Νέα κατάρρευση στον Επιπρομαχώνα του Αγίου Δημητρίου.
Προχθές, κατέρρευσε ένα τμήμα του επί της οδού Εμαννουήλ Μπαλαντίνου παρά τα υποστηρικτικά έργα στο σημείο.
Σήμερα όμως φανερώθηκαν καταρρεύσεις σε άλλα δύο σημεία δημιουργώντας ανησυχία για τον ίδιο τον Προμαχώνα. Μάλιστα, στο δεύτερο σημείο όπου βρίσκεται επί της οδού Μελετίου Πηγά είναι πολύ σημαντική η κατάρρευση με τμήμα των τοιχών να πέφτουν πάνω σε δύο παρκαρισμένα αυτοκίνητα.
Φωτογραφίες από την κατάρρευση στην αρχή της οδού Εμμανουήλ Μπαλαντίνου:
Να υπενθυμίσουμε ότι στις 11 Φεβρουαρίου του 2017, σχεδόν δύο ακριβώς χρόνια πριν, είχε καταρρεύσει μεγαλο τμήμα του Επιπρομαχώνα. Ακολούθησε σύντομα μετά άλλη μία κατολίσθηση.
Έγιναν υποστηρικτικά έργα με τοποθέτηση σιδέρων, όμως, τα στηρίγματα δεν άντεξαν την ένταση των βροχοπτώσεων.
Φωτογραφίες από την κατάρρευση στο μέσο της οδού Εμμανουήλ Μπαλαντίνου:
Οι αρχές του Δήμου Χανίων κατηγορούν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την καθυστέρηση πραγματοποίησης των έργων.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, όποιος και αν έχει την ευθύνη, το ζητούμενο τώρα είναι να σωθεί ο Προμαχώνας.
Φωτογραφίες από την κατάρρευση στο σημείο επί της οδού Μελετίου Πηγά:
Ποιος είναι ο Προμαχώνας του Αγίου Δημητρίου
Ο Προμαχώνας Lando είναι γνωστός και ως Προμαχώνας Schiavo ή Αγίου Δημητρίου. Καλύπτει τη νότιο-δυτική γωνία των ενετικών οχυρώσεων της παλιάς πόλης των Χανίων και πήρε το όνομα του από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου που ήταν η Μητρόπολη των Χανίων την εποχή της Eνετοκρατίας και βρίσκεται μεταξύ των σημερινών οδών Σκρύδλωφ και Μπετόλο. Οι ονομασίες Προμαχώνας Lando και Schiavo προέρχονται από τα ονόματα των Ενετών Αξιωματούχων που επέβλεψαν την κατασκευή του.
Για να είναι πιο αποτελεσματικοί οι προμαχώνες και με μεγαλύτερο βεληνεκές, ενισχύονταν από μικρότερες κατασκευές στο εσωτερικό τους, τους επιπρομαχώνες που ήταν ένα επίπεδο πιο ψηλά από τους προμαχώνες. Ο ομώνυμος κυκλικός επιπρομαχώνας του Προμαχώνα Lando, διατηρείται εξολοκλήρου με αρκετές ανακατασκευές.
Οι προμαχώνες είχαν τέτοια κατασκευή έτσι ώστε να καλύπτουν με διασταυρούμενα πυρά ο ένας τον άλλο. Τα ονόματα των προμαχώνων δίνονταν είτε από κάποιο ναό, που ήταν κοντά, ή από κάποιο όνομα αξιωματούχου Βενετού που συνδέονταν με την κατασκευή, ακριβώς όπως συνέβη και με τον Προμαχώνα Lando.
ΤΟ ΟΝΟΜΑ: Το πήρε από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου που ήταν η Μητρόπολη των Χανίων την εποχή της Βενετοκρατίας, μεταξύ των σημερινών οδών Σκρύδλωφ και Μπετόλο.
