ΘΕΣΕΙΣ

Κολοκοτρώνης – Σκυλοδήμος

Γράφει ο Ιωάννης Κουρουτάκης

Νύχτα σκοτεινή. Κατασκότεινη, θεοσκότεινη νύχτα. Ούρλιαζε ο άνεμος, ούρλιαζαν τα στοιχεία της φύσης, ούρλιαζαν από απόγνωση οι αγωνιστές του 31, ούρλιαζαν από μίσος οι μισητοί, οι θλιβεροί Μπαμπαροί.

Όλοι και όλα ούρλιαζαν, μα πιο πολύ εκείνη τη Χειμωνιάτικη κατασκότεινη νύχτα ούρλιαζε απ’ το κρύο και την παγωνιά, απ’ τις αβάσταχτες ανοιχτές λαβωματιές που συνέχει αιμοραγούσαν απ’ την πείνα και γδύμνια, απ’ την αχαριστία των ανθρώπων – ούρλιαξε – ένας κοκκαλιάρης, ξεδοντιάρης, καμπουριασμένος, κουρελιασμένος ζητιάνος.

Νύχτα σκοτεινή, κατασκότεινη, θεοσκότεινη νύχτα. Ερημιά γύρω, παντού ερημιά, κι ο φτωχός πονεμένος ζητιάνος προχωρούσε, προχωρούσε και μάταια αναζητούσε λίγη βοήθεια, λίγη παρηγοριά, λίγη ανθρώπινη ζεστασιά.

Να μια φτωχοκαλύβα! Με το θάρρος του απελπισμένου βροντά την πόρτα. Με τρεμουλιαστά μασημένα λόγια προκαλεί τον αφέντη της καλύβας να τον αφήσει να μπει μέσα, να προφυλαχτεί απ’ το κρύο, να ζεσταθεί μια στάλα, κι ακόμα αν τύχει και βρίσκεται κανένα παραπεταμένο ξεροκόμματο να φάγει να κοροϊδέψει την πείνα του.

Βαριά, μπάσα, γνώριμη κι αγαπημένη φωνή ακούγεται απ’ το εσωτερικό του φτωχοκάλυβου.

– Όποιος κι αν είσε ωρέ! πέρασε μέσα. Ανοιχτή είναι η πόρτα. Δεν έχω γω παράδες να μου πάρουνε. Πέρασε μέσα ωρέ!

Σκίρτησε από χαρά η καρδιά του ζητάνου.

Στο άκουσμα της χιλιαγαπημένης φωνής τρεμούλιασε από ευτυχία.

Με μιας ξέχασε τους πόνους του, τα βάσανά του, την πείνα του, τα πάντα. Έγειρε πάνω στην πόρτα, έχωσε τις χούφτες του στο πρόσωπό του, έκλαψε. Έκλαψε από περηφάνεια. Του ‘ρθε να φωνάξει, να ουρλιάξει, να τραγουδήσει, να χορέψει, μα συγκρατήθηκε. Ανυπόμονη ξανακούστηκε η μπάσα φωνή.

Έμπα μέσα ωρέ! Τι περιμένεις; Δεν κρυώνεις εσύ;

Αν κρύωνε; Η καρδούλα του το ‘ξερε.

Έδωκε μια της πόρτας ο ζητιάνος, μπήκε μέσα

Ένα μικρό καντηλάκι προσπαθούσε με τη μικρή φωτίτσα του να ζεστάνει τον ένοικο και το φτωχοκάλυβό του.

Ένας κοντόχοντρος ξεμαλιάρης γέρος, με αγαθό καλωσυνάτο πρόσωπο κείτονταν σε μια γωνιά, πάνω σ’ ένα αρυρόστρωμα, τυλιγμένος στο χοντρό καπότο του.

Πρέπει πως κι αυτός θα κρύωνε, γιατί συνέχεια με τα χοντρόχερά του έτριβε το σώμα του κι αναριγούσε. Πρέπει πως κι αυτός θα πονούσε γιατί πότε πότε έβγαζε βαθιούς παραπονιάρικους αναστεναγμούς.

