14.8 C
Chania
Sunday, January 12, 2025

Καταγγελία προέδρου νοσοκομειακών γιατρών: Δεν βάζουν σε καραντίνα επαφές κρουσμάτων στα νοσοκομεία γιατί δεν έχουν επαρκές προσωπικό

Ημερομηνία:

Απίστευτες καταγγελίες για την κατάσταση στην υγεία από την πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών, Αφροδίτη Ρέτζιου. «Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει ο Π.Ο.Υ. οι υπηρεσίες Υγείας έχουν υποβαθμιστεί στο 90% των κρατών του πλανήτη», λόγω της εμφάνισης του κορονοϊού.

Η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), μιλώντας στο iEidiseis, δίνει στοιχεία-σοκ για την κατάσταση στην υγεία, ανατρέποντας την εικόνα που καλλιεργείται για τα μέτρα που έχουν ληφθεί, μετά την εμφάνιση και την έξαρση του κορονοϊού στη χώρα.

«Ο αριθμός των ΜΕΘ στη 1 Σεπτέμβρη είναι 917 (δημόσια και στρατιωτικά νοσοκομεία,0 –κουλούρι – ο ιδιωτικός τομέας) . Για να μπορέσουν να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα επιπλέον 370 κρεβάτια χρειάζονται τουλάχιστον 1271 μόνιμους νοσηλευτές.

1271 !Τι έχει κάνει η κυβέρνηση μέχρι τώρα; Έχει συστήσει 1000 θέσεις νοσηλευτών. Δηλαδή 271 λιγότερες από αυτές που απαιτούνται για το κατώτατο όριο ασφαλούς λειτουργίας των επιπλέων κρεβατιών. Τις έχει συστήσει. Δεν τις έχει προκηρύξει καν. Ούτε φυσικά λέει με ποιο τρόπο θα καλυφθούν οι θέσεις που έχουν συσταθεί. Με συμβασιούχους, με μόνιμους, με μετακινήσεις από άλλα τμήματα;», δηλώνει μεταξύ άλλων η Αφροδίτη Ρέτζιου, ενώ συγκλονιστική είναι η καταγγελία της ότι υγειονομικοί δεν μπαίνουν σε καραντίνα, αν και επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, γιατί ….δεν υπάρχει προσωπικό!

«Πρόσφατα παρουσιάστηκαν 3 κρούσματα στο προσωπικό της ΜΕΘ του Αττικού Νοσοκομείου. Τέσσερις από τους υπόλοιπους συναδέλφους που ήρθαν σε στενή επαφή με τα 3 επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν τους έβαλαν σε καραντίνα γιατί δεν υπήρχε προσωπικό να τους αντικαταστήσει», αναφέρει χαρακτηριστικά.

– Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στο δημόσιο σύστημα Υγείας; Η κυβέρνηση επιμένει πως βρίσκεται σε ετοιμότητα. Μπορείτε να μας δώσετε στοιχεία για προσλήψεις και οργανικά κενά; Την περίοδο της πανδημίας, αλλά και γενικότερα;

-Mόνο αγανάκτηση και οργή προκαλούν οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης για την επιχειρησιακή ετοιμότητα του δημόσιου συστήματος υγείας.
Πώς είναι δυνατόν να ισχυρίζεται ότι το δημόσιο σύστημα υγείας είναι θωρακισμένο όταν τα νοσοκομεία και τα ΚΥ στενάζουν κάτω από το βάρος των ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό;

Όταν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού είναι μηδενικές, οι μοναδικές προσλήψεις συμβασιούχων με ημερομηνία λήξης είναι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μόλις 4729 σε σύνολο 30.000 κενών οργανικών θέσεων ,από τους οποίους μόλις 450 γιατροί σε σύνολο 6.000; Όταν ένα ποσοστό από τους 4.729 αναπληρώνει απλώς τις αποχωρήσεις λόγω λήξης της σύμβασης ή συνταξιοδότησης; Γιατί δε δίνει τα στοιχεία η κυβέρνηση ;Την περίοδο που έγιναν οι περιβόητες προσλήψεις πόσοι αποχώρησαν από το δημόσιο σύστημα υγείας; Όταν μεταφέρεται προσωπικό και υποδομές από τη μία μονάδα υγείας στην άλλη για να μπαλώσει τρύπες;

