Η αστυνομία της Κύπρου προχώρησε σε 20 συλλήψεις μετά από μια σειρά ρατσιστικών επεισοδίων βίας κατά μεταναστών που ξέσπασαν στα δυτικά του νησιού την περασμένη εβδομάδα και επεκτάθηκαν στη νότια πόλη της Λεμεσού μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Ομάδες κρούσης έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων που ανήκουν σε μετανάστες στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νησιού, τη Λεμεσό, ενώ Ασιάτες διανομείς δέχτηκαν επιθέσεις σε μια σειρά βίαιων περιστατικών που ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής (1 Σεπτεμβρίου) και συνεχίστηκαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.
Η Κύπρος έχει γίνει μάρτυρας μιας πρωτοφανούς έξαρσης του αντιμεταναστευτικού αισθήματος τα τελευταία χρόνια, καθώς και μια έξαρση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς που παλαιότερα περιοριζόταν στον ποδοσφαιρικό χουλιγκανισμό και στους μεθυσμένους τουρίστες.
https://twitter.com/V_of_Europe/status/1698285925040603294?ref_src=twsrc%5Etfw” target=”_blank” rel=”noopener
Την περασμένη εβδομάδα Σύροι που ζουν στον Χλώρακα, ένα χωριό στη δυτική Κύπρο, έγιναν στόχος κουκουλοφόρων καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με αποτέλεσμα να γίνουν 22 συλλήψεις.
Περίπου 500 άτομα κατευθύνθηκαν προς τη Λεμεσό την Παρασκευή και άρχισαν να επιτίθενται ανεξέλεγκτα κατά επιχειρήσεων που ανήκουν σε αλλοδαππούς ιδιοκτήτες ή με αλλοδαπούς εργαζόμενους. Τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή, τρία άτομα από τη νοτιοανατολική Ασία δέχθηκαν επίσης επίθεση και ληστεύτηκαν, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Οι τελευταίες ρατσιστικές επιθέσεις είναι αποτέλεσμα της «άστοχης» αντίδρασης των κρατικών αρχών στην αύξηση της παράτυπης μετανάστευσης προς το νησί της ανατολικής Μεσογείου, όπως ισχυρίζονται οι ομάδες υπεράσπισης των βίαιων περιστατικών.
Οι κρατικοί αξιωματούχοι λένε συχνά ότι η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παράτυπης μετανάστευσης στην ανατολική Μεσόγειο, αν και ο ρυθμός αύξησής της έχει μειωθεί φέτος.
Οι μετανάστες φτάνουν στην Κύπρο από τη γειτονική Μέση Ανατολή, αλλά και από την Αφρική μέσω της γραμμής κατάπαυσης του πυρός που χωρίζει το νησί.
«Είχαμε μια κυβέρνηση που για 10 χρόνια (χρησιμοποιούσε) ρητορική που λίγο πολύ παρουσίαζε αυτούς τους ανθρώπους ως πραγματική εθνική, εθνοτική και δημογραφική απειλή για την ασφάλεια», δήλωσε ο Δώρος Πολυκάρπου από την ομάδα υποστήριξης Kisa.
«Χρησιμοποίησαν το αφήγημα, δημιούργησαν το πλαίσιο, τις απαιτήσεις της κοινωνίας, αλλά δεν μπόρεσαν να προσφέρουν την απαραίτητη δράση», σημείωσε στο Reuters.
Μεταξύ των θυμάτων της βίας του Σαββατοκύριακου ήταν μια ομάδα επισκεπτών από το Κουβέιτ, σύμφωνα με τους λογαριασμούς μαρτύρων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο ανώτερος διπλωμάτης Κυριάκος Κούρος δήλωσε ότι το Σάββατο κατατέθηκε διαμαρτυρία από πρέσβη μη κατονομαζόμενου αραβικού κράτους μετά τη στοχοποίηση τουριστών.
«Διέκοψαν την επίσκεψή τους. Αμφιβάλλω αν θα επιστρέψουν ποτέ», έγραψε ο Κούρος, μόνιμος γραμματέας στο υπουργείο Εξωτερικών, στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X την Κυριακή, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία από την αναχώρηση μιας ομάδας σε ένα αεροδρόμιο. Ένα μέλος της ομάδας μάλιστα βρισκόταν σε αναπηρικό καροτσάκι.
«Είναι η πρώτη φορά που αισθάνομαι τόσο αμήχανα για ένα τέτοιο περιστατικό στη χώρα μας», έγραψε. «Αυτή δεν είναι η Κύπρος στην οποία γεννήθηκα, μεγάλωσα, έκανα οικογένεια και γερνάω», ανέφερε.