Οι ευρωβουλευτές Γιώργος Κύρτσος και Στέλιος Κούλογλου παρουσίασαν, σήμερα, στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα βιβλία τους με τίτλο «Ελλάδα 2019-2023, Μεταξύ ευρωπαϊκής προοπτικής και βαλκανικής ολίσθησης» και «Η κενή διαθήκη του Μωυσή 2020-22, Έργα και ημέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη».
Την παρουσίαση συντόνισε η δημοσιογράφος Βούλα Κεχαγιά, η οποία ανέφερε πως και τα δύο βιβλία χαρακτηρίζονται από την οξύτατη τους κριτική προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το λόγο πήρε πρώτος ο Γιώργος Κύρτσος, ο οποίος έκανε λόγο για «εντυπωσιακή σύγκλιση μεταξύ της Αριστεράς που εκπροσωπεί ο Στέλιος Κούλογλου και του Renew Europe, δηλαδή των Φιλελευθέρων και του Κόμματος Μακρόν, που εκπροσωπώ εγώ. Οι περισσότερες ομάδες του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η αριστερά, το Renew Europe, οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι, συνεργαζόμαστε στενά για να στηρίξουμε το κράτος δικαίου στην Ελλάδα εκτιμώντας ότι απειλείται από τις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη».
Το βιβλίο του κ. Κύρτσου, αφορά στην απώλεια, όπως τόνισε, των ευρωπαϊκών κατακτήσεων των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα και την επιστροφή σε μια «μίζερη βαλκανική πραγματικότητα».
Στο πρώτο μέρος του βιβλίου ο ευρωβουλευτής του Renew Europe εξηγεί τη διαφωνία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και τη ρήξη του με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και το πέρασμα του στο Renew Europe, στο οποίο είναι ο μοναδικός Έλληνας Ευρωβουλευτής.
Στο δεύτερο μέρος μιλάει για την ελευθερία των ΜΜΕ, αναφερόμενος και στην έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF), η οποία εξέθεσε, όπως είπε, την κυβέρνηση Μητσοτάκη λόγω της θέσης της χώρας στη συνολική αξιολόγηση (108) της ελευθερίας του Τύπου και την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δέχεται, ενώ η κυβέρνηση όχι.
Στην 3η ενότητα ο Γιώργος Κύρτσος εξηγεί το «πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέφερε το δημόσιο βίο σε περίοδο κοριών και πώς όλες οι σχετικές μεθοδεύσεις του στρέφονται κατά του κράτους δικαίου», ενώ στην επόμενη ενότητα υπογραμμίζει ότι «πίσω από την ευρωπαϊκή βιτρίνα με τη βοήθεια της οποίας ανέβηκε στην εξουσία, κρύβεται ο βαλκανικός λαϊκισμός, με το νεποτισμό, τη διαφθορά, τους ολιγάρχες, τον αυταρχισμό και τη διαχειριστική ανικανότητα». Σε άλλη ενότητα ο κ. Κύρτσος αναφέρεται σε «βαλκανικού τύπου συγκέντρωση οικονομικής ισχύος» και στην τελευταία με τίτλο «Η κοινωνία μεταξύ ευρωπαϊκής προοπτικής και βαλκανικής υποβάθμισης» μιλάει για το αρνητικό αντίκτυπο της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην ελληνική κοινωνία.
Ο κ. Κύρτσος κατέληξε, αναφερόμενος στην κοινή εμφάνισή του με τον Στέλιο Κούλογλου, ότι «είμαστε μαζί γιατί θεωρούμε ότι εκλογές του Μαΐου είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την πορεία της χώρας. Ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές μας, θεωρούμε ότι στις εκλογές πρέπει να ηττηθεί το καθεστώς Μητσοτάκη, προτού εδραιωθεί και αποκτήσει τη δυνατότητα να ολοκληρώσει τη βαλκανοποίηση της χώρας».
Το λόγο πήρε, στη συνέχεια, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος τόνισε πως το δικό του βιβλίο και εκείνο του Γιώργου Κύρτσου έχουν ορισμένα κοινά στοιχεία, όπως η απολογιστική διάθεση των τελευταίων ετών της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Εξήγησε πως στο βιβλίο του έχει κάνει μια καταγραφή των πεπραγμένων της κυβέρνησης, χωρίς σχόλια, και το οποίο χαρακτηρίζει ως «δημοσιογραφικό εργαλείο» ανεξάρτητα από την τοποθέτηση του κάθε Μέσου.
