ΤΟΠΙΚΑ

Κοινότητα Αλληλεγγύης Ηρακλείου: Είναι άραγε πράγματι οι άνθρωποι σαν κι εμένα; Αγαλματάκια ακούνητα, αμίλητα και αγέλαστα;

Η Κοινότητα Αλληλεγγύης Ηρακλείου Covid-19 φαίνεται ότι ήταν πίσω από τη δράση με τις μάσκες που μπήκαν σε αγάλματα στην πόλη του Ηρακλείου.

Σε σχετικό κείμενο αναφέρεται για τον συμβολισμό της δράσης:

ΑΝ ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΕΙΧΑΝ ΜΙΛΙΑ

Μια μέρα όλα άλλαξαν στα ξαφνικά. Οι δρόμοι άδειασαν, ούτε άνθρωποι κυκλοφορούσαν πια, ούτε αυτοκίνητα. Τα μαγαζιά έκλεισαν, οι φωνές, τα γέλια, οι καβγάδες γύρω μου σταμάτησαν. Τα παιδιά δεν περνούσαν πια μπροστά μου για να γυρίσουν σπίτι μετά το σχόλασμα. Ερημιά… δεν καταλάβαινα… Πού εξαφανίστηκαν όλοι; Τι απέγιναν;

Κάθε μέρα, στις 18:00, άκουγα από τα ανοιχτά παράθυρα των απέναντι πολυκατοικιών κάποιον να μιλάει. Μιλούσε και έδινε οδηγίες, και η φωνή του αντηχούσε από κάθε κλειστό σπίτι, από κάθε τηλεόραση ανθρώπου σιωπηλού και φοβισμένου. Έκανα να ρωτήσω κάποιους άστεγους που συχνά πυκνά ξαποσταίνουν στα πόδια μου, μήπως και γνωρίζουν τι απέγιναν όλοι και πώς εκείνοι μπορούν ακόμη και είναι έξω; Είδα αστυνομικούς να ρωτούν ανθρώπους ποιοι είναι, πού πηγαίνουν και γιατί, κι αυτό μου θύμισε αλλοτινές εποχές, ανελεύθερες, κι αναστέναξα. Έτρεμα μην ξαναγυρίζαμε σε αυτές.

Κι είδα τους ανθρώπους σιγά σιγά να γίνονται σαν κι εμένα, να μένουν ακίνητοι και παγωμένοι, ακόμη κι όταν έβλεπαν τις συλλογικές και ατομικές τους ελευθερίες να καταπατούνται, όταν ψηφίζονταν νομοσχέδια που καταστρέφουν το φυσικό τους περιβάλλον, όταν οι από πάνω έριχναν τις ευθύνες στους ώμους τους και τους γέμιζαν ενοχές.

Συνήθισαν στον έλεγχο της αστυνομίας. Έμαθαν να μη βγαίνουν από τα σπίτια τους από φόβο ότι θα μολύνουν και θα μολυνθούν. Πίστεψαν ότι θα ενημερωθούν από το δελτίο των 18:00, όμως δεν άκουγαν για την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, για τις μαζικές απολύσεις, για το υποβαθμισμένο σύστημα υγείας. Τα χρήματά τους δεν αρκούσαν για το ενοίκιο, τους λογαριασμούς και τα τρόφιμα, και σίγουρα όχι για τα πρόστιμα.

Εγώ, το πραγματικό άγαλμα, είδα τους ανθρώπους να #μένουν_σπίτι, και να είναι ακίνητοι.

Και έμοιαζαν να έχουν ξεχάσει τι σημαίνει υγιής επικοινωνία και συζήτηση. Δούλευαν εξ’ αποστάσεως, απολύονταν εξ’ αποστάσεως, μιλούσαν εξ’ αποστάσεως. Πάντως δεν επικοινωνούσαν, δεν δημιουργούσαν, δεν ερωτεύονταν. Δεν έβρισκαν λύσεις στα προβλήματά τους, ούτε απαντήσεις στις ερωτήσεις τους. Ακόμη κι αν καταλάβαιναν πως κάποιος άλλος ευθύνεται για όσα συμβαίνουν, δεν ήξεραν ποιος ήταν. Ακόμη κι αν ήξεραν ποιος φταίει, ένιωθαν ότι δεν τα ακούει κανένας. Ήθελαν να ουρλιάξουν αλλά δε μπορούσαν, επειδή απαγορευόταν.

Εγώ, το πραγματικό άγαλμα, είδα τους ανθρώπους να #μένουν_σπίτι και να είναι αμίλητοι.

