Θέμα λίγων ημερών θεωρείται η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία θα πάρει σάρκα και οστά ο Κώδικας Δεοντολογίας, με βάση τον οποίο οι τράπεζες θα ρυθμίζουν τα «κόκκινα» δάνεια από την επόμενη χρονιά, είτε με βραχυπρόθεσμες διευκολύνσεις είτε με οριστική διευθέτηση των εκκρεμοτήτων.
Ήδη η Τράπεζα της Ελλάδας έχει αποστείλει στο υπουργείο Ανάπτυξης όλες τις αλλαγές- τεχνικού χαρακτήρα- που κρίθηκαν αναγκαίες μετά από τη διαβούλευση που προηγήθηκε και πλέον απομένει το τελικό «ξεσκόνισμα» των οδηγιών, οι οποίες θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.
Το βασικό χαρακτηριστικό του πλαισίου, που προσομοιάζει με το αποκαλούμενο «Ιρλανδικό μοντέλο» είναι ότι παρέχει τη δυνατότητα ακόμα και «κουρέματος» του δανείου στις περιπτώσεις που θα κρίνεται ότι δεν υπάρχει δυνατότητα εξυπηρέτησης του. Συγκεκριμένα, μεταξύ των επιλογών του νέου πλαισίου είναι η αντικατάσταση του παλαιού δανείου με νέο μικρότερου υπολοίπου (“κούρεμα”), η πώληση και ενοικίαση του επίμαχου ακινήτου με ελάχιστη διάρκεια μίσθωσης τα 3 χρόνια, η μετατροπή του δανείου σε Χρηματοδοτική Μίσθωση με ελάχιστη διάρκεια τα 5 χρόνια και δικαίωμα επαναγοράς σε προκαθορισμένη τιμή, όπως επίσης η εθελοντική παράδοση του Ενυπόθηκου Ακινήτου.
Το νέο πλαίσιο θα ενεργοποιείται για δάνειο με ενδείξεις πιθανής καθυστέρησης όπως οι οικονομικές δυσκολίες του δανειολήπτη, για δάνειο σε αρχική καθυστέρηση, με προειδοποιητική επιστολή σε περίπτωση καθυστέρησης 3 μηνιαίων δόσεων, για Δάνειο σε καθυστέρηση, οπότε θα δίνεται προθεσμία 15 ημερών για ένταξη στο νέο πλαίσιο.
Εν όψει της πιλοτικής εφαρμογής του νέου πλαισίου το Φθινόπωρο, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης «χτενίζουν» τη λειτουργία της αγοράς ακινήτων, όπως επίσης τις ισχύουσες διαδικασίες πτώχευσης για φυσικά και νομικά πρόσωπα, έτσι ώστε να επιφέρουν όλες τις αναγκαίες αλλαγές με νομοσχέδιο εντός του καλοκαιριού, λαμβάνοντας υπόψιν και τις διεθνείς πρακτικές. «Κλειδί» της αποτελεσματικής εφαρμογής του νέου πλαισίου χαρακτηρίζεται από στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων η επιτάχυνση των δικών και είναι ενδεικτικό του προβλήματος ότι χιλιάδες υποθέσεις κατ’ εφαρμογήν του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, παραμένουν «κολλημένες» στα δικαστήρια. Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό έρχονται αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, μεταξύ των οποίων η κατάργηση της δυνατότητας πολλαπλών ανακοπών επί εκτελεστών τίτλων, καθώς και η υποχρεωτική εξωδικαστική διαμεσολάβηση.
Το θέμα των «κόκκινων» δανείων- που έφτασαν στα 72 δισ ευρώ στο τέλος του 2013- χαρακτηρίζεται τόσο από το ΔΝΤ όσο κι από την Κομισιόν ως κομβικής σημασίας για την ανάκαμψη της οικονομίας, αφού θεωρείται ότι μόνο εάν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα, μπορούν οι τράπεζες να ρίξουν φρέσκο χρήμα στην αγορά. Είναι, μάλιστα, ενδεικτικό ότι το Ταμείο στην τελευταία του αξιολόγηση υπονοεί ότι οι τράπεζες δεν κάνουν πραγματικές παραδοχές επί των εισπράξεων και γι’ αυτό ζητάει να μην πειραχθούν τα αδιάθετα 11 δισ ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έως το τέλος του Προγράμματος.
Πηγή: iefimerida.gr
Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση σε αντίθεση με την τάση βελτίωσης τον περασμένο μήνα, παρά τη…
Στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή In Business, με τη Μαρία Σμιλίδου, μίλησε η καθηγήτρια Διατροφής…
Απειλές κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ρώσου ομόλογού του, Βλαντιμίρ Πούτιν, αν δεν σταματήσει άμεσα ο πόλεμος…
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) για…
«Την ανάγκη αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου και αύξηση της παρέμβασης της πολιτείας και στους…
Στις 7-8 Φεβρουαρίου αναμένεται να συμπληρωθεί το 18μηνο της προφυλάκισης γιατρών που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται…
This website uses cookies.