Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η επιστροφή βαρέων ερπυστριοφόρων μηχανημάτων στην τοποθεσία «Ελατάκια» στην καρδιά της Πίνδου, στο όρος Λάκμος, για την κατασκευή Μικρού Υδροηλεκτρικού Έργου (ΜΥΕ) ισχύος 0,62 MW. Το έργο προορίζεται να υλοποιηθεί σε μια προστατευμένη περιοχή ιδιαίτερης περιβαλλοντικής σημασίας, στις πηγές του Αχελώου, εντός του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων – Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου, που ανήκει στο δίκτυο Natura 2000.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Παγκρήτιας Δικτύωσης για το Περιβάλλον, η κατάσταση έχει προκαλέσει σάλο, έντονη αναστάτωση και δημόσια κατακραυγή από πολίτες και περιβαλλοντικούς φορείς. Οι κάτοικοι του Χαλικίου Ασπροποτάμου και όσοι γνωρίζουν την οικολογική σημασία της περιοχής, καταγγέλλουν ότι το φυσικό περιβάλλον και η τοπική κοινωνία απειλούνται από ένα έργο που προωθείται εν μέσω νομικών και περιβαλλοντικών παρατυπιών.
Η άδεια του έργου ανήκει στην Κρητική εταιρεία «Νικόλαος Πουλαρινάκης – Γεωργία Ιερωνυμίδη ΟΕ» με διακριτικό τίτλο «POWER SOURCE». Παρότι η άδεια εγκατάστασης είχε λήξει από τις 10 Φεβρουαρίου 2025, τα μηχανήματα της εταιρείας εμφανίστηκαν στο σημείο στις 27 Μαρτίου συνοδευόμενα από δυνάμεις της ΟΠΚΕ και της Ασφάλειας. Δύο κάτοικοι προσήχθησαν και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Αξιοσημείωτο είναι πως την 1η Απριλίου εκδόθηκε πράξη παράτασης της άδειας εγκατάστασης, προκαλώντας θυμό και ειρωνικά σχόλια περί «πρωταπριλιάτικης φάρσας».
Η κατασκευή περιλαμβάνει την ανέγερση κτιρίου παραγωγής, τσιμεντένια έργα στις όχθες του ρέματος Καπραρία, διάνοιξη νέου δρόμου στο δάσος και επιχωμάτωση υπόγειου αγωγού μήκους ενός χιλιομέτρου. Η τοπική κοινότητα υπογραμμίζει ότι όλα αυτά απειλούν άμεσα τον καταρράκτη, το φυσικό οροπέδιο, την πηγή και τον χώρο αναψυχής της περιοχής.
Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί το ιστορικό αδειοδότησης του έργου:
-
Η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) δόθηκε παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις του Δήμου Καλαμπάκας και της Περιφέρειας.
-
Δεν έχει ολοκληρωθεί η οριοθέτηση του ρέματος, όπως προβλέπεται από την ίδια την ΑΕΠΟ.
-
Η περιβαλλοντική μελέτη βασίζεται σε ανεπαρκή και παρωχημένα υδρολογικά δεδομένα.
-
Ο ΟΦΥΠΕΚΑ έχει τεκμηριώσει ότι το έργο χωροθετήθηκε παράνομα εντός της ζώνης ΙΙΒ του Εθνικού Πάρκου, όπου τέτοιου είδους παρεμβάσεις απαγορεύονται βάσει Προεδρικού Διατάγματος του 2009. Έχει ζητήσει την ανάκληση της ΑΕΠΟ, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία σχετική ενέργεια από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
-
Το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ απέρριψε την αίτηση αναστολής εκτέλεσης του έργου από την πλευρά των κατοίκων, παρά τη σαφή αντίθεση του ΟΦΥΠΕΚΑ.
Παράλληλα, υπάρχουν καταγγελίες για κινδύνους σε υπάρχοντες αγωγούς υδροδότησης που βρίσκονται θαμμένοι στον δρόμο πρόσβασης. Επιπλέον, απειλείται τμήμα του Pindus Trail, της πεζοπορικής διαδρομής που ενώνει το Χαλίκι με τους Καλαρρύτες και το Συρράκο, καθώς και το δημοφιλέστερο μονοπάτι προς το οροπέδιο της Βερλίγκας και τις κορυφές του Λάκμου.
Η Παγκρήτια Δικτύωση για το Περιβάλλον τονίζει ότι η υλοποίηση του έργου συνιστά περιβαλλοντικό έγκλημα, ειδικά από τη στιγμή που ο φορέας υλοποίησης εδρεύει στην Κρήτη.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Είναι ξεκάθαρο ότι η κατασκευή και λειτουργία του θα επιφέρει δυσανάλογα μεγαλύτερη βλάβη από το όφελος που επιδιώκει. Η δημοκρατία, το περιβάλλον και οι τοπικές κοινωνίες δεν μπορεί να είναι τα θύματα ενός αμφίβολου επενδυτικού σχεδίου».
Ο Σύλλογος «Ζωντανός Ασπροπόταμος» καλεί σε ανοιχτή διαμαρτυρία την Κυριακή 6 Απριλίου, στις 12:00, στην πλατεία του Χαλικίου, με πορεία προς την περιοχή «Ελατάκια».
Ηχηρό μήνυμα στήριξης από την Κρήτη:
Η Παγκρήτια Δικτύωση για το Περιβάλλον δηλώνει τη συμπαράστασή της στον αγώνα των κατοίκων, επισημαίνοντας:
«Από την Κρήτη μέχρι την Πίνδο, αγωνιζόμαστε για τη γη, την ελευθερία και την αξιοπρέπειά μας».