Για «αναπροσαρμογή» των επικουρικών συντάξεων, αλλά πλήρη προστασία των κύριων έκανε λόγο ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή, στην οποία συζητείται το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας εξαπέλυσε«πυρά» στα κόμματα της αντιπολίτευσης για την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ τόνισε πως με την πρόταση της κυβέρνησης εξασφαλίζεται «κοινωνική δικαιοσύνη και ισονομία».
Από το βήμα της Επιτροπής, ο κ. Κατρούγκαλος, κατηγορώντας τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για την κακή διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων είπε:
Η συζήτηση θα ήθελα να μην έχει χαρακτήρα επιμερισμού πολιτικών ευθυνών για το αδιέξοδο που κληρονομήσαμε. Για εμάς θα ήταν προνομιακή η συζήτηση. Διαδεχθήκαμε μια χαοτική κατάσταση όχι μόνο σε ό,τι αφορά το έλλειμμα των ασφαλιστικών οργανισμών αλλά κυρίως γιατί κληρονομήσαμε ένα σύστημα πλήρως ανορθολογικό.
Όπως τόνισε, η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει το ασφαλιστικό «όχι αποκλειστικά με όρους οικονομικής βιωσιμότητας για το επόμενο βραχύ χρονικό διάστημα αλλά με δομικό και διαρθρωτικό τρόπο που θα εξασφαλίζει ταυτόχρονα την οικονομική βιωσιμότητα και την κοινωνική αποτελεσματικότητα. Ενόψει αυτής της ανάγκης διατυπώνουμε την πρόταση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στο πλαίσιο ενός ενιαίου συστήματος κοινωνικής ασφάλειας».
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, «η ασφαλιστική μεταρρύθμιση επιχειρεί να ενσωματώσει εκείνες τις πλευρές τους τρίτου μνημονίου που έχουν ψηφιστεί από όλες τις πτέρυγες της βουλής, εκτός από αυτούς που είναι αντίθετοι στην ένταξη της χώρας στην Ε.Ε., δηλαδή την αναγκαία προσαρμογή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% και δυσμενείς πλευρές όπως η κατάργηση του ΕΚΑΣ. Επιχειρεί να τις ενσωματώσει αντικαθιστώντας την κατάργηση του ΕΚΑΣ, με ισοδύναμα όπως η εθνική σύνταξη, που έχουν μεγαλύτερη κοινωνική αποτελεσματικότητα, προχωρώντας στην αναγκαία προσαρμογή της δημοσιονομικής δαπάνης, προσπαθώντας να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή κάλυψη για τους πιο αδύναμους και τη μεσαία τάξη».
Στη συνέχεια, ανέφερε τα βασικά χαρακτηριστικά της μεταρρύθμισης:
- η εφαρμογή κανόνων ισονομίας σε εισφορές και συνταξιοδοτικές απολαβές σε όλα τα στρώματα του πληθυσμού με μια προσαρμογή μόνο εκεί που χρειάζεται να προστατευτούν οι πιο αδύναμοι.
- η κοινωνική δικαιοσύνη, δηλαδή να εφαρμοστεί η ισονομία και ισότητα, με ιδιαίτερη πρόνοια για όσους έχουν ανάγκη ιδιαίτερης προστασίας.
«Το βασικό εργαλείο κοινωνικής δικαιοσύνης είναι η εθνική σύνταξη. Είναι διαφορετική από την βασική σύνταξη. Η εθνική σύνταξη έχει ως βασικό χαρακτηριστικό ότι δεν χρηματοδοτείται από τις εισφορές, αλλά αποκλειστικά από τη φορολογία για να αποτελέσει εργαλείο αναδιανομής προς όφελος των φτωχότερων και των κατώτερων μεσαίων στρωμάτων, αλλά και ταυτόχρονα να αποτελέσει εγγύηση μιας ελάχιστης αφετηρίας για να εξασφαλίζεται το ελάχιστο αξιοπρεπούς διαβίωσης και συμπλήρωμα με ποσοστό αναπλήρωσης», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος και έδωσε το παρακάτω παράδειγμα:
Με μέσο εργασιακό μισθό 1.000 ευρώ το μήνα και δυστυχώς στο πλαίσιο της φτωχοποίησης που έχει επιβάλει η μνημονιακή πολιτική της λιτότητας, το ποσοστό αναπλήρωσης φθάνει στο 85% για την κύρια σύνταξη.
Όσον αφορά τις εισφορές ο υπουργός Εργασίας είπε μεταξύ άλλων ότι «εξακολουθούν να παραμένουν υψηλές οι εισφορές γενικά και για τους μισθωτούς και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Γιατί γίνεται αυτό; Αν θέλουμε να διατηρήσουμε το επίπεδο των σημερινών συντάξεων δεν έχουμε άλλη λύση. Προσαρμόσαμε τις εισφορές στο πραγματικό εισόδημα και όχι στο εικονικό και υπολογίσαμε τις εισφορές εκεί που πρέπει να είναι για να εξασφαλίζονται οι σημερινές συντάξεις. Όποιος ισχυρίζεται ότι μπορούν να μειωθούν οι εισφορές, χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις, δημαγωγεί».
«Για τους υφιστάμενους συνταξιούχους εκπληρώσαμε πλήρως τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας. Καμία οριζόντια μείωση δεν γίνεται. Προστατεύονται απολύτως οι κύριες συντάξεις.Υπάρχει αναπροσαρμογή στις επικουρικές, που αφορά όμως σε λιγότερο από το 10% των συνταξιούχων, λιγότερο από 260.000 ανθρώπους», συνέχισε ο κ. Κατρούγκαλος και κατέληξε:
Επιχειρήσαμε, κοιτάζοντας το μέλλον, να προτείνουμε μια θεσμική αλλαγή, που δεν έχει επιχειρηθεί για δεκαετίες στον τόπο μας, για να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα, την αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.