Κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων χθες στα Χανιά

Χθες, αγρότες και κτηνοτρόφοι του Ν Χανίων πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Αγροτική Τράπεζα Χανίων και στη συνέχεια με πορεία κατευθύνθηκαν στην Αντιπεριφέρεια όπου και παρέδωσαν τα ψηφίσματά τους, στα οποία μεταξύ άλλων τονίζουν
Κεντρικά αιτήματα στο ψήφισμα των κτηνοτρόφων

Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε δεν μπορεί πλέον να δικαιολογήσει καμία ολιγωρία, καμία επανάπαυση και αναμονή.
Όλοι μας πλέον έχουμε φτάσει σε απελπιστική κατάσταση. Το σύνολο των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων του νομού όπως και όλης της χώρας αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης. Η μόνη μας ελπίδα βρίσκεται στην άμεση οργάνωση του αγώνα μας ενάντια σ’ αυτές τις καταστροφικές πολιτικές. Άμεσα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, αγωνιστικά, να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση άμεσων άλλα και γενικότερων αιτημάτων που θα επιτρέψουν σ’ εμάς και  τις οικογένειές μας να συνεχίσουμε να ζούμε στα χωριά μας.

Η νέα ΚΑΠ 2014-2020 θα μειώσει κατακόρυφα τις αγροτικές επιδοτήσεις, θα έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες που θα εκφραστούν με νέα μείωση του εισοδήματος.
Επεξεργάζονται σχέδια για να υποχρεώσουν όλους τους κτηνοτρόφους να κρατούν βιβλία. Πρακτικά αυτό σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη φορολόγηση (φόρος επιτηδεύματος, περαίωση κα), κατάργηση της επιστροφής του ΦΠΑ, ενώ σχεδιάζουν και τη φορολόγηση των χωραφιών.
Η ΑΤΕ παρακράτησε από όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους εισφορά για τον ΕΛΓΑ από την επιδότηση. Τα χρήματα παρακρατήθηκαν ανεξάρτητα από το αν οι δικαιούχοι επιδοτήσεων είχαν υπογράψει πάγια εντολή παρακράτησης ή όχι. Πρόκειται για εισπρακτική παρανομία.

Ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων διεκδικεί από την κυβέρνηση:
Άμεση καταβολή της εξισωτικής επιδότησης του 2011.
Να πάρει άμεσα μέτρα που θα διασφαλίζουν ελάχιστες εγγυημένες τιμές στο γάλα και το κρέας. Να σταματήσει να κάνει πλάτες στα καρτέλ που κερδοσκοπούν σε βάρος των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών.
Την προστασία της εγχώριας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές και την ένταση των ελέγχων κατά των παράνομων ελληνοποιήσεων και της νοθείας.
Τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων κτηνοτροφικών χρεών, την παράταση του άτοκου δανείου και όχι να ζητείται η επιστροφή του με ληστρικό επιτόκιο 10% που ζητάει τώρα η Αγροτική τράπεζα.
Τη στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό.
Όχι στο ανεξέλεγκτο πούλημα των βουνών μας σε εταιρείες που βάζουν ανεμογεννήτριες και μας διώχνουν από τόπους που ζούμε τις οικογένειές μας.
Απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με αντικειμενική αξία έως 300,000 ευρώ, με διαγραφή των τόκων-πάγωμα πληρωμών για όσο διαρκεί η κρίση.
Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους τους κτηνοτρόφους με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Κεντρικά αιτήματα στο ψήφισμα των αγροτών

Με το νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς και το αγροτικό κίνημα προωθούν την ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των αγροτών από τους εμπόρους και επιχειρηματίες, τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών και τη δημιουργία λίγων συνεταιρισμών φέουδων των μεγαλοαγροτών – επιχειρηματιών, καθώς και την αποδυνάμωση ως πλήρη απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος, για να περάσουν χωρίς αντιστάσεις η νέα καταστροφική ΚΑΠ και οι αντιαγροτικές αποφάσεις της ΕΕ και των κυβερνώντων.

