Categories: ΘΕΣΕΙΣ

Κινδυνεύει να διαλύσει η ευρωπαϊκή ένωση;

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Η Ευρωπαϊκή ένωση σχηματίστηκε αρχικά ως «Ένωση άνθρακα και χάλυβα» «ΕΑΚΧ» μετασχηματίστηκε ως «Ε.Ο.Κ» και αργότερα ως «Ευρωπαϊκή ένωση». Κεντρική ιδέα από τους δημιουργούς πατέρες, όπως ο Ζαν Μονέ, ήταν να εδραιωθεί η ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των λαών της Ευρώπης, και η συλλογική επίλυση των διαφορών. Μη λησμονούμε τους δύο παγκοσμίους καταστρεπτικούς πολέμους στο έδαφος της Ευρώπης, και τα δεκάδες εκατομμύρια των θυμάτων που ζητούσαν δικαίωση, φωνάζοντας από του τάφους τους, να πάψουν «οι εμφύλιοι πόλεμοι» μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών. Η Ευρώπη ενωμένη, με δική της εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας με δικό της στρατό ναυτικό και αεροπορία με δική της πολεμική βιομηχανία, θα ήταν αυτάρκης απέναντι στις Ηνωμένες πολιτείες, και θα μπορούσε να παίξει τον δικό της αυτόνομο ηγετικό ρόλο στον πλανήτη. Άλλωστε είναι η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο. Προς το παρόν και τους 50.000 στρατό που συγκρότησε η Ευρώπη, η Αμερική {ΗΠΑ} έπειτα από πιέσεις, την έπεισε να ενταχθούν υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ.«Ωστόσο ιδεολογικά η κομισιόν του Ζακ Ντελόρ κατόρθωσε να διατηρήσει ένα ασαφές αλλά υψιπετές όραμα ευημερίας, ασφαλείας και προόδου, συνδυάζοντας μια Καντιανή οιονεί τελεολογία της ειρηνικής ένωσης με την τεχνοκρατική ειδημοσύνη και τις παραδόσεις κοινωνικής αλληλεγγύης της Χριστιανοδημοκρατίας και της Σοσιαλδημοκρατίας. Θεωρούνταν ότι η οικονομική και πολιτική ένωση, που θα αποτελούσε {εντέλει} την κατάληξη αυτής της διαδικασίας θα ήταν δημοκρατική και συνεπώς θα προίκιζε το ευρωκοινοβούλιο με πραγματική νομοθετική εξουσία. Κατά τη δεκαετία του 80 αυτή η ιδεολογική φόρμουλα αποδείχτηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική προκειμένου η ΕΟΚ να αναμορφώσει την Ελλάδα ,την Ισπανία ,την Πορτογαλία, χώρες με ισχυρά κομμουνιστικά κόμματα, από κρατικίστικες δικτατορίες σε φιλελεύθερες καπιταλιστικές δημοκρατίες, προσδεδεμένες με σιγουριά στις αμυντικές συμμαχίες.

Στο τέλος της δεκαετίας του 80, ακολούθησαν κοσμογονικές αλλαγές στο διεθνές στερέωμα. Συνέβη αναίμακτα η πτώση του τοίχους του Βερολίνου και όλου του ανατολικοευρωπαϊκού σοσιαλιστικού οικοδομήματος που τόσες ελπίδες είχε κάποτε εμπνεύσει στους λαούς της Ευρώπης και του κόσμου. Η Γερμανία ενώθηκε και ισχυροποιήθηκε. Μέρος της Γερμανικής ελίτ δεν σκέπτεται πια την Ευρώπη της όποιας αλληλεγγύης και την Γερμανία μέσα σαυτήν, σαν ισότιμης μεγάλης δύναμης. Ενδιαφέρεται να κάνει πράξη αυτό που φοβόταν οι παλιοί σκεπτικιστές Ευρωπαίοι πολιτικοί. Να δημιουργήσει μια Γερμανική Ευρώπη με την Γερμανία “UMBER ALLES” , να κυριαρχεί. Ο στόχος να μη ξαναγίνουν πόλεμοι στην Ευρώπη κατερρίφθη όταν παρά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης εδόθη ρόλος στο ΝΑΤΟ που κανονικά έπρεπε να διαλύσει διότι έπαψε να έχει αντίπαλο δέος. Ο στόχος κατερρίφθη με την στήριξη του ΝΑΤΟ στον βομβαρδισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας. «Από το 1989 ,η γεωπολιτική της Ευρώπης κατέστη ρευστή. Επίδικο αντικείμενο αποτελούσε η ανάδυση της επανενωμένης Γερμανίας¨ως η Τρίτη μεγαλύτερη δύναμη του κόσμου προοριζόταν να κυριαρχήσει στην mitteleuropa των 150 εκατομμυρίων κατοίκων και θα μπορούσε θεωρητικά, να διαπραγματευτεί με τους δικούς της όρους με την Mόσχα. «Για τις ΗΠΑ που δεν ήθελαν να χάσουν τον έλεγχο στην παραμεθόριο του « ψυχρού πολέμου» «πίεσαν την ΕΟΚ να χρηματοδοτήσει την αναμόρφωση των οικονομιών της κεντρικής Ευρώπης

