ΤΟΠΙΚΑ

Κατάληψη Ρόζα Νέρα: Ή ενάντια στους πολέμους ή με τις συνέπειες τους – Κάλεσμα σε  πορεία την Τρίτη 15 Οκτώβρη ενάντια στους πολέμους και τις βάσεις

Η Κρήτη, και ειδικά τα Χανιά, βρίσκονται στο επίκεντρο των στρατιωτικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ. Η βάση της Σούδας μετατρέπεται σε κέντρο επιχειρήσεων, φιλοξενώντας συνέδρια και στρατιωτικές δραστηριότητες που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Παράλληλα, η πόλη γίνεται μάρτυρας της αύξησης της στρατιωτικοποίησης, με την εκμετάλλευση χώρων πολιτισμού, όπως το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, για στρατιωτικούς σκοπούς.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, και η κατάληψη Rosa καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν σε μια μεγάλη αντιπολεμική συγκέντρωση την Τρίτη 15 Οκτωβρίου στην Πλατεία Αγοράς στις 7 το απόγευμα.

Η συγκέντρωση αυτή αποτελεί μια έκφραση αντίστασης απέναντι σε μια πραγματικότητα που χαρακτηρίζεται από πολέμους, προσφυγικές κρίσεις και την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων. Οι διοργανωτές υπογραμμίζουν την ανάγκη για ειρήνη, αλληλεγγύη και την αποστρατικοποίηση της περιοχής.

Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Η Κρήτη αποτελεί γεωγραφικό κόμβο σε μια μεγάλη περιοχή που βρίσκεται σε μια γενικευμένη κρίση πολέμων, δολοφονιών αμάχων και προσφυγικών μετακινήσεων – από την νότια Αφρική μέχρι την ανατολική Μεσόγειο και από την Παλαιστίνη και την Συρία ως την Ουκρανία και τον Δνείπερο. Έτσι, όλο και περισσότερες λειτουργίες της πόλης των Χανίων στρατιωτικοποιούνται ώστε να ικανοποιούν τις όλο και μεγαλύτερες ανάγκες της βάσης του ΝΑΤΟ. Ανακοινώνονται νέες αφίξεις αεροπλανοφόρων και η επέκταση της βάσης, ενώ εμφανίζονται ως κοσμικά events τα στρατιωτικά συνέδρια πολεμικής τεχνολογίας στην Σούδα, με ψυχαγωγία για τους στρατοσύνεδρους στην πόλη. Στο πλαίσιο της «κοινοβουλευτικής συνέλευσης» του ΝΑΤΟ, ανακοινώνεται επίσης επίσκεψη ΝΑΤΟβουλευτών και στην βάση της Σούδας στις 15/10, όπως και συζήτηση στο ΚΑΜ με την συμμετοχή στρατιωτικών και λιμενικών αρχών. Θέμα της συνάντησης είναι η «ασφάλεια στην ναυσιπλοΐα», προφανώς στο πλαίσιο του παράπλευρου πολέμου ενάντια στις προσφυγικές μετακινήσεις αλλά και γύρω από τα ενδιαφέροντα του ΝΑΤΟ σε μέτωπα όπως αυτό της Ερυθράς Θάλασσας.

Είναι χαρακτηριστικό πως, με ευθύνη της δημοτικής αρχής, εκδήλωση με συμμετοχή στρατοκρατών φιλοξενείται στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, έναν χώρο που δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί εντελώς άλλες ανάγκες έρευνας. Η χρήση του ΚΑΜ ως στρατιωτικό ΚΨΜ και συνεδριακός χώρος για ΝΑΤΟικό πολιτικό προσωπικό και καραβανάδες που λειτουργούν χωρίς κάποια επίφαση «δημοκρατικού ελέγχου» είναι ενδεικτική ενός περιβάλλοντος όπου οι στρατοκράτες και οι κατασταλτικοί θεσμοί αναλαμβάνουν όλο και περισσότερο πολιτικούς πλέον ρόλους, ως μη όφειλαν. Είναι επίσης τραγικό να συζητάνε για ζητήματα δήθεν «ασφάλειας» κατασταλτικοί και στρατιωτικοί θεσμοί που αιματοκυλούν εδώ και δεκαετίες την ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται στα «πεδία βολής» της βάσης, ενώ έχουν συμμετοχή και στα μεγάλα εγκλήματα των φονικών επαναπροωθήσεων και αρνήσεων διάσωσης με αποτέλεσμα να χαθούν δεκάδες χιλιάδες προσφυγικές/μεταναστευτικές ζωές στο Αιγαίο. Υπενθυμίζουμε επίσης την συνευθύνη ενός από τους συμμετέχοντες στα συνέδρια με τους ΝΑΤΟικούς, αυτούς του λιμεναρχείου Χανίων που έχουν ευθύνη για το μεγαλύτερο έγκλημα άρνησης διάσωσης προσφυγικού/μεταναστευτικού πλοιάριου, του εγκλήματος της Πύλου. Σήμερα που αυξάνονται τα καράβια των προσφύγων και προς την Κρήτη, με τις τεράστιες μετακινήσεις προσφύγων, όπως αυτές που βλέπουμε μετά την ισραηλινή εισβολή στο Λίβανο, το αίτημα για «Διάσωση και όχι δολοφονίες» πρέπει να ξαναγίνει κεντρικό.