Ο προμαχώνας Lando – Αγίου Δημητρίου, με τον ομώνυμο επιπρομαχώνα του ήταν σε ανταπόκριση του Προμαχώνα San Salvatore στα βορειοδυτικά. Και από τη νότια πλευρά της πόλης των Χανίων ήταν σε ανταπόκριση με τον προμαχώνα Πιάτσα Φόρμα (εκεί που είναι σήμερα η Δημοτική Αγορά). Ο προμαχώνας είχε σχήμα περίπου καρδιόσημο. Από τη νότια πλευρά του είχε ολοκληρωμένη μορφή με αυτό το κυκλικό τμήμα που είναι πίσω από την Πινακοθήκη το οποίο λέγεται ´Ορεκιόνε´. Ο κυκλικός επιπρομαχώνας Lando, αποκαταστάθηκε μερικώς, πριν από μερικά χρόνια.
Οταν έγινε η πολιορκία της πόλης από τους Τούρκους, το κυρίως βάρος της πολιορκίας δόθηκε στον προμαχώνα του Αγ. Δημητρίου, όπου σύμφωνα με πηγές από βιβλία της εποχής εκείνης, φαίνεται πως είχαν γίνει πάρα πολύ σκληρές μάχες και ο προμαχώνας -τουλάχιστον η εξωτερική του μορφή- καταστράφηκε αρκετές φορές. Το πρωί το καταστρέφανε οι εισβολείς το βράδυ το επιδιορθώνανε οι αμυνόμενοι. Εβαζαν τις πυροβολαρχίες στον σημερινό Αγ. Κωνσταντίνο Νέας Χώρας όπου ήταν κάτι σαν λόφος και λίγο παρακάτω που μετά έγινε το εβραϊκό νεκροταφείο. Από εκεί έγινε η κύρια επίθεση. Παράλληλα γίνονταν υπονομεύσεις κάτω από την τάφρο, ανοίγοντας λαγούμια στα οποία έβαζαν εκρηκτικά. Δύο-τρεις φορές κατάφεραν να μπουνε και τη μια φορά είχαν φτάσει στον Αγιο Φραγκίσκο στην οδό Χάληδων. Αλλά εκεί κάποιος σκότωσε τον επικεφαλής και αναγκάστηκαν και γύρισαν πίσω. Εγιναν εκεί σκληρές μάχες και όταν διαπίστωσαν οι πολιορκημένοι ότι δεν γινόταν τίποτα, υποχρεώθηκαν να παραδώσουν την πόλη τον Αύγουστο του 1645.
Οι καταστροφές του τείχους ήταν μεγάλες. Εγινε ανακατασκευή του Επιπρομαχώνα από τους Τούρκους όπως και άλλες επεμβάσεις στα χρόνια που ακολούθησαν.
Για να είναι πιο αποτελεσματικοί οι προμαχώνες και με μεγαλύτερο βεληνεκές, ενισχύονταν από μικρότερες κατασκευές στο εσωτερικό τους, τους επιπρομαχώνες που ήταν ένα επίπεδο πιο ψηλά από τους προμαχώνες. Το σύνολο των οχυρώσεων συνήθως περιβαλλόταν από μια τάφρο.
Του Γιώργου Βύρων Δαβού * H εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ αναγκάζει…
Στα μόλις 5 ευρώ το κιλό βρίσκεται η τιμή του ελαιόλαδου για τον παραγωγό αυτή τη στιγμή,…
Ένα βίντεο που δείχνει μια «λευκή σφαίρα» UFO να βγαίνει από τον ωκεανό στα ανοιχτά του Κουβέιτ και βρέθηκε…
Πραγματοποιείται συνέντευξη τύπου την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου στις 19:00 στο ιστορικό καφέ "ΚΗΠΟΣ" για την…
Η Ελλάδα με το ογκώδες έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο έχει πλεον απωλέσει και τα τελευταία…
Οι δημοσιογράφοι σε όλη τη χώρα προχωρούν σε 24ωρη απεργία την Τρίτη 19 Νοεμβρίου, διαμαρτυρόμενοι…
This website uses cookies.