Στάθηκε ο ζητιάνος και με συγκίνηση παρατηρούσε το ζαρωμένο από το κρύο και τον πόνο ένοικο της καλύβας. Έκανε να ορμήσει να τον αγκαλιάσει, να φιλήσει τα μάτια, το πρόσωπο, τα ξέπλεκα μαλιά του ασύγκριτου εκείνου Γέρου, μα και πάλι συγκρατήθηκε. Σήκωσε ο κατάκοιτος Γέρος τα μάτια του. Πεινώ, τ’ αποκρίθηκε ο ζητιάνος.

– Να με συμπαθάς που δεν μπορώ να σηκωθώ, να σε περιποιηθώ παιδί μου, κατάκοιτος είμαι βλέπεις. Κάνε τον κόπο, σύρε στο τραπέζι, πάρε το καρβέλι, πάρε και το φλασκί με το κρασί. Φάε, πιές, κι αν θες δωσ’ μου κι εμένα, γιατί δεν μπορώ να πάρω τα πόδια μου.

Έφαγε, ήπιε, συνήλθε ο ζητιάνος, έδωκε και του Γέρου. Ζεστάθηκε το κορμί, ζεστάθηκε η καρδιά, λύθηκε η γλώσσα. Ζήτησε την άδεια να πει ένα κλέφτικο τραγούδι

Του ‘δωκε ο Γέρος την άδεια

Με τα πρώτα λόγια:

Ζητιάνος και γέρος άνοιξαν τις αγκαλιές τους, χύθηκαν μέσα, δεν ξεμπλέκονταν με τίποτα.

Έκλαιγαν κι οι δυό μ’ αναφυλλητά.

Και μέσα απ’ τα αναφυλλητά μια μπάσα φωνή, η φωνή τ’ αρρωστιάρη γέρου, γεμάτη παράπονο, συνέχεια και συνέχεια επαναλάμβανε.

Εσύ ‘σαι ωρέ Σκυλοδήμο. Εσύ ‘σαι ωρέ παλληκάρι.

Ποιος να το φανταζότανε ποιος; Πώς ο κατάκοιτος, παραπεταμένος Γέρος ήτανε ο θρύλος της κλεφτουριάς, ο πρωτεργάτης του αγώνα, οι μοναδικός, ο ασύγκριτος Ένας, ο Θοδωρής ο Κολοκοτρώνης, και πως ο κουρελιάρης ζητιάνος ήτανε ο Σκυλοδήμος, το γενναίο πρωτοπαλίκαρό του.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Χανιά: Με φυτοϋγειονομικό διαβατήριο η διακίνηση καρπών εσπεριδοειδών

Σχετικά με την ενδοκοινοτική διακίνηση καρπών εσπεριδοειδών με φύλλα και ποδίσκο από την Διεύθυνση Αγροτικής…

2 hours ago

Η Νέα Αριστερά άνοιξε τον διάλογο για τον υπερτουρισμό στα Χανιά: “Το καμπανάκι χτύπησε πέρσι ελαφριά, φέτος χτύπησε βαρύτερα”

Η Νέα Αριστερά Χανίων διοργάνωσε εκδήλωση την Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου, με θέμα τον υπερτουρισμό, θέτοντας…

2 hours ago

Πέθανε ο δημοσιογράφος Νίκος Ψιλάκης

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 69 ετών, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας από το Ηράκλειο Νίκος Ψιλάκης.…

5 hours ago

Ο Σταϊνμάιερ αφού τσέπωσε 2,2 δις ευρώ από τα γερμανικά δάνεια του πρώτου μνημονίου, πήγε και ζήτησε συγχώρεση στην Κάντανο

Έχει και η υποκρισία τα όρια της. Ο Σταϊνμάιερ, ηρθε στο μαρτυρικό τόπο της Καντάνου…

8 hours ago

Όταν οι Γερμανικές Αποζημιώσεις δεν πληρώνονται από τη Γερμανία αλλά από τα λεφτά των Ευρωπαίων

Είναι αυτή η τραγική πραγματικότητα. Η Γερμανία βρίσκει διαρκώς τρόπους να υπεκφεύγει των ευθυνών της…

8 hours ago

This website uses cookies.