“Καμπάνες” στους έξι για τα επεισόδια στην πορεία για τον Αλέξη

Μεγαλύτερες ποινές από αυτές που πρότεινε η Εισαγγελέας έδρας!
“Καμπάνες” έριξε το Δικαστήριο στους έξι που κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τα επεισόδια που σημειώθηκαν το 2009 στο Ηράκλειο, στην πορεία για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο. Οι έξι κρίθηκαν ένοχοι, αν και η Εισαγγελέας είχε προτείνει την αθώωση των δύο κοριτσιών.
Οι ποινές που επιβλήθηκαν στους κατηγορούμενους είναι υψηλότερες και από αυτές που πρότεινε η Εισαγγελέας. Στον 28χρονο επιβλήθηκε ποινή 3 ετών και 7 μηνών, ενώ η έφεση έχει αναστέλλουσα δύναμη. Ωστόσο, του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, να εμφανίζεται το πρώτο 5ήμερο στο Α.Τ. της περιοχής του για 4 χρόνια.

Στον 24χρονο και τον 30χρονο φαντάρο επιβλήθηκε ποινή 2 ετών και 5 μηνών, ενώ στον 43χρονο Τούρκο 2 έτη και 6 μήνες καθώς και χρηματική ποινή 1.500 ευρώ για παράνομη είσοδο στη χώρα.
Οι τέσσερις άνδρες κρίθηκαν ένοχοι για αντίσταση κατά της αρχής, στάση και διατάραξη κοινής ειρήνης, ενώ το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε απλή σωματική βλάβη, επεισδή τελικά ο αστυνομικός που τραυματίστηκε στα επεισόδιο δεν υπέστη κάταγμα, αλλά τραυματίστηκε επιπόλαια.

Στα δύο κορίτσια επιβλήθηκε ποινή 6 μηνών, για απείθεια. Άπαντες αθωώθηκαν για την κατηγορία της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, ενώ το δικαστήριο κήρυξε τη δίωξη της εξύβρισης ως απαράδεκτη επειδή για αυτό απαιτείται έγκληση.

Οι ποινή των πέντε – πλην του 28χρονου, για τον οποίο προβλέπονται διαφορετικά πράγματα – αναστέλλεται επί τριετία.

“Τους σταματήσαμε για έλεγχο και μας επιτέθηκαν”
Για αναίτιες επιθέσεις έκαναν λόγο οι μεν κατηγορούμενοι για τους αστυνομικούς αλλά και οι δε αστυνομικοί για τους κατηγορούμενους, στην εκδίκαση της υπόθεσης των επεισοδίων που σημειώθηκαν στο Ηράκλειο, το 2009, για το θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Στο “σκαμνί” κάθισαν έξι αντιεξουσιαστές – τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες – για την εκδίκαση από το πρώτο τριμελές πλημμελειοδικείο Ηρακλείου της υπόθεσης των επεισοδίων και των συμπλοκών που σημειώθηκαν το Δεκέμβριο του 2009, στο πάρκο Θεοτοκόπουλου. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, ένας εκ των κατηγορουμένων φέρεται να τραυμάτισε στο χέρι αστυνομικό.
Η υπόθεση ήρθε ξανά στις δικαστικές αίθουσες, εξ αναβολής, καθώς απουσίαζαν ουσιώδεις μάρτυρες. Απουσίαζαν οι επτά από τους δέκα αστυνομικούς οι οποίοι θεωρούνται παθόντες.

Στις καταθέσεις τους οι οκτώ αστυνομικοί που κατέθεσαν, αναφέρθηκαν στα γεγονότα και το πώς ακριβώς έγινε το περιστατικό στο πάρκο Θεοτοκόπολου, όπου συνελήφθησαν τα 4 αγόρια που κατηγορούνται αλλά και στην οδό Μινωταύρου όπου συνελήφθησαν τα δύο κορίτσια, ενώ κατευθύνοντας προς τα Λιοντάρια για τη συγκέντρωση.

Οι αστυνομικοί κατέθεσαν ότι είδαν τους κατηγορούμενους να χτυπάνε τους αστυνομικούς με καδρόνια και μάλιστα για τον 28χρονο είπαν ότι τον είδαν να χτυπάει στο χέρι ένα αστυνομικό, ο οποίος, μάλιστα, τον αναγνώρισε. Και για τους άλλους τρεις κατηγορούμενους, όμως, οι αστυνομικοί ήταν κατηγορηματικοί, τοποθετώντας τους μεταξύ των περίπου 40 ατόμων που περπατούσαν κοντά στο πάρκο, φορώντας κουκούλες και κρατώντας στηλιάρια αλλά και μεγάλες αυτοσχέδιες ασπίδες.

Όπως είπαν οι αστυνομικοί, η εντολή που είχαν, σε περίπτωση που έβλεπαν ομάδες νεαρών με σακίδια ήταν να τους ακινητοποιήσουν για να διενεργήσουν έλεγχο, μπροστά στο φόβο να κουβαλούν μαζί τους πέτρες και μολότοφ. Έτσι έκαναν και στην περίπτωση των περίπου 40 νεαρών, οι οποίοι, μόλις άκουσαν ότι μπροστά τους είχαν αστυνομικούς, τους επιτέθηκαν με ξύλα.

“Οι αστυνομικοί μας επιτέθηκαν”
Στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι (οι πέντε από τους έξι που έδωσαν το “παρών” στο δικαστήριο, αυτοπροσώπως ή μέσω πληρεξούσιου, γιατί τα ίχνη του Τούρκου αγνοούνται) “τα έριξαν” στους αστυνομικούς.

