Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει τη φετινή κατάσταση των ελληνικών ξενοδοχείων και γενικότερα του εγχώριου τουρισμού, πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ). Τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά για το κοντινό μέλλον του κλάδου καθώς δείχνουν ότι ο τζίρος των ξενοδοχείων φέτος θα είναι μικρότερος των 2,8 δισ. ευρώ, όταν στο σύνολό τους τα τουριστικά έσοδα δεν θα ξεπεράσουν τα 3,5 δισ. ευρώ.
Ο κύριος λόγος φυσικά είναι η εξάπλωση της πανδημίας και το γεγονός ότι εξαιτίας της ο κλάδος είχε το 2020 την πιο σύντομη καλοκαιρινή σεζόν στην ιστορία του. Για να γίνει αντιληπτή η βουτιά των εσόδων φέτος, υπενθυμίζεται ότι το 2019 ο τουρισμός έφτασε στα 18,5 δισ. ευρώ και τα ξενοδοχεία από μόνα τους τα 8,5 δισ. ευρώ.
Οι ισχυρές αρνητικές συνέπειες που άφησε η υγειονομική κρίση στα ελληνικά ξενοδοχεία τη σεζόν του 2020 αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι σε συντριπτικό ποσοστό τα εποχικά έχουν κλείσει από τον Σεπτέμβριο, ενώ το ένα τρίτο των μονάδων συνεχούς λειτουργίας προετοιμάζεται επίσης να βάλει λουκέτο μέχρι το τέλος του χρόνου, κάτι ιδιαίτερα ασυνήθιστο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 51% των εποχικών ξενοδοχείων κατέβασε ρολά τον Σεπτέμβριο, το 40% θα κλείσει μέχρι τέλος Οκτωβρίου και μόλις ένα 4% προγραμματίζει να μείνει ανοιχτό μέχρι Νοέμβριο – Δεκέμβριο, ενώ το 4,5% έκλεισε μέσα στον Αύγουστο.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την έρευνα με τίτλο: «Η επαναλειτουργία των ξενοδοχείων μετά το lockdown», που πραγματοποίησε το ΙΤΕΠ για λογαριασμό του ΞΕΕ, από τα 3.965 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας άνοιξε το 59% ή 2.328, 717 εκ των οποίων αναγκάζονται να ξανακλείσουν μέχρι το τέλος της χρονιάς, καθώς δεν υπάρχουν επίπεδα ζήτησης που να δικαιολογούν τη λειτουργία τους.
Απίστευτη εικόνα
Πρωτοφανής η εικόνα και στα εποχικής λειτουργίας, όπου από τα 6.098 ξενοδοχεία άνοιξαν τα 4.223 και ήδη τον Σεπτέμβριο έχει κλείσει το 50,9% και τον Οκτώβριο θα κλείσει άλλο ένα 40,6%, πολύ νωρίτερα από άλλες χρονιές. Στο σύνολο των ξενοδοχείων της χώρας που λειτούργησαν το 2019, μόνο το 67% εξ αυτών (6.700) δημιούργησε υγειονομικό πρωτόκολλο, με σκοπό το άνοιγμά τους.
Υπενθυμίζεται ότι στην έρευνα του Ιουνίου 2020 για τις επιπτώσεις της πανδημίας είχε διαπιστωθεί ότι το 84% των ξενοδοχείων σκόπευαν να ανοίξουν.
Μάλιστα, όλα δείχνουν ότι η εκτίμηση της έρευνας του ΙΤΕΠ από τον περασμένο Ιούλιο για το πώς θα διαμορφωθεί ο τζίρος των ξενοδοχείων το 2020 (2,8 δισ. ευρώ, έναντι 8,5 δισ. ευρώ το 2019) είναι αισιόδοξη, εάν μάλιστα ληφθούν υπόψη και οι απώλειες στο κομμάτι των συνεδρίων, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της έρευνας.
