ΕΛΛΑΔΑ

ΚΚΕ: Δεν βγάζει αυτοδυναμία η δεύτερη κάλπη

Εκλογική άνοδο προσδοκά ο Περισσός από την κάλπη της απλής αναλογικής στις 21 Μαΐου, κάτι που δεν παραλείπει να σημειώνει στις συνεντεύξεις του ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η προσδοκία αυτή βασίζεται τόσο στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν έως και 7% όσο και στις ενδείξεις που έχει η ηγεσία του Περισσού από την επαφή με τον κόσμο στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας. Σε κάθε περίπτωση, ο γενικός γραμματέας και όλα τα κορυφαία στελέχη στις προεκλογικές τους εμφανίσεις καλούν τον κόσμο να ψηφίσει ΚΚΕ, γιατί το δίλημμα των εκλογών είναι ΚΚΕ δυνατό απέναντι στην αντιλαϊκή κυβέρνηση που θα προκύψει.

Ο ίδιος στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή της Νίκης Λυμπεράκη «Μεγάλη εικόνα» δήλωσε ότι το ΚΚΕ δεν νιώθει καμία πίεση από την προεκλογική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, σημείωσε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να ασκήσει πίεση είτε για να ανακόψει διαρροές προς το ΚΚΕ είτε γιατί θεωρεί πως θα πείσει πρώην δικούς του ψηφοφόρους, οι οποίοι μετατοπίζονται και έρχονται προς το ΚΚΕ, να επιστρέψουν στη δική του κάλπη. Ωστόσο, ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ εκτίμησε ότι ο κόσμος αυτός δεν επιστρέφει πια: «Εμείς πιστεύουμε ότι αυτός ο κόσμος έχει κατασταλάξει για το τι εστί ΣΥΡΙΖΑ, ποια πολιτική ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ και ως κυβέρνηση, γιατί τώρα δεν είναι πια η πρώτη φορά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανταποδίδει το πρέσινγκ

Πάντως, ο Περισσός επιχειρεί να επιστρέψει το «πρέσινγκ» προς την Κουμουνδούρου. Μπορεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας τις προηγούμενες εβδομάδες να έχει πει πως μια συγκυβέρνηση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν μια έσχατη λύση, αφού δεν είναι στις προτεραιότητες κανενός από τα δύο κόμματα, εν τούτοις ουσιαστικά λέει ότι η συνεργασία μεταξύ τους σε επίπεδο κυβέρνησης δεν είναι αδύνατη ούτε αδιανόητη, εφόσον έχουν κοινές στρατηγικές κατευθύνσεις, το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. κ.λπ. Μιλώντας στην προαναφερθείσα εκπομπή την Πρωτομαγιά σημείωσε πως και με την απλή αναλογική μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση και έφερε ως παράδειγμα το σενάριο ο Αλέξης Τσίπρας να «μπορεί να βρει βουλευτές αν του λείπουν, να τον ανεχτούν για ένα διάστημα, στα άλλα κόμματα, μπορεί να βρει στη Ν.Δ.». Και επιχειρηματολόγησε ως εξής: «Το 50% των νομοσχεδίων που έφερε η Ν.Δ. σ’ αυτή τη θητεία στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τα ψήφισε, ψήφισε υπέρ. Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το 70%. Βρήκε βουλευτές, όταν του έλειπαν, για να ψηφίσει το τρίτο χειρότερο μνημόνιο το 2015, όπου το ψήφισε η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Χώρια που πολλούς υποψήφιους που έχει ο κ. Τσίπρας στα ψηφοδέλτιά του πλέον ήταν συγκυβερνήτες, υπουργοί κορυφαίοι με κυβερνήσεις Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, είτε με κυβερνήσεις Ν.Δ., όπως ο κ. Αντώναρος».