Ο 28χρονος που κατηγορείται ότι χτύπησε τον αστυνομικό, είπε ότι σπουδάζει στην Κέρκυρα, βρισκόταν εκείνο το διάστημα στην Κρήτη, και έμενε στο σπίτι του στις Ποταμιές. Στην πορεία αποφάσισε να πάει όταν είδε μία αφίσα. Με την πολυπληθή ομάδα των νεαρών, είπε ότι συναντήθηκε τυχαία και αφού τους ρώτησε αν πηγαίνουν κι εκείνοι στην πορεία, μπήκε στην ομάδα τους, αλλά εκείνος προπορευόμενος.

Ο 28χρονος κατηγόρησε τους αστυνομικούς, ότι φορώντας πολιτικά, χτυπούσαν εκείνοι, ενώ μιλώντας για τον εαυτό του είπε ότι με “σπασμένα πόδια πώς θα μπορούσα να χτυπάω;” αναφερόμενος στη ρήξη χιαστών που είχε υποστεί. Ανέφερε επίσης ότι σε βάρος του ειπώθηκαν απίστευτα ψέματα, ενώ ο ίδιος ενώ δεν κρατούσε κανένα καδρόνι, βρέθηκε να τον χτυπούν συνέχεια.

Όσο για τα δύο κορίτσια, που συνελήφθησαν στην οδό Μινωταύρου, στην απολογία τους είπαν ότι ενώ βρισκόταν με περίπου 10 άτομα, κατευθυνόμενοι προς τα Λιοντάρια. Στη διαδρομή διασταυρώθηκαν με μια διμοιρία. Οι κοπέλες ισχυρίστηκαν ότι οι αστυνομικοί δεν τους είπαν τίποτα για έλεγχο, αλλά άχισαν να τους βρίζουν και να τους φωνάζουν να κάνουν πίσω. Οι κοπέλες τρομοκρατήθηκαν, ενώ όπως είπαν την 24χρονη την έπιασαν από τα μαλλιά και τη συνέλαβαν, ενώ η άλλη γλίστρησε κι έπεσε κάτω.

Η εισαγγελέας έδρας πρότεινε να αθωωθούν τα δύο κορίτσια και να μετατραπούν κάποιες κατηγορίες, όχι ωστόσο αυτές της αντίστασης κατά της αρχής, για τις οποίες πρότεινε την ενοχή των κατηγορουμένων.
Στις αγορεύσεις τους, οι συνήγοροι υπεράσπισης, Μιχάλης Σφακιανάκης και Θοδωρής Τερζάκης υποστήριξαν ότι η δίωξη που ασκήθηκε στους έξι δε στηρίζεται στα πραγματικά περιστατικά.

Αστυνομικά μέτρα
Δρακόντεια ήταν τα μέτρα ασφαλείας στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, καθώς περίπου 20-25 φίλοι των κατηγορούμενων συγκεντρώθηκαν για υποστήριξη.

Αν και αρχικά, φαινόταν ότι η δίκη θα αναβληθεί λόγω της στάσης εργασίας των δικαστών από τις 11.00 ως τις 14.00, τελικά η πρόταση της εισαγγελώς έδρας ήταν να απορριφθεί το αίτημα αναβολής και να γίνει κανονικά η δίκη, παρά τη στάση.

Στο άκουσμα αυτού του ενδεχομένου, ο κόσμος που βρισκόταν στην πλατεία Δασκαλογιάννη, μοιράζοντας φυλλάδια, έσπευσε στο δικαστικό μέγαρο.

Οι δικαστές, με δεδομένο ότι η υπόθεση έχει ήδη αναβληθεί δύο φορές αλλά και το ότι παρόντες είναι σχεδόν όλοι οι αστυνομικοί, που καλούνται ως μάρτυρες, απέρριψαν το αίτημα για αναβολή της δίκης που υπέβαλε ο συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορουμένων, ο οποίος πριν 15 ημέρες παρουσιάστηκε στο στρατό.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Νεκρός μετανάστης στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα μετά από ξυλοδαρμό

Nεκρός μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα βρέθηκε το πρωί του περασμένου Σαββάτου μετανάστης από το Πακιστάν,…

9 hours ago

Χανιά: Συνελήφθη 16χρονη για ξυλοδαρμό συμμαθητή της – Στο αυτόφωρο και ο πατέρας της

Νέο περιστατικό σχολικής βίας προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές στα Χανιά με πρωταγωνίστρια κορίτσι που άσκησε…

10 hours ago

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στην 5η θέση «κατρακυλά» ο ΣΥΡΙΖΑ – Το 65% των ψηφοφόρων ζητά νέο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ

Πρώτο κόμμα παραμένει η ΝΔ, στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού…

10 hours ago

Μαρία Καρυστιανού: Παρακολουθούν το τηλέφωνό μου

Την παρακολούθηση του τηλεφώνου της αποκάλυψε η Μαρία Καρυστιανού. Σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Ionion…

10 hours ago

Βγήκαν “παγανιά” για τα σκυλιά! – Πατέρας και γιος πυροβόλησαν σκυλιά στη Μεσαρά

Δικογραφία έχει σχηματιστεί σε βάρος πατέρα και γιου ενώ τους έχει επιβληθεί και πρόστιμο δεκάδων…

11 hours ago

Σωκράτης Φάμελλος: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωσε και επισήμως ο Σωκράτης Φάμελλος την υποψηφιότητά του για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, έχοντας ουσιαστικά…

12 hours ago

This website uses cookies.