ΘΕΣΕΙΣ

Κατάντια… Χριστούγεννα σα στην Τρούμπα θα κάνουν οι Χανιώτες

Χριστούγεννα με χιλιάδες ναύτες του αεροπλανοφόρου Φορντ θα κάνουν οι Χανιώτες. Μεθυσμένοι θα κυκλοφορούν στους δρόμους. Κράχτες από στριπτζιτζάδικα και κωλόμπαρα θα τους περιτρυγυρίζουν και θα τους κάνουν προσφορές για καλές τιμές στις υπηρεσίες που προσφέρουν. Από συγκεκριμένα σημεία στο Παλιό Λιμάνι που αποτελούν γνωστά στέκια των Αμερικάνων θα είναι σχεδόν απαγορευτική η διέλευση των Χανιωτών. Μία ωραία Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα…

Με ευθύνη και των τοπικών αρχών τα Χανιά έχουν μετατραπεί σε μία τεράστια στρατιωτική βάση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με άγνωστες και ανεξέλεγκτες δραστηριότητες και σε τόπο κάθε είδους αναψυχής των στρατευμάτων που κάθε τόσο επισκέπτονται τον τόπο μας.

Αυτό για κάποιους φαντάζει θετικό, όμως για τους πολλούς δεν είναι.

Μία μεγάλη μερίδα Χανιωτών νοιώθουν ότι στον τόπο τους είναι β’ κατηγορίας πολίτες. Ότι το ελληνικό κράτους τους φέρεται ως β’ κατηγορίας πολίτες και ότι δεν απολαμβάνουν των δικαιωμάτων που έχουν άλλες ομάδες ανθρώπων, που θεωρούνται δεδομένα δικαιώματα σε άλλες περιοχές της χώρας. Ότι επειδή υπάρχουν Αμερικάνοι, αυτοί θα πρέπει να είναι περίπου ιθαγενείς. Σα τους ινδιάνους ένα πράμα…

Για όποιον δεν έχει οικονομικά νταλαβέρια με τους Αμερικάνους και δε λαμβάνουν λαμπερές χάντρες που τους τυφλώνουν από το να δουν την αλήθεια είναι ξεκάθαρο ότι ένας μεγάλος αριθμός στρατιωτών αντιμετωπίζει τους Χανιώτες περίπου ως ιθαγενείς όπου αν τους δώσουν μερικά δολάρια – μια χούφτα αρκεί – μπορούν όλα να απαιτηθούν ή να δικαιολογηθούν.

Δε λέμε ότι όλοι οι στρατιώτες είναι έτσι, όμως όταν κατεβαίνουν χιλιάδες στους δρόμους των Χανίων, και 1 στους 10 να είναι έτσι είναι μεγάλο πρόβλημα.

Πολλές φορές η συμπεριφορά των στρατιωτών αποτυπώνει την αίσθηση που οι ίδιοι έχουν μίας ατιμωρησίας. Ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν χωρίς καμία ουσιαστική συνέπεια. Ότι ακόμα και αν κάνουν κάτι παράνομο ή παραβατικό, αρκεί ένα τηλέφωνο στις βάσεις, ή ο χρηματισμός για να λυθεί το όποιο ζήτημα.

Πόσες καταγγελίες έχουν φτάσει στην εφημερίδα μας από πολίτες για απόπειρες χρηματισμού για να μη μιλήσουν για συμβάντα που έχουν συμβεί. Πολλοί αποδέχονται αυτά τα χρήματα. Άλλοι δεν αποδέχονται τα χρήματα αλλά σιωπούν γιατί φοβούνται γιατί τους έχει αποτυπωθεί – και δικαίως – η πεποίθηση ότι και αν μιλήσουν δε θα βρουν το δίκιο τους. Κάποιοι αμερικάνοι τους το λένε ευθαρσώς: Πάρε τα χρήματα γιατί στο δικαστήριο δε θα πετύχεις τίποτα. Πολλές φορές η αποζημίωση είναι γενναία. Κι έτσι επικρατεί η σιωπή.

Χρηματιζουν την Χανιώτικη κοινωνία για να σιωπεί. Και όσοι δεν χρηματίζονται σιωπούν υπό τον φόβο.

Θα πρέπει να το γνωρίζουμε: Ο πιο ασήμαντος μούτσος του αεροπλανοφόρου που θα βρίσκεται αυτά τα Χριστούγεννα στα Χανιά θα έχει πιο πολλά δικαιώματα από τον πιο ισχυρό Χανιώτη, με πρώτο και κύριο το δικαίωμα στην ετεροδικία.

Αυτή είναι η πραγματικότητα της παρουσίας των αμερικάνων στα Χανιά η οποία δεν ωραιοποιείται όσα δημοσιεύματα και αν γραφτούν στα ΜΜΕ για “τα οφέλη για την τοπική οικονομία”, από όποιον χρηματισμό και προσπάθεια σπίλωσης συνειδήσεων.

Νισάφι πια με την ξεφτίλα…

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Πρώτος με 10 μονάδες διαφορά ο Ανδρουλάκης, δεύτερος ο Δούκας

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, με τη…

3 hours ago

Σοβαρές καταγγελίες από μηχανικούς Χανίων για παρατυπίες σε δικαστικό έλεγχο – Αποφάσισαν αποχή

Μηχανικοί των Χανίων καταγγέλλουν σοβαρές παρατυπίες κατά τη διάρκεια δικαστικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε σε τεχνικά…

4 hours ago

Εστίαση: Φορολογούν τώρα και τα… πουρμπουάρ – Τα POS μετατρέπουν το φιλοδώρημα σε μέρος του μισθού

Ένα σοβαρότατο πρόβλημα που έχει προκύψει στα καταστήματα εστίασης με το πουρμπουάρ και την φορολόγησή…

4 hours ago

«Νομοθετήστε για τα smartphones σαν να είναι τσιγάρα», λέει υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ

Την άποψη ότι τα κινητά τηλέφωνα πρέπει να αντιμετωπίζονται από τους νομοθέτες ως προϊόντα περίπου όσο επικίνδυνα…

4 hours ago

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Στις 10 το βράδυ το εκλογικό αποτέλεσμα – Πάνω από 150.000 τα νέα μέλη

Για αποτέλεσμα στις 10 το βράδυ και συμμετοχή πάνω από 300.000 ψηφοφόρους έκανε το μέλος…

4 hours ago

Φαράγγι της Σαμαριάς: “Ταβάνι” τα 1.000 άτομα την ημέρα

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) ανακοινώνει ότι παρατείνεται το μέτρο του μέγιστου…

4 hours ago

This website uses cookies.