Π.χ. μία από τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που ψήφισε η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρεται εξοπλισμός ΜΕΘ και ΜΑΦ από το ένα νοσοκομείο στο άλλο με αποτέλεσμα να έχουμε τραγελαφικά γεγονότα όπως αυτό με το μοριακό αναλυτή στη Σύρο που πηγαινοερχότανε στην Αττική. Περιπλανώμενοι υγειονομικοί ,περιπλανώμενος εξοπλισμός ,περιπλανώμενοι ασθενείς …Έτσι αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την ετοιμότητα του δημόσιου συστήματος υγείας; Αν ακριβώς αυτά δεν είναι ομολογία των τραγικών ελλείψεων σε υποδομές και προσωπικό τότε τι είναι ;Αν ήταν πλήρως ανεπτυγμένες οι δημόσιες μονάδες υγείας ώστε να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τότε δε θα χρειάζονταν οι μετακινήσεις προσωπικού από τα ΚΥ στα νοσοκομεία, μηχανημάτων από το ένα νοσοκομείο στο άλλο.

Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού είναι μηδενικές, οι μοναδικές προσλήψεις συμβασιούχων με ημερομηνία λήξης είναι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μόλις 4729 σε σύνολο 30.000 κενών οργανικών θέσεων ,από τους οποίους μόλις 450 γιατροί σε σύνολο 6.000

Μιλάνε για ετοιμότητα όταν λίγες μέρες μετά τις διαβεβαιώσεις ότι έχει εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα και επάρκεια αντιδραστηρίων και αναλυτών για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών , το ΕΚΕΑ έστειλε έγγραφο με το οποίο ζητούσε από τις υγειονομικές περιφέρειες να μη στέλνουν δείγματα για test γιατί λέει « λόγω της αλόγιστης χρήσης ξεπεράστηκε το όριο δυνατότητας προμήθειας αντιδραστηρίων» με αποτέλεσμα να μείνουν ξεκρέμαστοι ασθενείς που περίμεναν να χειρουργηθούν γιατί έπρεπε πρώτα να βγουν τα αποτελέσματα του τεστ. Είχε το θράσος ο πρωθυπουργός να πει ότι ξεπεράστηκε η δυνατότητα προμήθειας από το ΕΚΕΑ επειδή έκαναν τεστ οι υγειονομικοί που επέστρεφαν από τις διακοπές τους. Ούτε αυτό το ελάχιστο το στοιχειώδες δεν είχαν εξασφαλίσει. Ενώ θα έπρεπε να είχε εξασφαλιστεί επάρκεια ώστε το σύνολο των υγειονομικών γιατροί, νοσηλευτές κ.λ.π. να ελέγχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα γιατί εξαιτίας της δουλειάς τους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου να προσβληθούν από τον ιό, άρα και να τον μεταδώσουν και όχι επειδή πήγαν διακοπές.

Ποιός κέρδισε από όλη αυτή την ιστορία; Μα φυσικά οι ιδιωτικοί διαγνωστικοί όμιλοι στους οποίους έστειλαν πεσκέσι τα δημόσια νοσοκομεία για να κάνουν τα τεστ.
Πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα όταν τα περισσότερα νοσοκομεία δεν έχουν τις προδιαγραφές ώστε να εφαρμοστούν τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και ελέγχου της διασποράς του ιού. Δεν έχουν εξασφαλίσει τον χωροταξικό διαχωρισμό που πρέπει να συνοδεύεται και από τον διαχωρισμό του προσωπικού, δηλαδή να υπάρχει προσωπικό, κυρίως νοσηλευτές, που θα αναλάβει τη νοσηλεία αποκλειστικά των συγκεκριμένων ασθενών.

