ΕΛΛΑΔΑ

ΚΚΕ: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα δάση

«Κοροϊδία» ούτε λίγο ούτε πολύ θεωρεί το ΚΚΕ τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τα καμένα της Αττικής και τους πυρόπληκτους, καθώς μιλά για αποσπασματικά και ελλιπή μέτρα που ακολουθούν τη λογική της «μετατροπής της καταστροφής σε ευκαιρία». Καλεί τον λαό να μην δείξει καμία ανοχή και να μην συμβιβαστεί «με αυτό το συνεχές έγκλημα σε βάρος της ζωής του», αλλά «να δυναμώσει τον αγώνα για ουσιαστική πρόληψη και προστασία, σε σύγκρουση με την πολιτική “κόστους – οφέλους” της Ε.Ε.».

Το ΚΚΕ, το οποίο διαχρονικά έχει ψηλά στην ατζέντα θέματα προστασίας των δασών, πυροπροστασίας με επίκεντρο την πρόληψη κ.λπ. επιχείρησε να αποδομήσει το σχέδιο των 10 σημείων που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της ευρείας σύσκεψης στην Πεντέλη, την Τρίτη, υπό τον πρωθυπουργό.

Ειδικότερα, το ΚΚΕ έκανε λόγο για κυβερνητική «φιέστα» πάνω στα καμένα η οποία «σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συγκαλύψει το διαχρονικό έγκλημα σε βάρος του λαού της πολύπαθης από τις καταστροφικές πυρκαγιές Βορειοανατολικής Αττικής, με την πρόσφατη να σβήνει λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Προφανώς εδώ εντοπίζει ο πρωθυπουργός τα “βήματα προόδου” της κυβέρνησης του. Ντροπή!».

Ελλιπή και αποσπασματικά

Σύμφωνα με το ΚΚΕ κάθε συζήτηση για την επόμενη μέρα «μπορεί να γίνει μόνο σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική της κυβέρνησης και του αστικού κράτους, που δεν έχει κανένα απολύτως σχεδιασμό αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη».

Καταγγέλλει, δε, ότι το «σχέδιο των 10 σημείων» κινείται «στην ολέθρια πεπατημένη» και «δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις ούτε να δώσει λύση στην αντιμετώπιση ανάλογων καταστροφών, γιατί αποτελεί συνέχεια της πολιτικής που αντιμετωπίζει ως κόστος την προστασία της ζωής του λαού, που εμπορευματοποιεί τα δάση και που μας έφτασε να μετράμε συνεχώς καμένες δασικές εκτάσεις και λαϊκές περιουσίες».

Σύμφωνα λοιπόν με το ΚΚΕ το σχέδιο της κυβέρνησης εντείνει την εμπορευματοποίηση των δασών «αφού παραδίνει τη διαχείριση των δασών στους ξυλοβιομήχανους και τους ξυλέμπορους, με τα λεγόμενα “υβριδικά” σχήματα, με πιλοτική εφαρμογή στα 1,4 εκατ. στρέμματα δασών της Αττικής».

Ακόμη «το λεγόμενο “ειδικό σχέδιο για την αντιπυρική προστασία και την ανάταξη των δασών και των ρεμάτων της Αττικής”, είναι αποσπασματικό, χωρίς καμιά ουσιαστική αξία, αφού δεν εντάσσεται στο πλαίσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών της Αττικής και συνδυασμένης αντιμετώπισης όλων των κίνδυνων (πλημμύρες, πυρκαγιές, κ.λπ.)».

«Προκλητική» είναι κατά το ΚΚΕ, και η εξαγγελία «για αναδασώσεις των 58.340 στρεμμάτων αφού αφορά μόλις το 5% των καμένων εκτάσεων της Αττικής των τελευταίων χρόνων».

Σε ό,τι αφορά το ειδικό πρόγραμμα «πρασινίζω τον κήπο μου – πρασινίζω την Πεντέλη», το ΚΚΕ θεωρεί ότι αυτό «μετατρέπει ως συνήθως την κρατική – κυβερνητική ευθύνη πλήρους αποκατάστασης αναδάσωσης και βελτίωσης του καμένου δάσους σε ατομική ευθύνη».

Για τα μέτρα αποζημίωσης, εκτιμά ότι «όπως και σε προηγούμενες καταστροφές σε καμιά περίπτωση δεν εξασφαλίζουν την πλήρη και 100% αποζημίωση χωρίς όρους και προϋποθέσεις για τους πληγέντες».

Ζητά αποζημιώσεις στο 100%

Το ΚΚΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τις διεκδικήσεις των μαζικών φορέων της περιοχής για:

– την αποζημίωση στο 100% των ζημιών όσων υπέστησαν καταστροφές στις περιουσίες τους,

– τη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές,

– την απόδοση 100% αποζημίωσης επίσης σε όσους υπέστησαν ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες. Την άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των υποδομών, στο ρεύμα και στο νερό,

– την ολική αποκατάσταση του φυσικού και δασικού πλούτου που καταστράφηκε. Να κηρυχτούν αναδασωτέες όλες οι δασικές περιοχές που καταστράφηκαν. Καμία σκέψη για νέες επενδύσεις από τα επιχειρηματικά κοράκια.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

MRB: Πέμπτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ – Συμφωνούν με την αποπομπή Κασσελάκη οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ – Ανεβαίνει ο Πολάκης στη μάχη διαδοχής

Την αλλαγή στους συσχετισμούς του πολιτικού σκηνικού καταγράφει η δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Open. Την…

4 hours ago

“Ο Θεός της Σφαγής” από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης από τις 2 Οκτώβρη – Δείτε το τρέιλερ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον σκηνοθέτη Μάνο Βαβαδάκη, μετά την πετυχημένη «Πανώρια» του…

4 hours ago

Η στέγη παραδομένη στην αγορά, η «γενιά των ενοικιαστών» χωρίς κρατική μέριμνα

του Θάνου Καμήλαλη Η Ελλάδα είναι σταθερά η χώρα με το υψηλότερο κόστος στέγασης σε…

5 hours ago

Νίσυρος: Με απέλαση απειλείται ο πατέρας που είχε καταγγείλει αρχαιοφύλακα για παρενόχληση του γιου του

Με απέλαση απειλείται ο πατέρας που είχε καταγγείλει αρχαιοφύλακα για παρενόχληση του γιου του στη…

5 hours ago

Σοκ από ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο: Η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να πλήξει νόμιμους στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία – Με πυρηνικό παγκόσμιο πόλεμο προειδοποιεί η Μόσχα

Σε ψήφισμά του, το Κοινοβούλιο ζητά να αρθούν οι περιορισμοί που εμποδίζουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά…

5 hours ago

Οπαδοί της Celtic στο λαό της Παλαιστίνης: «You ‘ll never walk alone»

Ηκερκίδα της Celtic FC στον αγώνα με τη SK Slovan Bratislava για το UEFA Champions League στη…

5 hours ago

This website uses cookies.