Τα συμπεράσματα του ΙΤΕΠ
Μερικά από τα συμπεράσματα της έρευνας είναι:
● Περίπου 6.000 ξενοδοχεία άνοιξαν φέτος ή το 60% του συνόλου των ξενοδοχείων που λειτούργησαν το 2019 (9.971), εκ των οποίων 2.328 συνεχούς λειτουργίας (ή το 59%) και τα 3.699 εποχικής (ή το 61%).
● Τον Ιούνιο άνοιξε η πλειονότητα των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας, σε ποσοστό 80%, όμως τα περισσότερα εποχικής λειτουργίας άνοιξαν τον Ιούλιο (66%, έναντι 29% του Ιουνίου).
● Αυτό οφείλεται στο ότι μετά τις 15 Ιουνίου επιτράπηκε η λειτουργία τους. Όμως τα ποσοστά όσων παρέμειναν ανοικτά μειώνεται σε μόλις 4% τον Αύγουστο και σε 2% τον Σεπτέμβριο.
● Η μέση ποσοστιαία πληρότητα με αναγωγή στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο ανήλθε σε 23,1% (17,9% τον Ιούλιο, 29,8% τον Αύγουστο και 21,7% τον Σεπτέμβριο).
● Σημειώνεται ότι οι πληρότητες Αυγούστου των ξενοδοχείων της Ελλάδας, υπό κανονικές συνθήκες, προσεγγίζουν το 90%. Οι πληρότητες έφτασαν στο μέγιστο της σεζόν την εβδομάδα 10 έως 16 Αυγούστου, στο 32,9%, και συγκράτησαν ένα επίπεδο γύρω στο 20% μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Στα εποχικής οι πληρότητες Αυγούστου έφτασαν, την ίδια εβδομάδα, στο 34,4% και στα συνεχούς στο 29,8%.
● Η μέση τιμή είναι ελαφρώς χαμηλότερη σε σχέση με την περυσινή, και διαμορφώνεται στα 86 ευρώ (87,1 ευρώ για τον Ιούλιο, 95,2 ευρώ για τον Αύγουστο και 75 ευρώ τον Σεπτέμβριο).
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας ο Αλέξανδρος Βασιλικός σημείωσε:
«Από την πρώτη στιγμή το ΞΕΕ, μέσα από τις έρευνες πεδίου που ανέθεσε στο ΙΤΕΠ, υπογραμμίζει τις εξαιρετικά δυσοίωνες προοπτικές της φετινής χρονιάς. Ήταν και παραμένει ξεκάθαρο πως δεν υπήρχε θετικό σενάριο για φέτος με οποιοδήποτε παραδοσιακό δείκτη. Η μόνη φετινή επιτυχία είναι αυτή που καταφέραμε όλοι μαζί. Η επαγγελματική αντιμετώπιση της κρίσης από τα ελληνικά ξενοδοχεία αφήνει μια δυναμική παρακαταθήκη για την επόμενη σεζόν. Χρέος της πολιτείας είναι να παράσχει σειρά συμπληρωματικών μέτρων, που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των ελληνικών ξενοδοχείων μέχρι το επόμενο καλοκαίρι».
Η Ελλάδα ψηφίστηκε ως η πιο όμορφη χώρα στον κόσμο για το 2024, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα των US News…
Η OpenAI, η μητρική εταιρεία του ChatGPT, έκανε νέα βήματα σήμερα στην πορεία της να…
Η προγραμματισμένη εκδήλωση "Νύχτα των Ευχών" που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2024…
Η σορός που εντοπίστηκε στις 23 Δεκεμβρίου στην παραλία Αγίου Ιωάννη στη Γαύδο μεταφέρθηκε τελικά…
Έληξε η διαμαρτυρία που είχε ξεκινήσει από ομάδα κρατουμένων στο Κλειστό Κατάστημα Κράτησης «ΚΡΗΤΗ 1»…
Δεν έχουν τέλος οι αναταραχές στις φυλακές Αγυιάς στην Κρήτη, όπου εδώ και τρεις μέρες,…
This website uses cookies.