12.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

Καταστροφή: Η πανδημία “εξαφάνισε” 147.000.000 θέσεις εργασίας παγκοσμίως

Ημερομηνία:

Απώλειες που ισοδυναμούν με το μέγεθος της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης σημείωσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας η παγκόσμια κατανάλωση, η πτώση αυτή ωστόσο οδήγησε και στον μεγαλύτερο περιορισμό που έχει σημειωθεί ποτέ στις εκπομπές ρύπων.

Στα ευρήματα αυτά κατέληξε μελέτη Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, που υποστηρίζει ότι είναι η πρώτη που ποσοτικοποιεί την οικονομική ζημιά και τα περιβαλλοντικά οφέλη από τον Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα.

Η έρευνα αποτυπώνει τον αντίκτυπο του κορωνοϊού, καθώς καθηλώθηκαν αεροπλάνα, διακόπηκε ο εφοδιασμός και τα καταστήματα αναγκάστηκαν να κλείσουν.

Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μέχρι τις 22 Μαΐου, η μελέτη κατέγραψε κάποια εντυπωσιακά στατιστικά που «ζαλίζουν».

Η παγκόσμια κατανάλωση υποχώρησε κατά 3,8 τρισ. δολάρια και χάθηκαν 147 εκατ. θέσεις εργασίας ή το 4,2% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού.

Εξαϋλώθηκαν περίπου 2,1 τρισ. δολ. από εισοδήματα, ημερομίσθια και μισθούς.

ΗΠΑ και ηπειρωτική Κίνα είναι οι δυο οικονομίες που επηρεάστηκαν περισσότερο και αμεσότερα. Επίσης, είναι και οι δυο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

Οι βιομηχανίες που δέχθηκαν το χειρότερο χτύπημα είναι οι αεροπορικές μεταφορές και ο τουρισμός.

Ενδεικτικά, στις ΗΠΑ η United Airlines ανακοίνωσε ότι 36.000 υπάλληλοι στις ΗΠΑ, ή το 45% του εργατικού δυναμικού της στις ΗΠΑ, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν «ακούσιες εξελίξεις» έως την 1η Οκτωβρίου.

Η Delta Airlines είπε στους πιλότους στα τέλη Ιουνίου 2020 ότι θα στείλει ειδοποιήσεις τύπου WARN σε 2.558 πιλότους, ή σχεδόν στο 20% των πιλότων της, ενημερώνοντάς τους για πιθανές εξελίξεις.

Η ανάκτηση σχήμα V για τις μετοχές των αεροπορικών εταιριών θεωρείται αδύνατη.

Ο δείκτης αεροπορικών εταιρειών από τις επτά μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ – Αmerican, Delta, JetBlue, Southwest, Spirit και United – καταγράφει απώλειες 49% από τα επίπεδα στα μέσα Ιανουαρίου 2020 και είναι χαμηλότερα 60% από τον Ιανουάριο του 2018 που σημειώθηκαν τα υψηλά.

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, η εν λόγω βιομηχανίαστη Γηραιά Ηπειρο αποτιμάται στα 800 δισεκατομμύρια ευρώ, απασχολεί εκατομμύρια εργαζομένους και αυτό το καλοκαίρι προσπαθεί στην κυριολεξία να επιβιώσει.

Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) υπολογίζει τη ζημιά σε 1,2 τρισ. δολάρια μόνο για φέτος από τον παγκόσμιο τουρισμό.

Την ίδια ώρα, η πιο απότομη πτώση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που έχει σημειωθεί από τη στιγμή που ξεκίνησε η καύση ορυκτών καυσίμων εκατοντάδες χρόνια πριν, μείωσε τους θανάτους από ατμοσφαιρική ρύπανση.

«Η αντίθεση μεταξύ κοινωνικο-οικονομικών και περιβαλλοντικών μεταβλητών αποκαλύπτει το δίλημμα», στο παγκόσμιο σύστημα, αναφέρει επιστήμονας που συμμετείχε στην εκπόνηση της μελέτης του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

newmoney.gr
"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γάζα: Στους 44.235 οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς – «Κόλαση» η κατάσταση για τους άμαχους

Το ισραηλινό κράτος-δολοφόνος συνεχίζει τη γενοκτονική του πολιτική σε...