Άλλο κοινό σημείο των δύο βιβλίων, εξηγεί ο κ. Κούλογλου, είναι το συμπέρασμα και των δύο ότι «η χώρα κατρακυλάει σε όλους τους δείκτες και πάει να ξαναγυρίσει στο κακώς εννοούμενο βαλκανικό περιβάλλον, της υπανάπτυξης».
Πρόσθεσε πως η Ελλάδα, λόγω της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, διεκδικεί πρωτιές στα χειρότερα, όπως στους αριθμούς των νεκρών εξαιτίας του COVID, στην τιμή της βενζίνης, στην νεανική ανεργία, στο ποσοστό που πρέπει να εξασφαλίσουν τα νέα ζευγάρια για να βρουν σπίτι με ενοίκιο, ενώ έκανε λόγο και για μια σειρά από αρνητικά οικονομικά στοιχεία.
Ο κ. Κούλογλου ανέφερε, κλείνοντας, ότι το βιβλίο του είναι «χάρτης εναντίον του εθνικού μας αλτσχάιμερ, διότι στην πραγματικότητα, παρατηρώ ότι και με τη βοήθεια των ΜΜΕ η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα διαρκές Netflix, ένα εθνικό Netflix, όπου διάφορες σειρές παρουσιάζονται κάθε τόσο στις οθόνες και απασχολουν αποκλειστικά, σχεδόν, την ειδησεογραφία και μονοθεματικά τα δελτία ειδήσεων. Έχουμε διάφορες “σειρές” με πρωταγωνιστές, τα Γλυκά Νερά, την υπόθεση Πισπιρίγκου, ενώ κρίσιμα θέματα αντιμετωπίζονται με τη μορφή σαπουνόπερας, όπως η υπόθεση με τη 12χρονη στα Σεπόλια ή ο πόλεμος στην Ουκρανία, και ξαφνικά αυτά τα θέματα τελειώνουν, όπως τελειώνουν οι σειρές και ο κόσμος ξεχνάει».
Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης των βιβλίων, οι δύο ευρωβουλευτές και συγγραφείς απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Μεταξύ άλλων, μιλώντας για το θέμα των υποκλοπών, ο κ. Κούλογλου επεσήμανε πως ζήτησε να κληθεί η Άρτεμις Σίφορντ, ένα από τα άτομα που αποκαλύφθηκε ότι παρακολουθούσε η ΕΥΠ και το Predator, να καταθέσει σε μια ειδική ακρόαση της Επιτροπής για τις Υποκλοπές.
Σε ερώτηση, τέλος, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο κάθε ένας μπορεί να δραστηριοποιηθεί ενόψει των βουλευτικών εκλογών, ο κ. Κούλογλου απάντησε πως η συνεισφορά του θα ήθελε να είναι το ξεκίνημα συζητήσεων με τις υπόλοιπες δυνάμεις της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς για τη δημιουργία ενός κυβερνητικού προγράμματος, ένα πρόγραμμα «άμεσης ανάγκης», 5 σημείων: ακρίβεια, δικαιοσύνη, κράτος δικαίου και υποκλοπές, υγεία, εκπαίδευση.
Ο Γιώργος Κύρτσος, αναφερόμενος στη δική του δραστηριοποίηση, υπογράμμισε πως είναι «πολιτική πράξη» η σημερινή του παρουσία με τον Ευρωβουλευτή, Στέλιο Κούλογλου και πως στόχος δικός του και του Renew Group είναι «να είμαστε παρόντες προεκλογικά» ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη.
Έκανε λόγο, παράλληλα, για προγραμματικές συγκλίσεις μεταξύ του Renew Europe και της Αριστεράς, ενώ τόνισε ότι «αυτά που είπε ο κ. Κούλογλου θεωρούνται αυτονόητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα προσυπογράφουμε, και προσωπικά και ως Renew Europe. Ενθαρρύνω και την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί θεωρώ ότι έχει πολλά να προσφέρει, και του Προέδρου του «ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ», Νίκου Ανδρουλάκη. Θέλω να ενθαρρύνω και αυτή τη σύγκλιση την προγραμματική και τη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών πολιτικών δυνάμεων, κομμάτων, προσωπικοτήτων. Τη θεωρώ αναγκαία, γιατί όταν λέμε ότι έχουμε μπροστά μας ένα καθεστώς, δεν μπορούμε να το αντιμετωπίζουμε με τις συνταγές του παρελθόντος, δηλαδή ο κάθε ένας μόνος του».