13.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Κείμενο Αντώνη Φώσκολου για δημοσίευμα του “Α.τ.Κ.” σε σχέση με τους κινδύνους της μεθόδου fracking και μια οφειλόμενη απάντηση της εφημερίδας

Ημερομηνία:

Ο κ. Αντώνης Φώσκολος, ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, έστειλε στην εφημερίδα μας κείμενο σχετικά με άρθρο που δημοσίευσε η εφημερίδα μας για τους 7 κινδύνους της μεθόδου fracking. Κατόπιν του κειμένου του κ. Φώσκολου, η εφημερίδα μας δινει τη δικη της απάντηση.

Προς την Εφημερίδα Αγώνα της Κρήτης

16/11/2019

Κύριοι

Στην αξιότιμο εφημερίδα σας διάβασα σήμερα ένα άρθρο που το πήρατε από το Huffington Post και αφορούσε τους “Επτά κινδύνους για τους κατοίκους από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων με την μέθοδο fracking”.

Ενημερωτικά σας πληροφορώ ότι η μέθοδος fracking ήτοι ρωγμάτωση των πετρωμάτων, είναι μία μη συμβατική μέθοδος εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που υπάρχουν μέσα σε σχιστολιθικά πετρώματα τα  ΟΠΟΙΑ ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ  ΞΗΡΑ. FRACKING ΔΕΝ ΓΊΝΕΤΑΙ ΣΕ ΥΠΕΡΑΚΤΙΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΥΘΜΕΝΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ. Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΟ FRACKING ΣΕ ΣΤΟΧΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΑΓΝΟΙΑΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΥΠΕΝ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ WWF.

Αυτή η μέθοδος δεν πρόκειται να εφαρμοστεί στην Ελλάδα διότι οι υδρογονάνθρακες της Ελλάδας βρίσκονται σε ασβεστολιθικούς η ψαμμιτικούς ταμιευτήρες και η εκμετάλλευσή τους θα γίνει με συμβατικές μεθόδους όπως γίνεται στην Κύπρο, Αίγυπτο (ξηρά και θάλασσα), Ισραήλ, Λίβανο και Λιβύη (ξηρά και θάλασσα) δηλαδή τα κράτη που περιβάλουν την λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Η μέθοδος αυτή δεν εφαρμόζεται ούτε στην Αλβανία που παράγει πετρέλαιο από ασβεστολιθικά πετρώματα, δηλαδή όπως αυτά της Ηπείρου, από το 1935.

Είναι φανερό ότι αυτό το άρθρο γράφτηκε για εκφοβισμό των κατοίκων, μάλλον της Κρήτης, που δεν γνωρίζουν σε ποιά πετρώματα γίνεται το fracking. Όλοι οι φόβοι που γράφτηκαν δεν έχουν καμία σχέση με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και δείχνει την άγνοια του ατόμου ως προς τον τρόπο εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων με απλά λόγια δεν είναι μηχανικός πετρελαίου.

Για περισσότερες αξιόπιστες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην Σχολή Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, Χανιά, που έχει ειδικούς καθηγητές στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Άλλωστε υπάρχει ακόμα και το Ινστιτούτο της Πετρελαϊκής Έρευνας (ΙΠΕ) στο Πολυτεχνείο Κρήτης το οποίο μπορεί να σας δώσει περισσότερες πληροφορίες για το fracking.

FRACKING ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ…..ΕΛΕΟΣ

Με τιμή

Καθηγητής (ομ.) του Πολυτεχνείου Κρήτης

και

Ομότιμος Ερευνητής στό Ινστιτούτο Ιζηματογενούς

Γεωλογίας και  Πετρελαίου της Καναδικής Κυβέρνησης

Η απάντηση της εφημερίδας μας: Κι όμως, γίνεται fracking σε θαλάσσιους στόχους 

Μια σύντομη απάντηση στον κ. Φώσκολο:

κ.Φώσκολε,

Το άρθρο στο οποίο αναφέρεστε ξεκάθαρα μιλά για Fracking στην ξηρά και τους κινδύνους τους. Οι αναφορές είναι και πολλές και ξεκάθαρες μέσα στο κείμενο.

Η μέθοδος του fracking, δίχως να είμαστε ειδικοί, φαίνεται πως έχει αναπτυχθεί και για εξορύξεις στη θάλασσα.

Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση που δημοσιεύτηκε στη σελίδα fuelfix.com, σελίδα η οποία ειδικεύεται σε θέματα που αφορούν τη βιομηχανία εξορύξεων, η εταιρεία Baker Hughes, εταιρεία που δημιουργεί τεχνολογίες για τις εταιρείες εξορύξεων, έχει αναπτύξει μία νέα τεχνολογία όπου η μέθοδος fracking χρησιμοποιείται σε πολύ μεγάλα βάθη στη θάλασσα. Το όνομα που έδωσαν στη τεχνολογία είναι DEEPFRAC και σας παραπέμπουμε σε σχετικό υλικό εδώ κι εδώ.

Δείτε εδώ και σχετικό βίντεο:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=wqk-cB1fd2k”]

κι εδώ:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=9piyFO6qvNM”]

Είμαστε έκπληκτοι από το γεγονός ότι δε γνωρίζετε ότι αναπτύσσονται τέτοιες τεχνολογίες ενώ μας κάνει εντύπωση και η μη αναφορά στους πολλους και αναγνωρισμένους κινδύνους ακόμη και από πιο συμβατικές μεθόδους εξορυξεις, ειδικά όταν αφορούν τόσο μεγάλα βάθη.

Άραγε, όταν το Salon.com, μια αναγνωρισμένη ειδησεογραφική πηγή διεθνούς φήμη προχωρούσε στη δημοσιεύση είδησης σχετικά με τα σχέδια για deepwater fracking στον Κόλπο του Μεξικού, ούτε αυτοί ήξεραν τι έλεγαν;

Αντιγράφουμε από το άρθρο του Salon.com:

Όπως και στη μέθοδο που βασίζεται στη γη, η μέθοδος fracking στη θάλασσα για εξορύξεις γίνεται μέσω της διοχέτευσης ενός μείγματος από νερό και χημικά στον βυθό της θάλασσας, και αναγνωρίζεται από όλους ότι έχει μεγάλα ρίσκα που δεν είναι επαρκώς κατανοητά.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Bloomberg, ένας μηχανικός στη Halliburton, περιέγραψε τη μέθοδο ως «το πιο δύσκολο, σκληρό περιβάλλον που θα έχουμε δουλέψει»

Σύμφωνα με το άρθρο, ακόμη και αν τα πράγματα πάνε καλά, δεν υπάρχουν επαρκείς έρευνες για τις περιβαλλοντικές συνέπειες. Και ενώ η ανησυχία στην περίπτωση αυτή δεν είναι η μόλυνση των υδάτινων πόρων, όπως συμβαίνει όταν χρησιμοποιείται η μέθοδος στη γη, οι κίνδυνοι για ατμοσφαιρική μόλυνση και σεισμούς και οι γενικοί κινδύνοι για το οικοσύστημα είναι υπαρκτοί.

Πιο σημαντικό ακόμα είναι τι ακριβώς συμβαίνει με τα υποπροϊόντα της διαδικασίας. Και πώς θα γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει όταν τον έλεγχο της όλης διαδικασίας τον έχουν ουσιαστικά οι εταιρείες;

Αλλά η μεγαλύτερη ανησυχία, σημειώνεται στο άρθρο, είναι η πιθανότητα μίας καταστροφικής έκρηξης που θα μπορούσε να προκαλέσει μία καταστροφή όπως έχουν ξαναδεί με πιο συμβατικές μεθόδους εξόρυξης στη θάλασσα, με τον επιπλέον κίνδυνο διάχυσης και τοξικών χημικών που θα μολύνουν τη θάλασσα.

Άραγε κ. Φώσκολε, δεν είναι κοινά αποδεκτό ότι όσο μεγαλύτερο το βάθος τόσο μεγαλύτεροι οι κίνδυνοι και οι πιθανότητες κάποιου ατυχήματος;

Το 2010 όταν και συνέβη η καταστροφή του DeepWater (βαθιά νερά) στον Κόλπο του Μεξικού είναι τόσο μακρυά; Σε τι βάθος έγινε το ατύχημα στον Κόλπο του Μεξικού και σε τι βάθη σκοπεύουν να προχωρήσουν σε εξορύξεις στην Κρήτη;

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

2 ΣΧΟΛΙΑ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