Ο αριθμός των ΜΕΘ στη 1 Σεπτέμβρη είναι 917 (δημόσια και στρατιωτικά νοσοκομεία,0 –κουλούρι – ο ιδιωτικός τομέας) . Για να μπορέσουν να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα επιπλέον 370 κρεβάτια χρειάζονται τουλάχιστον 1271 μόνιμους νοσηλευτές

-Κάποιο παράδειγμα;

-Αποκαλυπτικό είναι το παράδειγμα των ΜΕΘ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ παρουσιάζει σαν κοσμογονία το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι κλίνες ΜΕΘ. Θέτει σαν στόχο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 1.200 ΜΕΘ. Μόνο που ο μέσος όρος αφορά τη στατιστική και όχι τις ανθρώπινες ζωές. Kατά τα άλλα, ο υπουργός Υγείας δήλωνε στη Βουλή πριν από λίγες μέρες, ότι δεν αρμόζει στην κυβέρνηση του το ρητό «ένας θάνατος είναι τραγωδία, 1.000 θάνατοι απλή στατιστική». Ο στόχος της,7 μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας , να καλύψει μόλις το 1/3 των αναγκών σε ΜΕΘ,δηλ.3.500.

Δεν είναι μόνο ο αριθμός. Είναι και οι προδιαγραφές λειτουργίας των Μ.Ε.Θ. Ένα παράδειγμα.

Η αναλογία νοσηλευτών για κάθε κλίνη ΜΕΘ στη Ελλάδα είναι 2,2. Με βάση την απόφαση του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου για τις ελάχιστες προδιαγραφές λειτουργίας ΜΕΘ, ο ελάχιστος αριθμός νοσηλευτών που απαιτείται είναι 4, δηλ. διπλάσιος. Είναι κρίσιμο ζήτημα γιατί η ανεπαρκής νοσηλευτική στελέχωση στις Μ.Ε.Θ. συνδέεται αποδεδειγμένα με αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα λόγω λοιμώξεων των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ.

Η αναλογία νοσηλευτών για κάθε κλίνη ΜΕΘ στη Ελλάδα είναι 2,2. Με βάση την απόφαση του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου για τις ελάχιστες προδιαγραφές λειτουργίας ΜΕΘ ,ο ελάχιστος αριθμός νοσηλευτών που απαιτείται είναι 4, δηλ. διπλάσιος

Ο αριθμός των ΜΕΘ στη 1 Σεπτέμβρη είναι 917 (δημόσια και στρατιωτικά νοσοκομεία,0 –κουλούρι – ο ιδιωτικός τομέας) . Για να μπορέσουν να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα επιπλέον 370 κρεβάτια χρειάζονται τουλάχιστον 1271 μόνιμους νοσηλευτές. 1271 !Τι έχει κάνει η κυβέρνηση μέχρι τώρα; Έχει συστήσει 1000 θέσεις νοσηλευτών. Δηλαδή 271 λιγότερες από αυτές που απαιτούνται για το κατώτατο όριο ασφαλούς λειτουργίας των επιπλέων κρεβατιών. Τις έχει συστήσει. Δεν τις έχει προκηρύξει καν. Ούτε φυσικά λέει με ποιο τρόπο θα καλυφθούν οι θέσεις που έχουν συσταθεί. Με συμβασιούχους ,με μόνιμους, με μετακινήσεις από άλλα τμήματα;

Μόνιμους και όχι συμβασιούχους, γιατί ο συμβασιούχος μέχρι να αποκτήσει την κατάλληλη εμπειρία και εξειδίκευση απολύεται και η εντατική θεραπεία απαιτείται κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό. Η κυβέρνηση λέει «νομοθετούμε ότι συστήνουν οι ειδικοί». Αυτά λένε οι ειδικοί για τις ΜΕΘ γιατί δεν τα νομοθετεί;

