ΤΟΠΙΚΑ

Κερδίζει έδαφος ο Υβριδικός Σταθμός Αμαρίου

Άρχισε όπως φαίνεται η αντίστροφη μέτρηση για τον Υβριδικό Σταθμό Αμαρίου. Πρόκειται για μια μεγάλη πράσινη επένδυση, που υπερβαίνει τα 250 εκατομμύρια ευρώ. Εδράζεται στη σύμπραξη Δημοσίου, Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) και Ιδιωτικού Τομέα, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Βασίζεται στην ενεργειακή αξιοποίηση του Φράγματος Ποταμών Αμαρίου, το οποίο κατασκεύασε και διαχειρίζεται ο ΟΑΚ και στηρίζεται στο συνδυασμό με αιολικό πάρκο, που θα βρίσκεται στη Σητεία. Με άλλα λόγια συνδυάζει την παραγωγή αιολικής ενέργειας με την αποθήκευση της μέσω άντλησης και ταμίευσης.

Θεωρείται  καινοτόμο και πρωτοποριακό έργο όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα, άλλα θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα Υβριδικά έργα στην Ευρώπη. Είναι ενταγμένο στις στρατηγικές επενδύσεις. Και έχει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης , της Κομισιόν.

Αναμφίβολά θετικό γεγονός είναι, ότι έπειτα από το τροποποιημένο σχέδιο που κατατέθηκε στους αρμόδιους κρατικούς θεσμούς, δρομολογούνται πλέον όλες εκείνες οι διαδικασίες που είναι απαραίτητες για την πραγματοποίησή του. Ουσιαστικά η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, εναρμονίσθηκε με τις υποδείξεις του Συμβουλίου Επικρατείας, ως προς τον αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Σητεία.

Το ΣΤΕ απέρριψε τις 19 ενστάσεις από τις 21 που είχαν υποβληθεί. Οι δύο που έγιναν δεκτές, ήταν η τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων τεσσάρων  ανεμογεννητριών από κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και η εκπόνηση ειδικής οικολογικής αξιολόγησης για περιπτώσεις που βρίσκονται εκτός, αλλά πλησίον περιοχής NATURA.

 

 

Ανταποκρινόμενοι στις σχετικές  αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας αλλά και της εκφρασμένης επιθυμίας του Δήμου Σητείας, οι συντελεστές του έργου με τη νέα τροποποιημένη Μελέτη  Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προχώρησαν στις αναγκαίες αλλαγές και αναπροσαρμογές.

Η πρόταση την οποία κατέθεσαν μειώνει κατά εννέα(9), τις ανεμογεννήτριες. Έτσι από 26 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο περιορίζονται στις 17. Μάλιστα προβλέπεται  η μετακίνηση ανεμογεννητριών, προκειμένου να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις από τους κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους.

Επίσης στην Ειδική Μελέτη Οικολογικής Αξιολόγησης, προτείνεται η υπογειοποίηση τμήματος της εναέριας γραμμής μεταφοράς υψηλής τάσης, σε μήκος 3 χιλιομέτρων πέριξ της εντοπισμένης ενεργής φωλιάς του Χρυσαετού. Βελτιώσεις υπήρξαν και στο σύστημα ελεγχόμενης παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας στο Ρέθυμνο, λόγω της διασύνδεσης του νησιού μας με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Το βέβαιο είναι ότι οι νέες προσεγγίσεις του τροποποιημένου σχεδίου, αποτελούν θετική εξέλιξη. Δίνουν επαρκείς απαντήσεις σε καίρια ζητήματα, τα οποία μέχρι πρότινος έθεταν κάποιες ενστάσεις. Συμβάλλουν αποφασιστικά στην προώθηση του έργου. Διαμορφώνουν ευνοϊκό κλίμα για την υλοποίησή του, στις τοπικές κοινωνίες του νησιού μας. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα Δημοτικά Συμβούλια Ρεθύμνου και Αμαρίου, ενέκριναν τη νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Ισχυρή πλειοψηφία απέσπασε στο πρώτο και ομοφωνία στο δεύτερο.

Οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες που διαθέτει η Κρήτη, της επιτρέπουν να αναδειχθεί σε ένα ενεργειακό πρότυπο, συνδυάζοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη με την περιβαλλοντική προστασία. Η καθαρή, φθηνή και παραγόμενη στο νησί μας ενέργεια από ανανεώσιμές πηγές, είναι το μεγάλο συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Αξιοποιώντας το σωστά, βελτιώνουμε αισθητά τις συνθήκες ζωής και το βιοτικό μας επίπεδο, αποκτούμε ενεργειακή επάρκεια, προστατεύουμε το περιβάλλον, ενισχύουμε την προστιθέμενη αξία του τόπου μας.

Η ενεργειακή κρίση μας έδειξε την ανάγκη απεξάρτησης από τα ακριβά, ρυπογόνα και εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα. Επιβάρυνε δραστικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Έπληξε τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες στη χώρα μας. Η μεγάλη ακρίβεια στα καύσιμα, στα τρόφιμα, στα λιπάσματα, στις ζωοτροφές, στις πρώτες ύλες, αυξάνει σημαντικά το κόστος ζωής, απομειώνει την αγοραστική δύναμη των πολιτών και αντιστρατεύεται την ευημερία της κοινωνίας.

Απεναντίας το οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό όφελος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, διανοίγει προοπτικές για τη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Η Ελλάδα ψηφίστηκε ως η πιο όμορφη χώρα του κόσμου

Η Ελλάδα ψηφίστηκε ως η πιο όμορφη χώρα στον κόσμο για το 2024, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα των US News…

9 hours ago

Τεχνητή Νοημοσύνη: Η OpenAI κινείται για να γίνει κερδοσκοπική εταιρεία

Η OpenAI, η μητρική εταιρεία του ChatGPT, έκανε νέα βήματα σήμερα στην πορεία της να…

9 hours ago

Αναβολή της “Νύχτας των Ευχών” στον Δήμο Κισσάμου λόγω καιρού

Η προγραμματισμένη εκδήλωση "Νύχτα των Ευχών" που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2024…

9 hours ago

3 μέρες έμεινε η σωρός ναυγού στη Γαύδο λόγω κακοκαιρίας

Η σορός που εντοπίστηκε στις 23 Δεκεμβρίου στην παραλία Αγίου Ιωάννη στη Γαύδο μεταφέρθηκε τελικά…

9 hours ago

Λήξη διαμαρτυρίας κρατουμένων στο Κατάστημα Κράτησης «ΚΡΗΤΗ 1» στα Χανιά

Έληξε η διαμαρτυρία που είχε ξεκινήσει από ομάδα κρατουμένων στο Κλειστό Κατάστημα Κράτησης «ΚΡΗΤΗ 1»…

9 hours ago

60 κρατούμενοι στις φυλακές Αγυιάς αρνούνται να μπουν στα κελιά τους – Δίπλα τους μερίδα των σωφρωνιστικών υπαλλήλων

Δεν έχουν τέλος οι αναταραχές στις φυλακές Αγυιάς στην Κρήτη, όπου εδώ και τρεις μέρες,…

10 hours ago

This website uses cookies.