Επίσης σε συνέντευξή του στον Αντώνη Σρόιτερ και τον Alpha:

• Αφενός απέρριψε για μία ακόμη φορά κάθε ενδεχόμενο για στήριξη ή και ανοχή σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν υπάρχει ανοχή σε μία κυβέρνηση για ‘‘ένα – δυο” ζητηματάκια, όπως λέει ο κ. Τσίπρας, υποκρινόμενος και κοροϊδεύοντας τον Έλληνα ψηφοφόρο» σημείωσε ο γενικός γραμματέας, καθώς η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα κληθεί «να αντιμετωπίσει σοβαρά ζητήματα», όπως η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου θα ενταχθούν νέες χώρες, κάτι με το οποίο το ΚΚΕ διαφωνεί, οπότε «τι ανοχή να δώσουμε;».

• Αφετέρου υποστήριξε πως στις 22 Μαΐου «μπορούμε να έχουμε κυβέρνηση συνεργασίας από τα κόμματα που συμφωνούν σε προγραμματικές στρατηγικές στοχεύσεις» (Υπερταμείο, Ταμείο Ανάκαμψης, Χρηματιστήριο Ενέργειας της Ε.Ε., «πράσινη μετάβαση» κ.λπ.). Μπορούν, τόνισε, «να τα βρουν λοιπόν αυτά τα κόμματα, παρά να ταλαιπωρούν τον ελληνικό λαό, την οικονομία, τη χώρα». Και εκτίμησε πως πιθανή προσφυγή σε νέες κάλπες θα είναι γιατί θέλουν ουσιαστικά «να ληστέψουν ψήφους από μικρότερα κόμματα τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, έτσι ώστε να πάρουν την πολυπόθητη αυτοδυναμία». Επιπλέον, ενισχυτικά σε αυτό το σενάριο για ανάδειξη κυβέρνησης από την κάλπη της 21ης Μαΐου, εκτίμησε πως «ούτε στις δεύτερες εκλογές, αν γίνουν, θα υπάρχει αυτοδυναμία», επομένως «πάλι σε κυβερνήσεις συνεργασίας θα πάμε, οπότε είναι “τσάμπα” αυτή η ταλαιπωρία».

topontiki.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Στο Αφγανιστάν οι γυναίκες μπαίνουν στη φυλακή αν γελάσουν – Τρομακτικές μαρτυρίες για τη ζωή υπό τους Ταλιμπάν

“Δεν θεωρούμαστε άνθρωποι, δεν έχουμε δικαιώματα. Είμαι γυναίκα και ζητάω να με υπολογίζουν σαν άνθρωπο”.…

1 hour ago

Ντοκουμέντο από τις τελευταίες στιγμές του Σινουάρ – Πώς εντοπίστηκε από το Ισραήλ

Την εξουδετέρωση του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, ανακοίνωσε την Πέμπτη (17/10) ο ισραηλινός στρατός, δίνοντας στη δημοσιότητα πλάνα…

2 hours ago

Λευτεριά στην Παλαιστίνη! Λιμενεργάτες στον Πειραιά εμπόδισαν πλοίο να φορτώσει πολεμοφόδια για το Ισραήλ

Με το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη! ΝΑΤΟ φονιάς, το ξέρει ο ντουνιάς», στο πανό του…

2 hours ago

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων τιμά τον Γιώργο Αρβανίτη

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων τιμά τον Γιώργο Αρβανίτη στη διάρκεια εκδήλωσης αύριο Παρασκευή 18 Οκτωβρίου από τις 20:00 έως…

2 hours ago

Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο διανομέας που τραυματίστηκε σοβαρά στις Μουρνιές

Ο 64χρονος διανομέας που είχε τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο στις 7 Οκτωβρίου στις Μουρνιές, δεν…

2 hours ago

Πολιτικές εκδηλώσεις της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ

Στo πλαίσιo της πολιτικής δραστηριότητας της ΕΠ Κρήτης διοργανώνονται πολιτικές εκδηλώσεις με θέμα: «Εργάσιμος χρόνος και μισθός.…

2 hours ago

This website uses cookies.