Απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής της Ηριάννας Β.Λ.
Με πλειοψηφία 3-2 το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών Αθήνας απέρριψε τις αιτήσεις της Ηριάννας και του Περικλή για αναστολή εκτέλεσης της πρωτόδικης ποινής που τους έστειλε στη φυλακή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.
Νωρίτερα, ενώπιον των δικαστών συζητήθηκε η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής των 13 ετών που επιβλήθηκε στην 28χρονη Ηριάννα Β.Λ. για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς καθώς και για κατοχή και μεταφορά όπλων και πυρομαχικών.
Τόσο η Ηριάννα όσο και ο Περικλής υπογράμμισαν πως με την καταδικαστική απόφαση που τους επιβλήθηκε τα σχέδια που έκαναν διακόπηκαν πρόωρα και ζήτησαν να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν.
Όταν η Ηριάννα έλαβε το λόγο τόνισε πως εργάζεται σε δυο δουλειές (στο Πανεπιστήμιο και με ξένους φοιτητές σε ειδικό πρόγραμμα) και πως ήταν σίγουρη πως θα αθωωθεί.
Μάλιστα ανέφερε πως τρεις μήνες πριν την απόφαση, έκανε αίτηση για πρόγραμμα που αφορούσε προσφυγόπουλα (για να τα διδάξει) και «όλα σταμάτησαν» υποστηρίζοντας πως νιώθει προσβεβλημένη.
Η καθηγήτρια της νεαρής πανεπιστημιακού στην κατάθεσή της τόνισε πως εργάζεται μαζί της πέντε χρόνια και πως αυτό που τον χαρακτηρίζει είναι το ήθος και οι επιδόσεις της.
Η πρόεδρος σημείωσε πως η Ηριάννα με άδειες μπορεί να συνεχίζει το διδακτορικό της, με την καθηγήτριά της να αντιτείνει ότι συμμετέχει σε έρευνα, αμείβεται και είναι απαραίτητη η παρουσία της.
Με τη σειρά του ο συνήγορος της νεαρής κοπέλας ανέφερε ότι θα μπορέσει να λάβει την πρώτη άδεια μετά από δύο χρόνια και η δεύτερη μάρτυρας -επίσης καθηγήτριά της- τονίζει πως χρειάζεται πρακτική άσκηση άρα η φυσική της παρουσία είναι απαραίτητη. «Δε γίνεται ούτε καν μέσω διαδικτύου», ανέφερε.
Η μητέρα της Ηριάννας, υποστήριξε πως όλα αυτά που έχτισε στην καριέρα της η κόρης της, θα χαθούν αν παραμείνει στη φυλακή.
Ο Περικλής είπε «σταμάτησε η ζωή μου» και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει λέγοντας «νόμιζα ότι όλα θα τελείωναν» και «ανατράπηκε η ζωή μου».
Ειδικός γιατρός στην κατάθεσή του για τον Περικλή επικαλέστηκε ένα σπάνιο αυτοάνοσο νόσημα που αντιμετωπίζει, για το οποίο αναγκάστηκε να νοσηλευτεί.
Ο εισαγγελέας είχε προτείνει να απορριφθεί η αίτηση αναστολής της Ηριάννας Β.Λ., μέσα από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών. Συγκεκριμένα αναφέρει πως οι λόγοι που προβάλλονται «δεν σχετίζονται με την υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη» και πως η Ηριάννα «έχει καταδικαστεί για αδικήματα συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και οπλοκατοχή που αν αφεθεί ελεύθερη μπορεί να ξανακάνει.»
Κατά τον ίδιο, το διδακτορικό της μπορεί να συνεχιστεί αργότερα και δεν βλέπει λόγο να αφεθεί ελεύθερη.
Σημειώνεται εδώ πως το δικαστήριο δεν εξέτασε την ουσία της υπόθεσης, μόνο την αίτηση αναστολής.
Αναλυτικό ρεπορτάζ στην efsyn.gr
Το ιστορικό
Η διδακτορική φοιτήτρια Ηριάννα Β.Λ. στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κρατούμενη στις φυλακές Ελαιώνα, καταδικάστηκε στις αρχές Ιουνίου από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων το οποίο αποδέχθηκε τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος της με μοναδικά στοιχεία τη σχέση της με τον Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο -που είχε κατηγορηθεί για την ίδια πράξη, αλλά αθωώθηκε ομόφωνα – και ένα μέρος δακτυλικού αποτυπώματος που «ταυτοποιήθηκε» με το δικό της σε γεμιστήρα ενός όπλου που είχε βρεθεί στην Πανεπιστημιούπολη.
Η 28χρονη Ηριάννα, που από την πρώτη στιγμή αρνείται κάθε σχέση της με την οργάνωση «ΣΠΦ», βρέθηκε στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής τον Μάρτιο του 2011 μετά από έφοδο στο σπίτι του συντρόφου της όπου κοιμόταν και η ίδια. Το ζευγάρι είχε προσαχθεί.
Ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος παραπέμφθηκε σε δίκη, στην οποία αθωώθηκε καθώς δεν βρέθηκαν στοιχεία που να στηρίζουν την κατηγορία, ενώ η Ηριάννα μετά από κατάθεση που έδωσε είχε αφεθεί ελεύθερη, αφού δεν προέκυψε κάτι εναντίον της.
Στην δίκη της 28χρονης, τον περασμένο Ιούνιο, προσκομίστηκε έκθεση του Γ. Φιτσιάλου, επίσημου πραγματογνώμονα των ελληνικών δικαστηρίων και διδάκτορα μοριακής βιολογίας, στην οποία αμφισβητείται η «ταυτοποίηση». Ο κ. Φιτσιάλος τονίζει ότι για να υπάρξει ταύτιση γενετικού υλικού απαιτείται πλήρης γενετική ταυτοποίηση, δηλαδή 16 γενετικοί δείκτες και αρκετή ποσότητα γενετικού υλικού που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρχε.
Στην περίπτωση της Ηρριάνας έδειξαν συμβατότητα 7 δείκτες, 5 δείκτες δεν ταυτοποιήθηκαν καθώς αποδείχθηκαν μη πλήρως συμβατοί και σε 3 δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα. Σύμφωνα με ειδικούς τα αποτελέσματα αυτά σε καμία περίπτωση δεν δίνουν «πλήρες προφίλ» με βεβαιότητα. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις τόσο ελληνικά όσο και δικαστήρια άλλων χωρών δεν θεωρούν επαρκές το στοιχείο για να στηριχθεί σε αυτό καταδίκη.
Αναλυτικά το ιστορικό της υπόθεσης από popaganda.gr
Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα με τις καζάκικες αρχές και συγκεκριμένα…
Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα…
Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε να συνεχίσουμε τον δικό μας…
Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε συνδυασμό με διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα,…
Επιβατικό αεροσκάφος με 110 ανθρώπους συνετρίβη, την Τετάρτη (25/12), κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν και στον…
Έπεσε περαιτέρω στο 61% το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis. Θυμίζουμε ότι…
This website uses cookies.