Καθώς στις μέρες μας οι καπιταλιστικοί και εθνικιστικοί ανταγωνισμοί αναπαράγονται όλο και περισσότερο μέσω του πολέμου και της αναζήτησης κερδοφορίας από τις κρατικές ή τις υπερεθνικές βιομηχανίες όπλων, πόλεις ολόκληρες ισοπεδώνονται, άμαχοι δολοφονούνται μαζικά, επιχειρήσεις εθνοκάθαρσης οδηγούν σε τεράστιες προσφυγικές μετακινήσεις. Οι πελάτες των όπλων, οι στρατοί, αδειάζουν το πολεμικό τους υλικό ματώνοντας χωρίς διακρίσεις κατοικημένες περιοχές όπως πρόσφατα στην Ουκρανία, την Παλαιστίνη, την Συρία, το Αφγανιστάν, την Λιβύη, τον Λίβανο, την Αιθιοπία  τη Μιανμάρ, την Υεμένη, το Σουδάν. Αλλά και όπου αλλού σήμερα  ο εθνικισμός, η υποδαύλιση εμφυλίων, οι επεκτατικοί πόλεμοι και οι εθνοκαθάρσεις (όπως αυτή που διεξάγει σήμερα το Ισραήλ στη Γάζα) χρησιμοποιούνται από τους ανταγωνιστικούς συνασπισμούς – είτε του ΝΑΤΟ, είτε των επονομαζόμενων «χωρών των BRICS», είτε διακρατικών συμμαχιών και λυκοφιλιών – για να επιβάλλουν τα υλικά συμφέροντα των αστικών τους τάξεων και τα βλακώδη εθνικά τους «δίκαια» μέσω της μαζικής εξόντωσης πληθυσμών. Όπως συμβαίνει αυτή την στιγμή στην Γάζα, όπου δεκάδες χιλιάδες εξοντώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό ενώ ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν αποκλειστεί χωρίς πρόσβαση σε βασικά αγαθά και σε οριακές συνθήκες διαβίωσης.

Στις ανθρωποσφαγές των πολέμων, την μεγαλύτερη ευθύνη την έχουν κυρίως οι πολεμικές βιομηχανίες της Δύσης και οι ανεπτυγμένες χώρες του λεγόμενου βόρειου ημισφαιρίου που αντιμετωπίζουν τον Νότο ως ένα πεδίο υφαρπαγής φτηνής εργασίας και φτηνών πρώτων υλών σε συνεργασία με τα καθεστώτα, τις αστικές τάξεις και τις κυβερνήσεις τους.
Χαρακτηριστικό είναι πως μετά τους διαλυτικούς πολέμους στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Λιβύη, τους εμφύλιους στο Σουδάν και την Υεμένη και το εμφύλιο αιματοκύλισμα στην Συρία από την συριακή κυβέρνηση, τον ISIS, τον  FSA με την διεθνή εμπλοκή των ΗΠΑ και της Ε.Ε. (και του ελληνικού στρατού), της Ρωσίας, της Τουρκίας, του Ισραήλ, της Σαουδικής Αραβίας όπως και αντάρτικων στρατών με έδρα το Ιράκ, το Λιβάνο και πολλών άλλων στρατών, επανεμφανίζεται το ανθρώπινο δουλεμπόριο. Μέσα από δίκτυα δουλεμπόρων από την Βόρεια Αφρική ως την Υεμένη, με τα οποία ενίοτε συνεργάστηκαν ή ακόμα συνεργάζονται οι ευρωπαϊκές αρχές και τα λιμενικά. Οι φυγάδες των πολέμων και των δουλεμπόρων, στον δρόμο τους προς την Δύση, αντί για τα περίφημα δικαιώματα εξοντώνονται στην Μεσόγειο ή αξιοποιούνται ως φτηνό και χωρίς δικαιώματα εργατικό δυναμικό στην Ευρώπη. Αυτά είναι τα υλικά συμφέροντα που υπερασπίζεται η δήθεν «ασφάλεια» που συζητάνε τα στρατοσυνέδρια στα Χανιά.