Άλλο παράδειγμα που επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση λέει ψέματα, κυριολεκτικά ψέματα, είναι οι δηλώσεις της Υφυπουργού Ψυχικής Υγείας κ.Ράπτη ότι πήραν όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα από την πρώτη στιγμή για τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας. Είναι ντροπή κυριολεκτικά ντροπή. Όταν οι ψυχιατρικές κλινικές είναι πλημμυρισμένες με ράντζα –πχ στην Ψυχιατρική Κλινική του Θριάσιου Νοσοκομείου σταθερά νοσηλεύονταν κατά τη διάρκεια του 1ου κύματος διπλάσιος αριθμός ασθενών από τον προβλεπόμενο. Σε μία κλινική δυναμικότητας 19 ασθενών νοσηλεύονταν 35,36,37 και 38 ασθενείς. Με τα κρεβάτια κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο. Δεν μπορούσε να τηρηθεί το στοιχειώδες μέτρο πρόληψης της απόστασης.

Όταν δεν γίνονται τεστ στους ασθενείς πριν από την εισαγωγή τους ,σε ασθενείς που εξαιτίας της φύσης της νόσου τους σε αρκετές περιπτώσεις δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας. Κινδυνεύουν οι ψυχιατρικές κλινικές των Γενικών Νοσοκομείων να μετατραπούν σε υγειονομικές βόμβες από τη μία στιγμή στην άλλη. Παρά τις απεγνωσμένες εκκλήσεις μας δεν έχουν κάνει ,και κυριολεκτούμε, τίποτα. Πραγματικά τίποτα. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Τους προκαλούμε να μας διαψεύσουν. Να μας πουν σε ποια και πόσα γενικά νοσοκομεία που έχουν ψυχιατρικές κλινικές έχουν εξασφαλίσει χώρο απομόνωσης για τους ψυχιατρικούς ασθενείς που είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ο συμβασιούχος μέχρι να αποκτήσει την κατάλληλη εμπειρία και εξειδίκευση απολύεται και η εντατική θεραπεία απαιτείται κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό

Το συμπέρασμα είναι ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας απεναντίας πήρε μέτρα στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση ,της ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας ,της πολιτικής που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και ευθύνεται για τα χάλια του δημόσιου συστήματος υγείας στην Ελλάδα αλλά και στις άλλες χώρες π.χ. στην Αγγλία, την Ιταλία ,τη Σουηδία ,τις Η.Π.Α.
Της πολιτικής που αντιμετωπίζει τις δαπάνες για την υγεία του λαού σαν κόστος και από την άλλη την υγεία σαν πεδίο για κερδοφόρες επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων.

-Τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα; Τι γίνεται με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που βρίσκονται θετικοί;

-Τα υγειονομικά πρωτόκολλα έγιναν λάστιχο. Σας ανέφερα το παράδειγμα με τις ψυχιατρικές κλινικές. Πρόσφατα παρουσιάστηκαν 3 κρούσματα στο προσωπικό της ΜΕΘ του Αττικού Νοσοκομείου. Τέσσερις από τους υπόλοιπους συναδέλφους που ήρθαν σε στενή επαφή με τα 3 επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν τους έβαλαν σε καραντίνα γιατί δεν υπήρχε προσωπικό να τους αντικαταστήσει.

Οι ψυχιατρικές κλινικές είναι πλημμυρισμένες με ράντζα –πχ στην Ψυχιατρική Κλινική του Θριάσιου Νοσοκομείου σταθερά νοσηλεύονταν κατά τη διάρκεια του 1ου κύματος διπλάσιος αριθμός ασθενών από τον προβλεπόμενο. Σε μία κλινική δυναμικότητας 19 ασθενών νοσηλεύονταν 35,36,37 και 38 ασθενείς

