Κατά 23% συρρικνώθηκε το εισόδημα των Ελλήνων την περίοδο της κρίσης, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Eurostat. Το 2008, όταν ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην χώρα μας ανερχόταν σε 22.600 ευρώ ανά έτος. Δέκα χρόνια αργότερα, το 2017, ο μέσος Έλληνας ήταν φτωχότερος κατά 5.200 ευρώ, καθώς η βαθιά ύφεση έπληξε την οικονομική δραστηριότητα.
Πρόκειται για μακράν την μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος ανάμεσα στα 19 κράτη μέλη της ευρωζώνης. Η Πορτογαλία, που επίσης υπέστη Μνημόνιο, έχει κατορθώσει να ανακάμψει και το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι λίγο υψηλότερο σε σχέση με την έναρξη της κρίσης, ενώ η Ιρλανδία έχει πετύχει πολύ μεγάλη αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Τα δεδομένα της Eurostat καταδεικνύουν πως την περίοδο της κρίσης το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα μειωνόταν διαρκώς έως την διετία 2015 – 2016, όταν έμεινε στάσιμο στα 17.100 ευρώ. Η πρώτη αύξηση καταγράφηκε πέρυσι, όταν το ατομικό μέσο εισόδημα ενισχύθηκε κατά 300 ευρώ.
Το εισόδημά του μέσου Έλληνα ανέρχεται περίπου στα τρία τέταρτα του μέσου εισοδήματος στην ευρωζώνη, το οποίο διαμορφώθηκε στα 30.400 ευρώ το 2017 και αυξάνεται κάθε χρόνο την τελευταία πενταετία. Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, μόλις 6.300 ευρώ, καταγράφηκε στην Βουλγαρία. Το υψηλότερο εντοπίστηκε στο Λουξεμβούργο: 80.300 ευρώ.
Η εταιρεία John Deere, κορυφαίος κατασκευαστής γεωργικών μηχανημάτων, εφαρμόζει πολιτικές που περιορίζουν τους αγρότες από…
Εντός του 2025, πιθανόν κατά τους πρώτους μήνες του έτους, αναμένεται η απόφαση της αμερικανικής…
Στις 27 Ιανουαρίου 2025 στο αμφιθέατρο του Ωδείου Αθηνών θα πραγματοποιηθούν οι απονομές των βραβείων…
Εκδικάστηκε η υπόθεση της ρεθυμνιώτισας, Αγαθής Μαρκοπούλου, η οποία κατηγορούνταν για κλοπή ενός κινητού τηλεφώνου στην Κωνσταντινούπολη…
Βίαιη φραστική - και όχι μόνο - επίθεση που συνοδεύτηκε από αφαίρεση χρημάτων που προέρχονταν…
Σημαντική αλλαγή στο σκηνικό του καιρού προβλέπεται για τις επόμενες ημέρες, με την Εθνική Μετεωρολογική…
This website uses cookies.