Με τις θερμοκρασίες να καταρρίπτουν ρεκόρ σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία, ο φετινός Ιούλιος είναι «πρακτικά σίγουρο» πως θα αποδειχθεί ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ σε παγκόσμιο επίπεδο, και πιθανότατα ο θερμότερος που έχει ζήσε ο ανθρώπινος πολιτισμός.
Με κοινή τους ανακοίνωση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO) και η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus ανέφεραν ότι οι προηγούμενες τρεις εβδομάδες ήταν σε παγκόσμιο επίπεδο οι θερμότερες που έχουν καταγραφεί από τότε που άρχισαν να τηρούνται αρχεία.
«Με εξαίρεση το ενδεχόμενο να ξεσπάσει ξαφνικά μια εποχή των παγετώνων, είναι πρακτικά σίγουρο ότι θα σπάσουμε το ρεκόρ του θερμότερου Ιουλίου και του θερμότερου μήνα που έχει καταγραφεί ποτέ» δήλωσε στο Associated Press ο διευθυντής του Copernicus Κάρλο Μπουοντέμπο.
Τα δεδομένα του Copernicus δείχνουν ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία τις πρώτες 23 μέρες του Ιουλίου έφτασε τους 16,95 βαθμούς Κελσίου, σχεδόν 0,3 βαθμούς πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ του Ιουλίου 2019.
Επιπλέον, ο φετινός Ιούλιος ξεπέρασε τον διεθνή στόχο για το κλίμα, σύμφωνα με τον οποίο η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας έως το τέλος του αιώνα δεν πρέπει να υπερβεί τους 1,5 βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Η υπέρβαση του ορίου τον Ιούλιο δεν σημαίνει πάντως ότι χάθηκε κάθε ελπίδα, αφού ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού αφορά τον μέσο όρο μιας περιόδου τουλάχιστον 20 ετών.
Ρεκόρ 120.000 ετών
«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Είναι τρομακτική. Και βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή» προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σχολιάζοντας τα δεδομένα του WMO και του Copernicus.
«Η εποχή της παγκόσμιας θέρμανσης τέλειωσε. Ξεκινά η εποχή του παγκόσμιου βρασμού» είπε.
Το εάν ο Ιούλιος κατέρριψε τελικά το προηγούμενο ρεκόρ θα είναι σαφές τον Αύγουστο, όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία των επίσημων δεδομένων του WMO.
Σύμφωνα πάντως με ανεξάρτητη ανάλυση του Πανεπιστημίου της Λειψίας στη Γερμανία, ο φετινός Ιούλιος θα είναι τουλάχιστον 0,2 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από τον Ιούλιο του 2019, τον πιο καυτό μήνα στα 174 χρόνια μετρήσεων.
Η διαφορά αυτή «είναι τόσο μεγάλη ώστε μπορούμε ήδη να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα ότι θα είναι ο θερμότερος Ιούλιος» δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της μελέτης Κάρστεν Χάουσταϊν.
Επιπλέον, «ίσως πρέπει να πάμε χιλιάδες, αν όχι δεκάδες χιλιάδες χρόνια πίσω για να βρούμε παρόμοιες συνθήκες στον πλανήτη» είπε ο ερευνητής.
Μετρήσεις σε δακτυλίους δέντρων και πυρήνες πάγου υποδεικνύουν ότι ο πλανήτης δεν έχει ξαναζήσει τέτοιες θερμοκρασίες εδώ και τουλάχιστον 120.000 χρόνια, λίγο πριν ξεκινήσει η πιο πρόσφατη εποχή των παγετώνων.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο κύριος παράγοντας πίσω από τα φετινά ρεκόρ ήταν η κλιματική αλλαγή, αν και η επιστροφή του φαινομένου Ελ Νίνιο, το οποίο εκδηλώνεται με την εμφάνιση μιας θερμής μάζας νερού στον Ανατολικό Ειρηνικό, επέτεινε τη ζέστη. Η επίδρασή του ίσως αυξηθεί περαιτέρω το 2023.
Και ήδη, μελέτες προβλέπουν ότι το 2023 ή το 2024 θα ξεπεράσει το ρεκόρ του 2016 ως το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ.
Υπάρχουν κάποια πράγματα που θεωρούμε δεδομένα. Η ζωή είναι πεπερασμένη και οργανική. Τι θα γινόταν…
Το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων, με ανακοίνωσή του, αναφέρεται στις επαναλαμβανόμενες τραγωδίες που…
Την Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2024, στις 19:00, το Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων ανοίγει τις πόρτες του…
Στα χέρια των αστυνομικών του Τμήματος Άμεσης Δράσης Χανίων βρέθηκε το βράδυ της Τετάρτης, 25…
Του Στέλιου Κουτρουμπά Η πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη δημιουργία ενός «προσωρινού» χώρου…
Του Γιάννη Περράκη * Σε κάθε γωνιά της χώρας, σε κάθε πόλη που καλείται ένας…
This website uses cookies.