Δεκάδες τα παραδείγματα. Ισχύει για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων αυτό που είπε ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στην αναγκαιότητα τήρησης της απόστασης 1,5 έως 2 μέτρων μεταξύ των θρανίων. Ότι ναι μεν είναι πάρα πολύ αποτελεσματικό μέτρο αλλά το κάθε μέτρο κρίνεται από την εφαρμοστικότητά του. Πλήρης υποταγή της επιστήμης ,του επιστημονικά επιβεβλημένου στα όρια των δημοσιονομικών αντοχών της οικονομίας. Γιατί αυτό απάντησε το υπουργείο Παιδείας στους γονείς. Δεν είναι δημοσιονομικά εφικτό. Βέβαια είναι δημοσιονομικά εφικτό να μπουκώνουν με δις τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

– Αλήθεια κυρία Πρόεδρε, με τους «ήρωες μα τις λευκές και μπλε μπλούζες» τι γίνεται; Ανταμείφτηκαν ή ξεχάστηκαν μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας;

-Είναι υποκριτικά τα ευχαριστώ της κυβέρνησης. Για μας, ανταμοιβή θα ήταν για παράδειγμα να υιοθετήσει τις προτάσεις που κάνουμε από την πρώτη στιγμή της επιδημίας για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας .Θυμίζω ότι έχουμε απευθύνει για αυτόν ακριβώς τον λόγο ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό με την οποία του ζητούσαμε να μας συναντήσει.Δεν μπήκε καν στον κόπο να μας απαντήσει. Λέει η κυβέρνηση ότι οι επιστήμονες προτείνουν και εκείνοι νομοθετεί.

Δηλαδή οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν είναι επιστήμονες; Είμαστε παρακατιανοί που μας βάζουν να κάνουμε εξαντλητικό αριθμό εφημεριών ,τις οποίες μάλιστα ούτε έγκαιρα τις πληρωνόμαστε ούτε στο σύνολο τους; Το ξέρετε ότι υπάρχουν συνάδελφοι επικουρικοί που καθυστερούν να τους καταβάλλουν ακόμα και το μισθό τους; Συνάδελφοι που προσλήφθηκαν την περίοδο της επιδημίας. Αυτή είναι η ανταμοιβή τους.

Πρόσφατα παρουσιάστηκαν 3 κρούσματα στο προσωπικό της ΜΕΘ του Αττικού Νοσοκομείου. Τέσσερις από τους υπόλοιπους συναδέλφους που ήρθαν σε στενή επαφή με τα 3 επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν τους έβαλαν σε καραντίνα γιατί δεν υπήρχε προσωπικό να τους αντικαταστήσει

Στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας στην Πάτρα δεν έχουν πληρωθεί δεδουλευμένες εφημερίες 6 μηνών. Το γνωρίζετε ότι υπάρχουν συνάδελφοι επικουρικοί στην 2η Υ.Π.Ε. π.χ. στην Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου της Νίκαιας και στο ΚΥ Αίγινας και σας ζητάω να το αναδείξετε γιατί είναι κυριολεκτικά εμπαιγμός, που ενώ η σύμβασή τους προβλεπόταν να είναι τριετής, με ευθύνη της 2ης ΥΠΕ μειώθηκε η διάρκεια της στον ένα χρόνο, έχει αναγνωρίσει επίσημα ο ίδιος ο διοικητής της ΥΠΕ το λάθος τους , τους υπόσχονται από τον περασμένο Δεκέμβρη ότι θα το λύσουν και δεν έχουν κάνει ακόμα τίποτα.

Οι συνάδελφοι είναι μέσα στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια ,δεν ξέρουν αν θα έχουν αύριο δουλειά, δεν μπορούν να προγραμματίσουν τη ζωή τους. Ανταμοιβή θα ήταν να μονιμοποιούνταν τώρα όλοι οι συνάδελφοι επικουρικοί ,που τους κρατάνε όμηρους τόσα χρόνια όλες οι κυβερνήσεις . Ανταμοιβή θα ήταν να μας εξασφάλιζαν όλες τις προϋποθέσεις ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας που αξίζει και δικαιούται να έχει ο λαός μας .

