Κοινή επιστολή Επιμελητηρίων της Κρήτης για τις τιμές της βενζίνης

Προς Κωστή Χατζηδάκη

Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Μετά τις αντιδράσεις της αγοράς και τις έντονες διαμαρτυρίες επιχειρήσεων μελών μας, με αφορμή την απίστευτη κούρσα ανόδου που καταγράφει από την αρχή του χρόνου η τιμή της βενζίνης, έχουμε να σας αναφέρουμε τα ακόλουθα:

  1. Όπως σίγουρα θα γνωρίζετε η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει την τρίτη υψηλότερη τιμή στη βενζίνη μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ενώ στην Κρήτη αγγίζει πλέον τα 2 ευρώ.
  2. Αυτή η τιμή έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του μεταφορικού κόστους, την αύξηση του κόστους παραγωγής των βιοτεχνικών προϊόντων και συνακόλουθα τη δραματική μείωση της κατανάλωσης καυσίμων, γεγονός που θα οδηγήσει σε κλείσιμο πολλά πρατήρια υγρών καυσίμων.
  3. Ειδικά τώρα, στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για τον τουρισμό, όπου καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες από τους τοπικούς φορείς για τη βελτίωση του αρνητικού κλίματος που υπάρχει στην αγορά, οι υπερβολικά υψηλές τιμές της βενζίνης δημιουργούν επιπλέον προβλήματα στη διακίνηση των τουριστών, Ελλήνων και αλλοδαπών.
  4. Εάν  οι τιμές συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, τότε η κατανάλωση καυσίμων θα γίνει απαγορευτική και τα πρατήρια θα λειτουργούν – εάν λειτουργούν – με μηδενικά περιθώρια κέρδους.

Τα τέσσερα Επιμελητήρια της Κρήτης μετά από κοινή σύσκεψη και σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Πωλητών Πετρελαιοειδών νομού Ηρακλείου και τις Ενώσεις  Βενζινοπωλών των νομών Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου Κρήτης προτείνουν για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος λύσεις όπως :

–                      Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 30 λεπτά,

–                      Υπολογισμό του ΦΠΑ επί της τιμής που πωλούν οι εταιρίες διύλισης και χονδρικής προ φόρων, ήτοι χωρίς να συνυπολογίζονται οι επιβαρύνσεις από το φόρο, ώστε να σταματήσει η επιβολή φόρου στον φόρο.

–                      Έλεγχο και εποπτεία σε όλα τα στάδια της αγοράς, δηλαδή όχι μόνο στη λιανική, αλλά και στη χονδρική και τη διύλιση.

–                      Πάταξη της λαθρεμπορίας και της νοθείας.

–                      Παραμονή στο χαμηλό ειδικό φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με παράλληλη άμεση τοποθέτηση ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου εισροών εκροών σε όλα τα στάδια της διακίνησης για να διασφαλιστούν με αυτόν τον τρόπο τα έσοδα του κράτους

Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή και εκπροσωπώντας το σύνολο της επιχειρηματικής κοινότητας της Κρήτης, εκφράζουμε τον προβληματισμό μας για τη διατήρηση των τιμών της βενζίνης σε αυτά τα υψηλά επίπεδα και αναμένουμε την παρέμβασή σας προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι τιμές και να αποφευχθεί μια όξυνση της υφιστάμενης κρίσης. Είμαστε βέβαιοι πως τόσο εσείς όσο και οι συνεργάτες σας, θα εισακούσετε τις προτάσεις μας οι οποίες κατά την άποψή μας δεν μειώνουν τα έσοδα του κράτους απεναντίας βελτιώνουν το κλίμα και την αισιοδοξία της αγοράς και βοηθούν να παταχθεί το παραεμπόριο. Με τη βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στις παραπάνω επισημάνσεις και προτάσεις μας, σας ευχαριστούμε προκαταβολικά.

Επιμελητήριο Ηρακλείου: Μ. Αλιφιεράκης

Επιμελητήριο Λασιθίου: Θ. Χαριτάκης

Επιμελητήριο Ρεθύμνου: Γ. Γιακουμάκης

Επιμελητήριο Χανίων: Γ. Μαργαρώνης

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Απατεώνες προσπάθησαν να εξαπατήσουν 80χρονη υποδυόμενοι γιατρούς – Ζήτησαν 80.000 ευρώ

Σε νέο περιστατικό τηλεφωνικής απάτης προχώρησαν απατεώνες στα Χανιά, με θύμα μια ηλικιωμένη γυναίκα 80…

11 hours ago

Σε ύφεση η φωτιά που ξέσπασε στην Ασή Γωνιά Χανίων

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν παρατηρήθηκαν πυκνοί καπνοί στην περιοχή…

11 hours ago

Βιασμός 5χρονου: «Μαμά άμα σου πω την αλήθεια, θα με αγαπάς ακόμα;» – Τη Δευτέρα η δίκη γονιών και εκπαιδευτικών

«Μαμά άμα σου πω την αλήθεια, θα με αγαπάς ακόμα;». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια…

12 hours ago

Τσιτσιπάς: Προπονείται ξανά με τον πατέρα του μετά το επεισόδιο μεταξύ τους – «Μου ζήτησε πολλές συγγνώμες, είναι καλό παιδί»

Ο πατέρας του πρωταθλητή τενίστα Στέφανου Τσιτσιπά, προχώρησε σε αποκαλύψεις σχετικά με τις σχέσεις τους μετά…

12 hours ago

Σχιζοφρένεια: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για την πάθηση μετά από 30 χρόνια – Δεν μεταβάλλει τα επίπεδα ντοπαμίνης

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε…

12 hours ago

Απ’ τον Ελευθέριο Βενιζέλο, στο σημερινό μίζερο Κέντρο

Του Δημήτρη Μηλάκα Η αποδιοργάνωση του κεντρώου πολιτικού χώρου στην Ελλάδα εκδηλώθηκε αστραπιαία μετά το…

14 hours ago

This website uses cookies.