Του Μάριου Διονέλλη
Στα πρόθυρα του λουκέτου βρίσκονται οι δομές ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων στην ανατολική Κρήτη, ενώ τα περιστατικά που χρειάζονται παιδοψυχιατρική υποστήριξη αυξάνονται ραγδαία. Η υπεύθυνη του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων (ΚοΚεΨΥΠΕ) Ηρακλείου, Κατερίνα Μπιτζαράκη, απεύθυνε επιστολή σε δραματικούς τόνους προς το υπουργείο Υγείας, ενώ σχετική ερώτηση κατέθεσαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζητώντας άμεσες παρεμβάσεις από την κυβέρνηση.
Αιτία για να βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της διάλυσης ο τομέας Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου στην ανατολική Κρήτη είναι η υποστελέχωση των τοπικών υπηρεσιών, η αδιαφορία των υπευθύνων αλλά και η άγνοια των θεμάτων ψυχικής υγείας από τις διοικήσεις των τοπικών νοσοκομείων. Το σύστημα των εφημεριών της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) κατέρρευσε την Πέμπτη 16/6 και η κλινική βρέθηκε να εφημερεύει με μόνο έναν νοσηλευτή χωρίς παιδοψυχίατρο.
Η κ. Μπιτζαράκη συνέταξε δημόσια επιστολή τονίζοντας πως κινδυνεύει να καταρρεύσει όλος ο Τομέας Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου στην Ανατολική Κρήτη. Στην επιστολή περιγράφει τις συνθήκες υποστελέχωσης των υπηρεσιών του κέντρου που έχουν οδηγήσει την ίδια, μοναδική μόνιμη γιατρό και υπεύθυνή του στα όρια των αντοχών της: «Είναι θέμα χρόνου, αν δεν υποστηριχτεί η υπηρεσία να προβώ αναγκαστικά σε παραίτηση. Και αυτό δεν είναι απειλή, αλλά κραυγή βοήθειας και σωτηρίας» αναφέρει.
Καλύπτει δύο νομούς
Το ΚοΚεΨΥΠΕ καλύπτει δύο νομούς (Ηράκλειο και Λασίθι) και ήταν ήδη υποστελεχωμένο σε ιατρικό προσωπικό αλλά και σε άλλες ειδικότητες (κοινωνικού λειτουργού, εργοθεραπευτή, διοικητικού, επισκεπτών υγείας, ψυχολόγων). Όταν όμως η δεύτερη μόνιμη γιατρός του τμήματος τέθηκε σε αναστολή τον Σεπτέμβριο του ’21 χωρίς να ληφθεί μέριμνα για την αντικατάστασή της, η κ. Μπιτζαράκη έμεινε ως η μοναδική μόνιμη γιατρός να επιφορτίζεται όλο το κλινικό έργο και παράλληλα όλο τον όγκο των γραφειοκρατικών και διοικητικών εργασιών (γνωµατεύσεις ΕΟΠΥΥ, έγγραφα εισαγγελικών εντολών, επικοινωνίες µε υπηρεσίες κ.λπ.). Και όλα αυτά σε μια περίοδο μεγάλης έξαρσης των προβλημάτων ψυχικής υγείας. Οπως επισημαίνει η γιατρός στην επιστολή της, «σύμφωνα µε τα στατιστικά µας στοιχεία (που παρουσιάσαμε και σε πρόσφατο συνέδριο) στη χρονιά που πέρασε σημειώθηκε αύξηση των αιτημάτων για παιδοψυχίατρο κατά 78%».
Η κατάρρευση του συστήματος των εφημεριών της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ (η οποία εκτός από την Κρήτη εξυπηρετεί και τα νησιά του Αιγαίου) συνδέεται άμεσα με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΚοΚεΨΥΠΕ, καθώς το δεύτερο υποστήριζε τις εφημερίες της κλινικής με «εμβαλωματικές λύσεις» όπως αναφέρει η κ. Μπιτζαράκη. Μετά το περιστατικό της 16ης Ιουνίου το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας πως, παρά τις συνεχείς δεσμεύσεις από μεριάς υπουργείου, ΥΠΕ και διοικήσεων, καμία λύση δεν έχει δοθεί για το πρόβλημα της υπερεφημέρευσης των γιατρών αλλά και για τα άλλα μείζονα προβλήματα της κλινικής όπως είναι οι απαράδεκτοι και ανεπαρκείς χώροι, η στελέχωση της κλινικής με συμβασιούχους αλλά και η γενικότερη υποστελέχωση σε επίπεδο νοσοκομείου και πρωτοβάθμιων παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών που οδηγεί εκατοντάδες οικογένειες να στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα».
Το θέμα των υπερωριών της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ έφτασε στη Βουλή με ερώτημα που κατέθεσαν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Υγείας έπειτα από πρωτοβουλία του βουλευτή Σωκράτη Βαρδάκη, ενώ μεταξύ των λύσεων που προτείνει η κ. Μπιτζαράκη για τη διάσωση του τομέα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων είναι η άρση της αναστολής εργασίας της μόνιμης παιδοψυχιάτρου ή η άμεση αντικατάστασή της, η προκήρυξη των δύο μόνιμων θέσεων παιδοψυχιάτρων του ΚοΚεΨΥΠΕ και η ένταξη της ΠΔΨΧ Κλινικής και του ΚοΚεΨΥΠΕ στην εκπαίδευση ειδικευόμενων.