-Με τις άλλες ασθένειες τι γίνεται; Διαβάζω έρευνες από άλλες χώρες ότι οι καρκινοπαθείς αλλά και άλλοι ασθενείς θα έχουν στο μέλλον σημαντικές επιπτώσεις, επειδή αναβάλλονται θεραπείες, αλλά δεν γίνεται και η απαραίτητη πρόληψη…

-Έχετε δίκιο, έτσι είναι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει ο Π.Ο.Υ. οι υπηρεσίες Υγείας έχουν υποβαθμιστεί στο 90% των κρατών του πλανήτη. Τα προγράμματα εμβολιασμού, έχουν υποχωρήσει κατά 70% παγκοσμίως, με κίνδυνο να επανεμφανιστούν αρρώστιες ξεχασμένες , η διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου, που έχουν υποχωρήσει κατά 55%. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό science δείχνει ότι στις ΗΠΑ οι κακοήθειες διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο, τα προγραμματισμένα χειρουργεία μειώθηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες για Covid, γίνονται λιγότερες χημειοθεραπείες, λιγότερες ακτινοθεραπείες και προβλέπουν ότι οι θάνατοι την επόμενη δεκαετία μόνο από τον καρκίνο του εντέρου και του μαστού θα αυξηθούν κατά 10.000.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει ο Π.Ο.Υ. οι υπηρεσίες Υγείας έχουν υποβαθμιστεί στο 90% των κρατών του πλανήτη

Αυτά είναι οι επιπτώσεις των εκτεταμένων περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν και στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες, από το φόβο της κατάρρευσης των συστημάτων Υγείας, τα συστήματα υγείας μετατράπηκαν σε συστήματα μιας νόσου .Είναι ομολογία της ήττας της χρεοκοπημένης πολιτικής της υποχρηματοδότησης, εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας.

Δεν είναι μόνο ότι οι ασθενείς με άλλα προβλήματα υγείας έμειναν και εξακολουθούν να είναι ξεκρέμαστοι. Είναι ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις μελλοντικές επιπτώσεις της ίδιας της λοίμωξης από Covid. Είναι γνωστό ότι η λοίμωξη από Covid αφήνει βαρύ αποτύπωμα στην καρδιακή και την αναπνευστική λειτουργία των ασθενών που αναρρώνουν. Το 80% είναι σα να έχει υποστεί καρδιακή προσβολή.

Δεν είναι μόνο ότι οι ασθενείς με άλλα προβλήματα υγείας έμειναν και εξακολουθούν να είναι ξεκρέμαστοι. Είναι ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις μελλοντικές επιπτώσεις της ίδιας της λοίμωξης από Covid

Τι σχεδιασμός υπάρχει για την ανάπτυξη ειδικών Κέντρων τα οποία με τα κατάλληλα εργαλεία, τη στελέχωση με το αναγκαίο προσωπικό θα παρακολουθούν αυτούς τους ασθενείς και ταυτόχρονα θα συμβάλλουν με την αποτύπωση και τη γενίκευση της εμπειρίας στη μελέτη του ιού ,στην παραγωγή νέας γνώσης; Είναι η λεγόμενη στην ιατρική τριτογενής πρόληψη δηλ. ο περιορισμός των επιπτώσεων μιας νόσου .

Κανένας σχεδιασμός. Και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά αφού η Ε.Ε., τα αστικά επιτελεία, έχουν κοινή θέση ότι από την ΠΦΥ εξαρτάται η μείωση των κρατικών και ασφαλιστικών δαπανών για την Υγεία. Συμπίεση δηλαδή του κόστους. Ψιλά γράμματα για την κυβέρνηση που επιμένει προκλητικά να ισχυρίζεται ότι οι ανάγκες των ασθενών καλύπτονται πλήρως.

Πηγή: ieidideis.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