Την πεποίθηση πως οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βελτιώνονται, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας για τη γεωπολιτική αξία της Ελλάδας και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Κατρούγκαλος έστειλε το μήνυμα πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο όλων των εποχών.
Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, ο λόγος για τον οποίο έχει προχωρήσει σε στρατηγικό επίπεδο η διμερής σχέση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα είναι γιατί και οι δύο αναγνωρίζουν ταυτότητα συμφερόντων στην περιοχή, τόσο σε ό,τι αφορά τη σταθεροποίησή της και όσο και τις οικονομικές πλευρές αυτής της συνεργασίας. Εστιάζοντας στις επιμέρους γεωπολιτικές συντεταγμένες της περιοχής μας, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως υπάρχει ένα τρίγωνο αστάθειας, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται η Ελλάδα, με τις κορυφές να ορίζονται από την Ουκρανία, τη Λιβύη και τη Συρία. Στο πλαίσιο αυτού του τριγώνου αστάθειας, εξήγησε, η Ελλάδα είναι μία από τις σταθερές δημοκρατίας, παρά την οικονομική κρίση που πέρασε και είναι όχι απλώς ένας παράγοντας σταθερότητας για την ίδια αλλά και ένας εξαγωγέας σταθερότητας. «Πράγμα που το αποδείξαμε με τον καλύτερο τρόπο με τη Συμφωνία των Πρεσπών», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών και προσέθεσε πως εδώ βρίσκεται η ευθυγράμμιση συμφερόντων με τις ΗΠΑ που έφτασαν στο ανώτατο επίπεδο όλων των τελευταίων δεκαετιών. Επίσης, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως η Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ρόλο σε αυτή την περιοχή, γιατί γεωπολιτικά και ιστορικά αποτελεί μια γέφυρα που συνδέει την Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη.
Υπό αυτό το πρίσμα, σημείωσε πως η νέα στρατηγική ιδέα που ακολουθεί η Ελλάδα μετά την κρίση είναι η αξιοποίηση των γεωπολιτικών χαρακτηριστικών της χώρας και ως συγκριτικό πλεονέκτημα στο νέο οικονομικό μοντέλο που θέλει να φτιάξει. «Δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί το οικονομικό μοντέλο του συνεχούς δανεισμού και της ανάπτυξης φούσκας μέσω των κατασκευών ή των υποδομών με δανεικό ευρωπαϊκό χρήμα. Το νέο οικονομικό μοντέλο πρέπει να βασιστεί στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε τα οποία είναι προφανή: έχουμε την πιο μορφωμένη γενιά νέων Ελλήνων, του γεωγραφικού και γεωπολιτικού χαρακτήρα της χώρας ως γέφυρας» συμπλήρωσε.
Παράλληλα, ανέδειξε την επιδίωξη η Ελλάδα να είναι σταυροδρόμι μεταφορών και logistics και ταυτόχρονα κόμβος ενέργειας τόσο σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο και όχι μόνο μέσω αγωγών, αλλά και με το υγροποιημένο φυσικό αέριο. Χαρακτήρισε μάλιστα ευτυχή σύμπτωση ότι η έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου με τις ΗΠΑ ξεκίνησε την ημέρα που έγινε η πρώτη παράδοση φορτίου LNG από τις ΗΠΑ με πλοίο ελληνικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα.
Τέλος, σύμπτωση απόψεων με τις ΗΠΑ διαπίστωσε ο υπουργός Εξωτερικών και στην προσέγγιση με την Τουρκία. «Έχουμε με τις ΗΠΑ σύμπτωση του τρόπου με τον οποίο διαβάζουμε την κατάσταση, αλλά και με την οποία θέλουμε να αντιδράσουμε. Θέλουμε μια Τουρκία με ευρωπαϊκές προοπτικές, μια φιλική Τουρκία, προφανώς με την υποχρέωσή της να σεβαστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο» διευκρίνισε και προσέθεσε: «Και δύο έχουμε επιλέξει να ακολουθήσουμε μια πολιτική αρχής βασισμένης στο διεθνές δίκαιο, η οποία δεν επιδιώκει να αποξενώσει την Τουρκία, αλλά να την επανεντάξει στο σύστημα ασφάλειας της περιοχής. Αυτή η στάση μας είναι που αναγνωρίστηκε στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου από τον Πομπέο που ανέδειξε τη σημασία της χώρας μας ως στρατηγικού παίκτη στην περιοχή».