ΚΟΣΜΟΣ

Καταπέλτης ο Νομπελίστας Ορχάν Παμούκ – «Εκατομμύρια κοσμικών Τούρκων σήμερα κλαίνε, αλλά οι φωνές τους δεν ακούγονται επειδή δεν έχουμε αρκετή ελευθερία έκφρασης και δημοκρατία»

Παρέμβαση για το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς, η οποία πλέον και με τη «βούλα» μετατρέπεται από μουσείο σε τζαμί έκανε με δήλωσή του στο BBC ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2006 Τούρκος συγγραφέας, Ορχάν Παμούκ.

«Το να μετατρέψουμε την Αγιά Σοφιά σε τζαμί είναι σαν να λέμε στον υπόλοιπο κόσμο, δυστυχώς, δεν είμαστε πλέον κοσμικό κράτος», τόνισε στη λιτή του δήλωση ο Ορχάν Παμούκ στην ανταποκρίτρια του BBC, Orla Guerin.

Για να συνεχίσει: “Οι Τούρκοι είναι περήφανοι που η χώρα τους είναι ένα κοσμικό μουσουλμανικό κράτος. Η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί κλέβει αυτή την περηφάνιά μας. Εκατομμύρια κοσμικών Τούρκων σήμερα κλαίνε, αλλά οι φωνές τους δεν ακούγονται επειδή δεν έχουμε αρκετή ελευθερία έκφρασης και δημοκρατία”

Σημειώνεται ότι στο διάγγελμά του για το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι στις 24 Ιουλίου θα γίνει προσευχή στην Αγιά Σοφιά. «Η Αγία Σοφία θα αρχίσει να λειτουργεί ως τζαμί μετά από 86 χρόνια. Εύχομαι αυτή η απόφαση να είναι επωφελής για όλη την ανθρωπότητα. Οι πόρτες της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτές σε όλους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Καλώ όλους να σεβαστούν την απόφαση για την Αγία Σοφία που ελήφθη από τα δικαστικά και εκτελεστικά όργανα της χώρας μας. Το θέμα για το πώς και με ποιο σκοπό θα χρησιμοποιηθεί η Αγία Σοφία είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα. Έτσι απ’ αυτή την άποψη, θεωρούμε ότι οποιαδήποτε στάση ή έκφραση πέρα από την απόφαση των δικαστικών και εκτελεστικών οργάνων της χώρας συνιστά παραβίαση της εθνικής μας ανεξαρτησίας», συμπλήρωσε.

Πανηγύρια για την Αγιά Σοφιά στην Τουρκία

Νωρίτερα, μετά την ανακοίνωση του προέδρου Ερντογάν, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κοντά στην Αγία Σοφία για να γιορτάσουν την απόφαση. «Αυτοί που την έχτισαν το έκαναν για να λατρεύουν τον Θεό επίσης», δήλωσε ο δάσκαλος Οσμάν Σαριχάν. «Δόξα τον Θεό, σήμερα επέστρεψε στον αρχικό σκοπό της. Σήμερα θα λατρεύσουμε τον Θεό σε αυτό το τζαμί», πρόσθεσε.

iefimerida.gr 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Συνταξιούχος καθηγητής παραδίδει δωρεάν μαθήματα για να μην φύγουν τα παιδιά από το χωριό

Ο Αστέριος Φανίκος, συνταξιούχος καθηγητής, έχει αφιερώσει τη ζωή του στην εκπαίδευση και την προσφορά. Μετά τη…

2 hours ago

Τουρισμός: Στους κορυφαίους προορισμούς η Κρήτη – “Πετάει” η κίνηση στα αεροδρόμια του νησιού

Η φετινή χρονιά κλείνει με ένα νέο ρεκόρ για τον τουρισμό, τόσο στα έσοδα- τα οποία…

2 hours ago

Έφτασαν στην Ανταρκτική οι ερευνήτριες του Πολυτεχνείου Κρήτη: Μελέτες για τον ανθρώπινο ψυχισμό και το χώρο σε ακραίες συνθήκες

Οι ερευνήτριες του TIE-Lab, Εύχαρις Γουρουντή και Χριστίνα Μπαλωμενάκη, διέσχισαν με επιτυχία το επικίνδυνο Drake…

2 hours ago

Taste Atlas: Το μπουγατσάδικο “Ιορδάνης” μέσα στα 100 εμβληματικότερα ζαχαροπλαστεία στον κόσμο

Ο διεθνής γαστρονομικός οδηγός συνεχίζει να απονέμει τα δικά του βραβεία λίγο πριν ολοκληρωθεί το…

2 hours ago

Ο Ψηλορείτης και ο Ομαλός «ντύθηκαν» στα λευκά – Μαγευτικές εικόνες από το χιονισμένο τοπίο

Ένα εντυπωσιακό λευκό πέπλο κάλυψε τον Ψηλορείτη, αποκαλύπτοντας το φυσικό του κάλλος σε όλο του…

2 hours ago

«Ναι» του Οτσαλάν στην πρόταση Μπαχτσελί για την επίλυση του Κουρδικού

Ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν, μετά τη χθεσινή επίσκεψη αντιπροσωπείας του φιλοκουρδικού κόμματος Δημοκρατίας και Ισότητας των Λαών…

2 hours ago

This website uses cookies.