Αγωνιστική απάντηση
Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι απαιτούμε αγωνιστικά άμεσα μέτρα ανακούφισης και συγκεκριμένα:
•    Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών, σε όλα τα φυτικά και ζωικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα.
•    Προστασία της εγχώριας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές και παράνομες ελληνοποιήσεις.
•    Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής.
•    Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, στα αγροτικά εφόδια, μηχανήματα, Ενέργεια.
•    Αύξηση της φορολογίας στα μεγάλα εισοδήματα στο 45%.
•    Νομιμοποίηση και παροχή δωρεάν της υποδομής ηλεκτροδότησης των σταυλικών εγκαταστάσεων.
•    Απόσυρση του νόμου για τους συνεταιρισμούς των μεγαλοαγροτών και τους Αγροτικούς Συλλόγους της υποταγής. ΕΛΓΑ αποκλειστικά δημόσιο φορέα με πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής του κεφαλαίου στο 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους.
•    Απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με αντικειμενική αξία έως 300.000 ευρώ, με διαγραφή των τόκων – πάγωμα πληρωμών για όσο διαρκεί η κρίση.
•    Οχι στην ιδιωτικοποίηση των κρατικοσυνεταιριστικών εταιρειών της ΑΤΕ. Κατάργηση των χαρατσιών και των προστίμων.
•    Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους τους αγρότες με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
•    Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με πλήρη κάλυψη και υψηλού επιπέδου δημόσιες και δωρεάν παροχές σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, παιδικούς σταθμούς, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτούς τους τομείς.
•    Έργα υποδομής στο Ν. Χανίων όπως η αποκατάσταση των λιμνοδεξαμενών της Χρυσοσκαλίτισσας και Αγ. Θεοδώρων, η κατασκευή των φραγμάτων του Σεμπρωνιότη, Παπαδιανών και Πλατάνου, τα αρδευτικά δίκτυα στην υψηλή ζώνη Αγιάς –Κολυμπαρίου.
•    Την αποζημίωση όλων των παραγώγων πρώιμων κηπευτικών της Κουντούρας, Πλατάνου και Χρυσοσκαλίτισσας για το βακτήριο e-colli.
•    Άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ όλων των παραγωγών για τις ζημιές που υπέστησαν από τη χιονόπτωση του 2008.»

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Στεγαστική κρίση στην Ευρώπη: Ελληνική πρωτιά – Πάνω από 40% του διαθέσιμου εισοδήματος το κόστος στέγασης

Η ευρωπαϊκή στεγαστική κρίση, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες, γίνεται αισθητή από την…

6 hours ago

Κλείνουν τα σχολεία και αρχίζουν προαγωγικές και πανελλαδικές εξετάσεις

Στις 17 Μαΐου ακούστηκε το τελευταίο κουδούνι στα λύκεια και στις 29 Μαΐου κλείνουν και τα γυμνάσια της επικράτειας,…

7 hours ago

Μανιφέστο Κασσελάκη για μετά τις ευρωεκλογές με επίθεση φιλίας προς ΜέΡΑ25 και Πλεύση Ελευθερίας

Τα επόμενα βήματα για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου, με άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στις δυνάμεις…

7 hours ago

«Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης : Παρεμβάσεις για την Υγεία στο περιφερειακό συμβούλιο στις 15 Μάη

Στο  περιφερειακό συμβούλιο στις 15 Μάη η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης τοποθετήθηκε για τις κινητοποιήσεις των…

7 hours ago

Διακομιδή 8χρονου από τη Γαύδο στα Σφακιά

Επιχείρηση για την διακομιδή ενός 8χρονου από την Γαύδο στα Σφακιά στήθηκε χθες όπως έγινε γνωστό, από το Λιμενικό.…

7 hours ago

Μεγάλη «αιμορραγία» Κρητικών γιατρών στην Κύπρο!

Το ΕΣΥ καταρρέει, οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό νιώθουν μόνοι κι αδύναμοι. Tην ίδια…

7 hours ago

This website uses cookies.