Categories: ΤΟΠΙΚΑ

ΚΝΕ: Να διατεθεί ως χώρος φοιτητικής εστίας το Παλιό Ψυχιατρείο

Προκλητική χαρακτηρίζει η ΚΝΕ Πολυτεχνείου Κρήτης τη συζήτηση που γίνεται για αξιοποίηση των χώρων του παλιού ψυχιατρείου ως Δικαστικό Μέγαρο, την στιγμή που μέχρι πριν ένα εξάμηνο ήταν δεδομένο από την Αντιπεριφέρεια ότι το παλιό ψυχιατρείο θα διατεθεί ως χώρος Φοιτητικών Εστιών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

«Η κατάσταση για τους φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, όπως και για τους φοιτητές όλων των ιδρυμάτων πανελλαδικά χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Η πολιτική που στο όνομα της ανάπτυξης μας παίρνει τη μπουκιά από το στόμα εκφράζεται και στα ΑΕΙ-ΤΕΙ (και) με την υποχρηματοδότηση των κονδυλίων για την μέριμνα. Συγκεκριμένα στο Πολυτεχνείο Κρήτης, οι φετινές αιτήσεις για δωρεάν στέγαση στις εστίες του ιδρύματος ανέρχονται συνολικά σε 208, ενώ τα δωμάτια που διαθέτει το Πολυτεχνείου είναι μόνο 78! Πολλές δεκάδες είναι επίσης οι φοιτητές που ενώ έχουν πραγματικά ανάγκη την δωρεάν στέγαση, δεν μπήκαν στον κόπο να κάνουν αίτηση γιατί ήταν σίγουροι ότι δεν θα τους πάρουν. Την εποχή που μήνα με το μήνα, μέρα με τη μέρα δεν ξέρουμε τι νέα μέτρα θα παρθούν ενάντια στους εργαζόμενους γονείς μας, είναι προφανές ότι το λιγότερο που θα μπορούσε να γίνει από την μεριά του κράτους είναι να μας εξασφαλίσει δωρεάν σίτιση, στέγαση και μεταφορές. Αντιθέτως, εκατοντάδες συμφοιτητές μας ζουν στην ανασφάλεια, δεν ξέρουν μέχρι πότε θα έχουν την δυνατότητα να σπουδάζουν στα Χανιά, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που έχουν ήδη παρατήσει τις σπουδές τους για οικονομικούς λόγους.

Η ανάγκη για δωρεάν στέγαση οδήγησε τα τελευταία χρόνια τους Φοιτητικούς Συλλόγους του ΠΚ σε δεκάδες κινητοποιήσεις στην Πρυτανεία του ΠΚ και στην Αντιπεριφέρεια Κρήτης για το θέμα της στέγασης των φοιτητών. Μέσα από αυτές τις κινητοποιήσεις είχε προκύψει ότι μια άμεση και σχετικά ανέξοδη λύση ήταν τα κτίρια του παλιού ψυχιατρείου, τα οποία θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν όλες τις αιτήσεις για δωρεάν στέγαση του ΠΚ, καθώς και του ΤΕΙ το οποίο δεν έχει καθόλου Εστίες. Για έναν ολόκληρο χρόνο Πρυτανεία και Αντιπεριφέρεια μας υπόσχονταν ότι το παλιό ψυχιατρείο θα διατεθεί άμεσα για Φοιτητικές Εστίες. Η δικαιολογία για την απαράδεκτη καθυστέρηση του ζητήματος ήταν ότι «το θέμα είναι στα χαρτιά και περιμένει να υπογραφεί από τον Υπουργό, φταίει η γραφειοκρατία». Η πραγματική αιτία για την κωλυσιεργία μας έγινε γνωστή μόλις φέτος το καλοκαίρι, με την ανακοίνωση ότι το παλιό ψυχιατρείο είναι ένα από τα κτίρια που περνάει στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση. Ουσιαστικά αφήνουν ξεκρέμαστους χιλιάδες φοιτητές που τους ήταν επιτακτική η ανάγκη να βρουν δωρεάν στέγη στα Χανιά για να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Θεωρούμε προκλητική την συζήτηση που γίνεται τις τελευταίες μέρες για την αξιοποίηση των χώρων του παλιού ψυχιατρείου ως Δικαστικό Μέγαρο, την στιγμή που μέχρι πριν ένα εξάμηνο ήταν δεδομένο από την Αντιπεριφέρεια ότι το παλιό ψυχιατρείο θα διατεθεί ως χώρος Φοιτητικών Εστιών.

Καλούμε όλον τον χανιώτικο λαό, τους γονείς που μπορεί να έχουν παιδιά φοιτητές σε άλλες πόλεις ή μαθητές Λυκείου και δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν να σπουδάσουν τα παιδιά τους, όλους τους εργαζόμενους, τους μικρούς αγρότες και τους ΕΒΕ που η ίδια πολιτική που φοροληστεύει το σπίτι και την δουλειά τους ξεπουλάει στο όνομα της ανταγωνιστικότητας ακόμα και την Παιδεία να καταδικάσουν τη στάση της αντιπεριφέρειας, της Πρυτανείας καθώς και κάθε ενέργεια γύρω από το παλιό ψυχιατρείο που δεν θα ικανοποιεί τις ανάγκες των φοιτητών από λαϊκές οικογένειες στο θέμα της στέγασης με την εγγύηση του κράτους.

Το θέμα της στέγασης των φοιτητών αφορά όλο τον εργαζόμενο λαό. Ενιαία και παντού είναι η επίθεση που δεχόμαστε, ενιαία πρέπει να είναι και η απάντηση όλων εμάς, εργαζομένων, αγροτών, ΕΒΕ, και νεολαίας που προέρχεται από αυτά τα στρώματα μέσα από μια Λαική Συμμαχία απέναντι στον κύριο υπαίτιο, σε αυτόν που στο όνομά του κόβουν από μας, το κεφάλαιο και την ανταγωνιστικότητά του.

Πρώτη απάντηση να δωθεί στην απεργία στις 27/11, στις 10πμ στην 1866 με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, την ΟΓΕ και τα ταξικά σωματεία που συσπειρώνονται στη Λαική Συμμαχία.”

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Στους “πατέρες” του microRNA το Νόμπελ Ιατρικής

Οι Αμερικανοί Victor Ambros (Βίκτορ Αμπρος) και Gary Ruvkun (Γκάρι Ράβκιν) τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ιατρικής για…

2 hours ago

Το δημογραφικό, η υπογεννητικότητα και η «μικρότερη» Ελλάδα – Τα απογοητευτικά στοιχεία για το μέλλον

Το δημογραφικό απασχολεί την Ελλάδα και αναμένεται να αποτελεί πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα περισσότερο τα επόμενα…

2 hours ago

Ερντογάν: Όπως η ανθρωπότητα σταμάτησε τον Χίτλερ, έτσι θα σταματήσει και τον Νετανιάχου

Το μήνυμα ότι «το Ισραήλ αργά ή γρήγορα θα πληρώσει το τίμημα της γενοκτονίας που…

2 hours ago

Νίκος Ανδρουλάκης: Το στοίχημα είναι οι εθνικές εκλογές, δεν υπάρχει πολιτική χωρίς ηθική

Ο Νίκος Ανδρουλάκης που έκοψε πρώτος το νήμα στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, με αξιόλογη…

3 hours ago

Στο Κίεβο ο CEO των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Αμυντικών…

3 hours ago

FT: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Νοέμβριο το Pfizergate

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις 15 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσει ακρόαση για την υπόθεση σχετικά με τον χειρισμό της…

3 hours ago

This website uses cookies.