ΤΟΠΙΚΑ

«Κλειδί» η αεροπορική βάση της Σούδας για τις ΗΠΑ – Καταφθάνουν στρατιωτικά αεροπλάνα από όλη την Ευρώπη

Η ετοιμότητα για την πιθανότητα ενεργοποίησης έκτακτων σχεδίων απομάκρυνσης Αμερικανών πολιτών από το Ισραήλ και τον Λίβανο είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο τις τελευταίες ημέρες ένας μεγάλος αριθμός στρατιωτικών μεταγωγικών αεροσκαφών των ΗΠΑ έχει μετασταθμεύσει στην αεροπορική βάση της Σούδας, ενώ ανάλογο ρόλο, αν και σημαντικά περιορισμένο, θα διαδραματίσει και η 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα.

Τα αεροπλάνα που έχουν προσγειωθεί τα τελευταία 24ωρα είναι μεγάλα μεταγωγικά τύπου C-17, C-130 για ειδικές επιχειρήσεις, ιπτάμενα τάνκερ τύπου KC-135, αεροσκάφη ναυτικών επιχειρήσεων P-8 Poseidon και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου. Κάποια από αυτά φαίνονται στη φωτογραφία που εξασφάλισε αποκλειστικά η «Κ» και δημοσιεύει σήμερα από την αεροπορική βάση της Σούδας.

Τα αεροσκάφη έχουν προσγειωθεί στην Ελλάδα από διάφορες βάσεις στην Ευρώπη (Ιταλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο) και κύριος σκοπός είναι η επιφυλακή σε περίπτωση ενεργοποίησης του σχεδίου απομάκρυνσης κάποιων από τους συνολικά 600.000 Αμερικανούς πολίτες που υπολογίζεται ότι ζουν στο Ισραήλ και τον Λίβανο. Το σχέδιο ήλθε στην επιφάνεια μέσω δημοσιεύματος της Washington Post, ωστόσο φαίνεται ότι ο στόχος της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή δεν συνδέεται αποκλειστικά με τους πιθανούς απεγκλωβισμούς πολιτών από τις χώρες της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου.

Η κάθετη αύξηση της παρουσίας αεροπορικής ισχύος των ΗΠΑ στην Ελλάδα βασίζεται σε δύο ξεχωριστές διαδικασίες. Η πρώτη συνδέεται με τις υφιστάμενες πρόνοιες στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), κατά τις οποίες οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν κάποιες βάσεις κατά το δοκούν. Η δεύτερη οφείλεται σε αιτήματα προσωρινής στάθμευσης, όπως είναι για παράδειγμα η παρουσία C-130 στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας, που αποκάλυψε η «Κ» την περασμένη εβδομάδα και επιβεβαιώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Π. Μαρινάκη.

Εχει αφιχθεί μεγάλος αριθμός στρατιωτικών μεταγωγικών αεροσκαφών για την περίπτωση ενεργοποίησης του σχεδίου απομάκρυνσης Αμερικανών πολιτών που ζουν σε Ισραήλ και Λίβανο.

Στην περίπτωση της αεροπορικής βάσης της Σούδας τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς έχει ουσιαστικά παραχωρηθεί ένα μεγάλο τμήμα του αεροδρομίου προς αποκλειστική χρήση των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων. Δεδομένου, μάλιστα, ότι στην παρούσα φάση η αμερικανική πλευρά λειτουργεί σε πλαίσιο ενεργών επιχειρήσεων, οι πληροφορίες που φθάνουν στην Αθήνα αποδεσμεύονται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Ανάμεσα στην αεροπορική βάση της Σούδας και τις ναυτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στο Μαράθι υπάρχει περιφραγμένη οδός, η οποία επιτρέπει τη μεταφορά εφοδίων και προσωπικού που καταφθάνει αεροπορικά στην Κρήτη. Η στάθμευση ιπτάμενων τάνκερ στην αεροπορική βάση της Σούδας και η παρουσία αρκετών πετρελαιοφόρων του αμερικανικού ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο, προδίδει σχεδιασμό παρατεταμένων και συνδυασμένων αεροναυτικών επιχειρήσεων, ενόψει και της άφιξης του δεύτερου αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή και, βεβαίως, των συνοδευτικών αντιτορπιλικών, καταδρομικών και υποβρυχίων της ομάδας κρούσης. Επιπλέον οι αεροδιάδρομοι που συνδέουν τη Σούδα με διάφορες βάσεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη αποτελούν χώρο ο οποίος αστυνομεύεται και από αμερικανικά μαχητικά για λόγους προληπτικής ασφάλειας.

Η αυξημένη εμπιστοσύνη την οποία δείχνει η Ουάσιγκτον στην Αθήνα σ’ αυτόν τον τομέα δεν μπορεί παρά να συγκριθεί, αναπόφευκτα, με την προφανή προσπάθεια των ΗΠΑ να μη χρησιμοποιούν τις πολύ σημαντικές βάσεις που διαθέτουν στην Τουρκία (όπως το Ιντσιρλίκ, που βρίσκεται ακόμη πιο κοντά στο δυνητικό θέατρο των επιχειρήσεων σε Ισραήλ, Λίβανο και Συρία). Η χρήση βάσεων της Ελλάδας, αλλά και κρατών τα οποία βρίσκονται στην αραβική περιφέρεια της περιοχής στην οποία εκτυλίσσεται η κρίση (Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Ιορδανία, Ιράκ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κατάρ) αποτελεί για ορισμένους και μια ουσιαστική απόδειξη της μακροπρόθεσμης απουσίας εμπιστοσύνης στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, παρά το γεγονός ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφεύγει τις νύξεις εναντίον της Αγκυρας.

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Πολάκης: «Η Καλαμάτα Άγονη Α και τα Σφακιά Άγονη Β; Να αλλάξει άμεσα η απόφαση για το Κέντρο Υγείας Σφακίων»

Ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, σε ανάρτησή του επέκρινε δριμύτατα την απόφαση του…

1 hour ago

Στο ΣτΕ προσφεύγουν σωματεία και πολίτες για την τιμολόγηση του νερού

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν έξι ομοσπονδίες, σωματεία κ.λπ. (μεταξύ αυτών και εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ…

3 hours ago

Πανελλήνιο ρεκόρ καταγράφηκε στις μεταμοσχεύσεις το 2024 – Πολύ υψηλά το ΠΑΓΝΗ

Πανελλήνιο ρεκόρ στον αριθμό των αποβιωσάντων δοτών οργάνων καταγράφηκε φέτος, σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό…

3 hours ago

G7 για ένταλμα σύλληψης Νετανιάχου: “Θα τηρήσουμε τις αντίστοιχες υποχρεώσεις μας”

Οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη ζήτησαν σήμερα Τρίτη (26/11) σε δήλωσή…

3 hours ago

Απερίγραπτο μπάχαλο με το Κτηματολόγιο αλλά ο Κυρανάκης απέκλεισε την πιθανότητα παράτασης – Διαβεβαίωσε ότι “δεν κινδυνεύει η περιουσία κανενός”

Άκαμπτη η κυβέρνηση, αδιαφορεί για τις εκκλήσεις όλων των αρμόδιων φορέων που ζητούν επιτακτικά να…

4 hours ago

Πόρισμα – κόλαφος για τις διακοπές φον ντερ Λάιεν στο σπίτι του Μητσοτάκη στα Χανιά – «Σύγκρουση συμφερόντων»

H Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια κατηγόρησε την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχετικά με τις…

4 hours ago

This website uses cookies.