Σε λίγες μέρες οι άνθρωποι θα βγουν απ’ τα σπίτια τους, όμως δεν ξέρουν τι ακριβώς έχει αλλάξει και ακόμη φοβούνται. Το μόνο τους μέλημα είναι να επιβιώσουν, αν έχουν δουλειά, αν έχουν μισθό, αν έχουν εργασιακά δικαιώματα. Το δελτίο των 18:00 δίνει εντολή να φορούν μάσκες για να σώσουν τη ζωή τους. Οι ίδιοι που έλεγαν πως οι μάσκες δεν είναι αναγκαίες, τώρα κερδοσκοπούν από την επιβεβλημένη χρήση τους. Έτσι οι άνθρωποι πειθαρχούν και τις αγοράζουν, διότι ψάχνουν έναν τρόπο να βοηθήσουν και να δώσουν νόημα στις πράξεις τους. Κρύβουν τα πρόσωπά τους και επιστρέφουν στην κανονικότητα. Ακόμη κι αν έχουν διάθεση να χαμογελάσουν , η μάσκα κρύβει το χαμόγελο.

Εγώ, το πραγματικό άγαλμα, είδα τους ανθρώπους να #μένουν_ασφαλείς, και να είναι αγέλαστοι.

Είναι άραγε πράγματι οι άνθρωποι σαν κι εμένα; Αγαλματάκια ακούνητα, αμίλητα και αγέλαστα; Όχι. Ήρθαν ορισμένοι άνθρωποι κι έβαλαν μάσκες σ’ εμάς, τα πραγματικά αγάλματα. Ήρθαν μέχρι εμάς, σε μία προσπάθεια να ακουστεί η φωνή τους και να μεταδοθεί το χαμόγελό τους μέσα από εμάς. Το χαμόγελο κάτω από τη μάσκα παραμένει χαμόγελο και είναι σημαντικό να συνεχίσει να υπάρχει, ακόμη κι αν η αφορμή του είμαστε εμείς, τα “μόνιμα αγάλματα” και τα καλυμμένα στόματα μας. Για πόσο καιρό μπορούν οι άνθρωποι να παριστάνουν τα αγάλματα; Για πόσο καιρό μπορούν να αντέξουν να μην εκφράζονται, να μην αγκαλιάζουν, να μην αισθάνονται; Όσο κι αν άλλαξαν οι ζωές τους, όσο κι αν έχασαν δικούς τους ανθρώπους ή κομμάτια του εαυτού τους, οι άνθρωποι παραμένουν άνθρωποι και εμείς παραμένουμε τα αγάλματα. Αυτοί είναι που θα νοηματοδοτήσουν το αύριο, προσέχοντας και φροντίζοντας για τη δημόσια υγεία, αλλά χωρίς να απομονώνουν το σώμα τους. Μπορεί η δική μας η καρδιά να είναι λαξευμένη από μάρμαρο ή μπρούτζο, η ανθρώπινη όμως χτυπάει αρκετά δυνατά ώστε να επιφέρει δημιουργία, επικοινωνία, οργάνωση και αγώνα στο δρόμο. Ακόμη κι εμείς, τα πραγματικά αγάλματα, ξέρουμε πως οι άνθρωποι μπορούν να σπάσουν το φόβο και να στήσουν κοινότητες αντίστασης στην απομόνωση και την ντροπή.

Το Κοινωνικό Μου Αποτύπωμα

Ομάδα Ψυχολογικής Ενδυνάμωσης

Κοινότητα Αλληλεγγύης Ηρακλείου “Δημήτρης Κορνάρος”

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Φρίκη στη Μαγιόρκα: 49χρονος κρατούσε 12χρονη ως σκλάβα του σεξ επί πέντε χρόνια

Ένα απίστευτο περιστατικό ήρθε στο φως της δημοσιότητας στη Μαγιόρκα, καθώς συνελήφθη ένας άνδρας που κρατούσε…

10 hours ago

KKE: Tο Γερμανικό κράτους αντί να εξετάσει τις καταγγελίες για ναζιστικές επιγραφές απαγορεύει την είσοδο στους δημοσιογράφους

Με την ολοκλήρωση των φετινών εορτασμών για την Μάχη της Κρήτης, καταγγέλθηκε από την εφημερίδα…

10 hours ago

Κλιματική Αλλαγή: Επιπλέον 26 ημέρες καύσωνα κατά μέσο όρο παγκοσμίως

Η κλιματική αλλαγή προκάλεσε κατά μέσο όρο 26 επιπλέον ημέρες με ακραία ζέστη σε όλο τον κόσμο στη διάρκεια…

10 hours ago

Όταν η Γερμανία απαγορεύει σε δημοσιογράφο Χανιώτικου μέσου την πρόσβαση στο νεκροταφείο στο Μάλεμε Χανίων

Πριν λίγες ημέρες άλλο ένα περιστατικό στον τόπο μας ήρθε να μας υπενθυμίσει ότι στη…

10 hours ago

Αν ένας τραγουδιστής δώσει δωρεάν συναυλία θα γεμίσει την Πλατεία Αγοράς, όχι όμως κάποιος πολιτικός

Οι ευρωεκλογές πλησιάζουν όμως οι πολίτες απέχουν. Δε συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν τα κόμματα,…

11 hours ago

Μεσανατολικό: Ισπανία, Νορβηγία και Ιρλανδία αναγνώρισαν επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης

Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία αναγνώρισαν σήμερα και επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης, τη στιγμή που το Ισραήλ…

12 hours ago

This website uses cookies.