείς μεταμφιέσεις και εναλλασσόμενες περσόνες. Με τον αντικομφορμισμό του έμπαινε στο μάτι της αστικής τάξης της Βρετανίας χτίζοντας τον δικό του αβανγκάρντ μύθο. Το 2003 άλλωστε, αρνήθηκε πεισματικά να χρηστεί ιππότης της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (τίτλος τιμής για πολλούς καλλιτέχνες). “Δεν είναι αυτός ο σκοπός για τον οποίο δουλεύω όλη μου τη ζωή”, είχε δηλώσει τότε.

O Bοwie εμφανίστηκε σε 28 κινηματογραφικές παραγωγές, μεταξύ των οποίων στο “Prestige” υποδυόμενος τον Nicola Tesla, στον “Τελευταίο Πειρασμό” ως Πόντιος Πιλάτος και στο “Basquiat” όπου ερμήνευσε τον Andy Warhol.

Η πιο πρόσφατη βράβευση του έγινε το 2014 στα Brit Awards, όταν τιμήθηκε μαζί με την Κέιτ Μος. “Η Κέιτ είναι από την Αφροδίτη, εγώ από τον Άρη”, είπε αστειευόμενος.

“I will be king and you will be queen.

Though nothing will drive them away,

we can beat them just for one day.

We can be heroes just for one day.

Though nothing will keep us together,

we could steal time just for one day.

We can be heroes for ever and ever.

What’d you say”

Το σύμπαν συνωμότησε ώστε να πέσει στη Γη ο Ziggy Stardust και να την αλλάξει, σαν γνήσιος Χαμαιλέοντας. Στις 11 Ιανουαρίου του 2016, ο Ziggy γύρισε στα αστέρια.

Καλό ταξίδι Major Tom.

Ο David Bowie μέσα από 30 ατάκες του

1. «Είμαι στιγμιαίος σταρ. Απλά πρόσθεσε νερό κι ανακάτεψε».

2. «Η δόξα μπορεί να πάρει ανθρώπους με ενδιαφέρον και να τους ωθήσει στη μετριότητα».

3.«Ποτέ δεν θα μπορέσω να δεχθώ ότι οι Pixies σχηματίστηκαν, έβγαλαν δίσκους και διαλύθηκαν χωρίς να τους πάρει χαμπάρι το μεγαλύτερο μέρος των Αμερικάνων».

4.«Ποτέ δεν είσαι αυτός που νομίζεις. Στα 80s κάποια στιγμή με πλησίασαν και μου είπαν: ‘Κύριε Elton, θα μου υπογράψετε ένα αυτόγραφο;».

5. «Ειλικρινά, οι ερμηνείες που έχω δει να γίνονται πάνω σε κάποια τραγούδια που έχω γράψει είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσες από τις δικές μου αρχικές σκέψεις».

6. «Παραιτήθηκα πριν από αρκετά χρόνια να προσπαθώ να εξηγώ πώς αισθάνομαι για διάφορα πράγματα. Το κάνει η μουσική μου, είμαι σίγουρος γι’ αυτό».

7. «Θυμάστε τον πρόεδρο Νίξον; Θυμάστε τους λογαριασμούς που πρέπει να πληρώσετε; Το χθες;»

8. «Νομίζω ότι ο Mick Jagger θα έμενε κατάπληκτος και συγκλονισμένος αν καταλάβαινε ότι για τους περισσότερους ανθρώπους δεν αποτελεί σεξ σύμβολο αλλά μητρική φιγούρα.»

9. «Μερικές αισθάνομαι ότι βγάζω το καλύτερο που έχουν μέσα τους οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάζομαι».

10. «Δεν ξέρω πού θα πάω στη συνέχεια, αλλά υπόσχομαι ότι δε θα βαρεθούμε».

11. «Πάντα με εξέπληττε το ότι ο κόσμος παίρνει ότι κάνω και λέω στα σοβαρά. Εγώ ποτέ δεν το κάνω όσον αφορά στον εαυτό μου».

12. «Δεν ξέρω πόσες φορές με έχει πλησιάσει κάποιος με την ατάκα “Hey. Let’s Dance”. Μισώ τον χορό. Είναι τόσο ηλίθιο πράγμα».

13. «Όταν άκουσα πρώτη φορά τον Little Richard, πώς να το πω, απλά έβαλε φωτιά στον κόσμο μου».

14. «Αν το καλοσκεφτείς, ο Αδόλφος Χίτλερ υπήρξε ο πρώτος pop star».

15. «Ψάχνω χρηματοδότηση για μια ανεπίσημη αυτοβιογραφία που ετοιμάζω. Αν όλα πάνε καλά θα πουλήσει τόσο που θα μου δώσει τη δυνατότητα να μηνύσω τον εαυτό μου και με τα χρήματα που θα πάρω ως αποζημίωση να επενδύσω στην κινηματογραφική εκδοχή της όπου θα παίζω όλους τους ρόλους».

16. «Το αύριο ανήκει σε αυτούς που το άκουσαν να έρχεται».

17.  «Εγώ φτιάχνω τα μικρά τέρατα της εποχής μας».