ως ελεύθερων καπιταλιστικών αγορών όπως ήδη είχε κάνει με τόση επιτυχία στην μεσόγειο. Οι ΗΠΑ μπορούσαν να παρουσιαστούν ως ο μείζον σύμμαχος των κεντροευρωπαϊκών κρατών , υποστηρίζοντας το αίτημα τους για ένταξη στην Ε.Ε χωρίς κανένα κόστος γα τις ίδιες. Ακόμα καλύτερα, η διεύρυνση προς Ανατολάς με το να υπερεκτείνει τις αδύναμες ομοσπονδιακές δομές της ΕΟΚ, και να εισάγει εντός των τειχών ένα ολόκληρο κοπάδι από Δούρειους Ίππους, απέκλειε προκαταβολικά την πολιτική ενοποίηση της, και συνεπώς και την ανάδυση της ως ανεξάρτητης γεωπολιτικής δύναμης». Η μεγάλη οικονομική κρίση του καπιταλισμού το 2008, και οι αδύναμες ομοσπονδιακές δομές της ένωσης επέτειναν την σύγχυση και τις εθνικιστικές τάσεις στην Ε.Ε.

ΠΗΓΗ- SUZAN WATKINS “NEW LEFT REVIEW”.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ο Βασίλης Οικονόμου έπαυσε τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου – Εμπλέκεται σε υπόθεση ξεπλύματος και trafficking

Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Βασίλη Οικονόμου παύθηκε από τα καθήκοντά του, καθώς το όνομά του…

28 mins ago

12ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων: Δωρεάν εργαστήρια και masterclasses

Για μια ακόμη χρονιά στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα που προσφέρεται με…

30 mins ago

Σοβαρό τροχαίο στα Χανιά: Τραυματίστηκε μοτοσικλετιστής

Ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε χθες το βράδυ στην περιοχή του Μάλεμε, στα Χανιά. Σύμφωνα…

31 mins ago

Ανδρουλάκης από Ηράκλειο: «Στις επόμενες εκλογές δε θα είναι πράσινη μόνο η Κρήτη αλλά η μισή Ελλάδα»

Στο Ηράκλειο μίλησε το βράδυ της Δευτέρας ο Νίκος Ανδρουλάκης. Λίγες ημέρες πριν την εκλογική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ,…

33 mins ago

Επίθεση με αλυσοπρίονο: Σκηνές θρίλερ περιέγραψε στη δίκη ο δικαστικός επιμελητής

Καταδικαστική απόφαση εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας, μετά από μια μαραθώνια διαδικασία, το Αυτόφωρο Μονομελές…

35 mins ago

Sex Roulette: Ανησυχία από τo νέο challenge στο ΤikTok – Ανήλικοι κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις και «χάνουν» όσες μείνουν έγκυες

Νέα επικίνδυνη μόδα εμφανίστηκε στο TikTok προκαλώντας πονοκέφαλο σε γονείς και υγειονομικές αρχές στην Ευρώπη, μιας και…

44 mins ago

This website uses cookies.