Η Κρήτη, λοιπόν, και ιδίως τα Χανιά με την βάση της Σούδας, αποτελεί γεωγραφικό κέντρο εξυπηρέτησης των στρατοκρατικών συμφερόντων της επεκτατικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ και του ελληνικού καπιταλισμού. Τα Χανιά, μέσω της λειτουργίας της Κρήτης ως νησί -αεροπλανοφόρο, μετατρέπονται ολοένα και περισσότερο σε μια πόλη – υποδομή της βάσης, ένα πάρκινγκ και πάρκο διασκέδασης και εκτόνωσης της στρατοκρατίας. Στα διαλείμματα της, βεβαίως, πριν τα βομβαρδιστικά σηκωθούν μετά το μπάνιο στο Μαράθι για να σκοτώσουν άμαχους. Σε σημείο που αν κάναμε λίγη ησυχία, θα ακούγαμε από κάπου όχι και τόσο μακριά τις σειρήνες να ηχούν πίσω από το διαρκή βρυχηθμό των πολεμικών αεροσκαφών που μονίμως πια σβουρίζουν πάνω απ’ τα κεφάλια μας. Όπως, άλλωστε τα ακούγαμε το ’82 στο Λίβανο ή πριν λίγα χρόνια στο Ιράκ ή την Λιβύη. Φυσικά, η πόλη-ΚΨΜ των Χανίων μπορεί να γίνει ακόμα πιο διασκεδαστική και το θέαμα να αναβαθμιστεί, αν αρχίσει κάποια διεθνής ανταλλαγή πυρηνικών ανάμεσα σε βάσεις, αεροπλανοφόρα, υποβρύχια και άλλα κέρατα (νατοϊκά και ρωσικά) που σουλατσάρουν από το Αιγαίο ως τον Δνείπερο.

Σε μια εποχή που τα αφεντικά μας καλούν πιεστικά να διαλέξουμε με ποια συμμαχία σφαγέων είμαστε, ήρθε η ώρα να ξανασυζητήσουμε με ποιους τρόπους μπορούμε να δράσουμε αποτελεσματικά ενάντια στους πολέμους και τους εθνικισμούς.

Οι πολεμοκάπηλοι δολοφόνοι, οι στρατιώτες και τα συνέδρια τους είναι
ανεπιθύμητοι στα Χανιά.

Λευτεριά στους Παλαιστίνιους και τις Παλαιστίνιες.

Να αποχωρήσει ο ισραηλινός στρατός από την Γάζα, την Δυτική Όχθη και το Λίβανο.

Άμεση κατάπαυση πυρός από όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ/ΑΝΤΙΒΑΣΙΚΗ

Πλατεία Αγοράς, Τρίτη 15/10 στις 7 μ.μ.

Κατάληψη Rosa Nera.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Το Food & Travel Magazine εξερεύνησε γαστρονομικούς θησαυρούς της Κρήτης

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δημοσιογραφική αποστολή του διεθνούς κύρους περιοδικού «Food & Travel Magazine» στην Περιφερειακή…

13 mins ago

Κρήτη – ελαιόλαδο: Κακά τα πρώτα μαντάτα – Πολλές ελιές, λίγο λάδι

Δυσάρεστα είναι τα μαντάτα από τα πρώτα αλέσματα που έγιναν με στόχο να παραχθεί αγγουρέλαιο από παραγωγούς…

2 hours ago

Νίκος Ανδρουλάκης στο Ράδιο Κρήτη 101,5: Στόχος μου η αύξηση της επιρροής του ΠΑΣΟΚ για να αντιμετωπίσει τη ΝΔ

Αντίστροφη μέτρηση για τις επαναληπτικές εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στο ΠΑΣΟΚ. Με το βλέμμα στραμμένο,…

2 hours ago

Κρήτη: Ζητούν από αγρότες την επιστροφή επιδοτήσεων από 1 έως … 5.000 ευρώ!

Mετά το σοκ για τις επιστροφές μέρους των επιδοτήσεων που πρόκειται να καταβληθούν το επόμενο…

2 hours ago

Το Σωματείο Επισιτισμού Χανίων καλεί στις κινητοποιήσεις ενάντια στις βάσεις της Σούδας και την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ

Το Σωματείο Επισιτισμού των Χανίων εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει την εμπλοκή της Ελλάδας…

3 hours ago

Εκπαίδευση ελαιοπαραγωγών Χανίων με θέμα: «Η ποιότητα του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου “Κρήτη/Kriti”: Ορθές πρακτικές από το χωράφι ως την τυποποίηση»

Η Περιφέρεια Κρήτης και ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός-ΔΗΜΗΡΑ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), σε συνεργασία με το Δήμο Χανίων,…

3 hours ago

This website uses cookies.