18. «Το ροκ ήταν πάντοτε η μουσική του διαβόλου… πιστεύω ότι το rock ’n’ roll είναι επικίνδυνο, το χρησιμοποιούμε για να ξυπνήσουμε κάτι σκοτεινό μέσα μας».

19. «Είναι αλήθεια, είμαι bisexual. Αλλά. Δεν μπορώ να αρνηθώ ότι το έχω χρησιμοποιήσει πολύ έξυπνα. Υποθέτω ότι είναι το καλύτερο πράγμα που μου έχει συμβεί, κι έχει πλάκα επίσης».

20.«Αυτή η φήμη κάνει τα κορίτσια να πιστεύουν ότι έχω κρατήσει την straight παρθενιά μου για εκείνα. Κι έτσι μου λένε δεν είναι τόσο άσχημο, έλα να σου δείξω’ ή ακόμα καλύτερα ‘έλα να σου δείξουμε». (Συνέχεια του προηγούμενου).

21.«Από την άλλη πλευρά, στα 14 κατάλαβα ότι το σεξ είναι πολύ σημαντικό. Δε με ένοιαζε με ποιον και πώς. Κι έτσι κατέληξα σε ένα όμορφο αγόρι από το σχολείο ή κάπου αλλού, με τα οποίο το κάναμε πολύ τακτοποιημένα στο δωμάτιό μου. Τουλάχιστον, κατάλαβα ότι αν με έκλειναν φυλακή, δε θα κακοπερνούσα». (Και έτσι έκλεισε).

22. «Μάλλον θα πιστεύετε ότι το να παντρευτεί ένας rock star ένα supermodel είναι ένα από τα σπουδαιότερα πράγματα στον κόσμο. Ισχύει».

23. «Έχω αλλάξει τόσες φορές image που πια αρνούμαι να παραδεχθώ ότι αρχικά ήμουν μια υπέρβαρη Κορεάτισσα».

24. «Υποψιάζομαι ότι η Madonna δε θα είναι πολύ ευτυχισμένη. Από τη δική μου εμπειρία το να αλλάζεις συνέχεια περσόνα, αυτή η τάση να βρίσκεσαι συνέχεια στο επίκεντρο της προσοχής δεν είναι μια ευχάριστη κατάσταση».

25. «Ο χαμαιλέων αλλάζει το χρώμα ή το δέρμα του προκειμένου να προσαρμοστεί στο περιβάλλον. Εγώ νομίζω ότι κάνω το αντίθετο».

26. «Όταν έχω κολλήσει και δεν μπορώ να ολοκληρώσω ένα στίχο, το τελευταίο μου καταφύγιο είναι ο υπερβάλλων παραλογισμός».

27. «Μια φορά ρώτησα τον John (Lennon) τη γνώμη του σχετικά με αυτό που κάνω. Μου είπε “it`s great, but its just rock and roll with lipstick on”».

28. «Αισθάνομαι χρέος απέναντι στο σύμπαν, αλλά δε θεωρώ απαραίτητα ότι υπάρχει κάποια σοφία ή κάποιος αντιπρόσωπος πίσω από αυτό».

29. «Μου προσφέρουν συνεχώς ρόλους σε άθλιες ταινίες. Και πάντα πρέπει να υποδυθώ μια μαινάδα βασίλισσα, μια τραβεστί ή κάποιον αρειανό».

30. «Μίλα ακραία, κερδίζεις χρόνο».

news247.grpopaganda.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Δικαίωμα στον Ασάνζ να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ

Οιδρυτής του αποκαλυπτικού ιστότοπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής του…

10 hours ago

3η Γιορτή Αθλητισμού στην Γαύδο

Ο Δήμος Γαύδου στο πλαίσιο της 3ης Γιορτής Αθλητισμού στο νησί της Καλυψούς, την ακριτική Γαύδο, προκηρύσσει τους…

11 hours ago

Στο Κ.Α.Σ. η μελέτη για κατασκευές σκίασης και εξοπλισμού στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, μετέβη σήμερα στην Αθήνα για να συμμετάσχει σε συνεδρίαση του…

11 hours ago

Χανιά: Λουκέτο σε επιχείρηση που δραστηριοποιείται ως Αθλητικό Κέντρο

Συνεργεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πραγματοποίησαν έλεγχο σε επιχείρηση που δραστηριοποιείται ως Αθλητικό…

11 hours ago

Οι Έλληνες της ηλικιακής ομάδας 25 – 34 είναι οι πιο πιεσμένοι οικονομικά στην ευρωζώνη – Ζουν στα παιδικά τους δωμάτια

Το ποσοστό των εργαζόμενων νέων που ζουν με τους γονείς τους στην ΕΕ έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια,…

11 hours ago

ChatGPT-4ο: Επανάσταση στο AI – Τι υπόσχεται το νέο μοντέλο

Τη χρήση του δημοφιλούς chatbot της, ChatGPT, επεκτείνει η OpenAI λανσάροντας ένα νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που υπόσχεται…

12 hours ago

This website uses cookies.