ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός: Έρχονται και άλλες ανησυχητικές παραλλαγές λέει ο ΠΟΥ – «Η πανδημία δεν έχει τελειώσει»

Η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Σούμια Σουαμινάθαν δήλωσε σήμερα ότι ο κόσμος δεν έχει φθάσει ακόμα στο τέλος της πανδημίας της COVID-19 καθώς θα υπάρξουν και άλλες παραλλαγές του ιού.

«Έχουμε δει τον ιό να εξελίσσεται, να μεταλλάσσεται…άρα γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν περισσότερες παραλλαγές, περισσότερες ανησυχητικές παραλλαγές, άρα δεν είμαστε στο τέλος της πανδημίας», δήλωσε η Σουαμινάθαν σε δημοσιογράφους στη Νότια Αφρική όπου επισκέπτεται μονάδες παραγωγής εμβολίων μαζί με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις από τον ΠΟΥ, έρχονται σε μία χρονική συγκυρία όπου αρκετές χώρες στην Ευρώπη χαλαρώνουν μέρα με τη μέρα τα περιοριστικά μέτρα.

Καθώς πάντως διανύουμε το τρίτο έτος της πανδημίας του κοροναϊού

πολλοί από εμάς εξακολουθούμε να παλεύουμε με την ιδέα ότι δεν θα υπάρξει ένα γρήγορο και οριστικό τέλος σε αυτή την κατάσταση και μπορεί να ζούμε με τον ιό για αρκετό καιρό ακόμη, καθώς μεταβαίνουμε σε αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «ενδημική» φάση.

Ωστόσο, το πώς θα είναι στην πραγματικότητα είναι κάτι που δεν έχει ξεκαθαρίσει.

Μια σειρά από επιστήμονες αναλύουν τι γνωρίζουμε για την ενδημικότητα, παρουσιάζοντας παράλληλα σκέψεις για το τι μπορεί να περιλαμβάνει το μέλλον της ανθρωπότητας με την COVID-19.

Τι σημαίνει στην πραγματικότητα «ενδημικό»;

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα today.com, η πανδημία, η επιδημία και η ενδημία είναι «όροι για τους οποίους οι άνθρωποι είναι κάπως μπερδεμένοι» αυτή τη στιγμή, τονίζει ο Δρ. Ρέντ Ντβέικ, πνευμονολόγος, ειδικός εντατικολόγος και πρόεδρος του Αναπνευστικού Ινστιτούτου στην Κλινική του Κλίβελαντ.

«Πανδημία είναι μια αύξηση των κρουσμάτων μιας συγκεκριμένης ασθένειας που έχει εξαπλωθεί σε πολλά μέρη του κόσμου. Επιδημία είναι μια αύξηση των κρουσμάτων που περιορίζονται σε μια μικρότερη περιοχή, όπως μια εστία τροφικής δηλητηρίασης σε μερικές πολιτείες ή η επιδημία του Έμπολα το 2014. Αντίθετα, ένας ενδημικός ιός είναι απλώς αυτός που έχει συνεχή παρουσία σε μια συγκεκριμένη περιοχή του κόσμου ή σε έναν συγκεκριμένο πληθυσμό. Το ενδημικό επίπεδο ενός ιού είναι η βασική γραμμή ή η ποσότητα μιας συγκεκριμένης ασθένειας που συνήθως υπάρχει σε μια κοινότητα», σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Αυτό είναι κάτι το αναμενόμενο και κάπως προβλέψιμο.

Σύμφωνα με τον Δρ. Ρίτσαρντ Μαρτινέλο, αναπληρωτή καθηγητή ιατρικής στο τμήμα μολυσματικών ασθενειών της Ιατρικής Σχολής του Yale, «τέτοιοι ορισμοί είναι, δυστυχώς, πολύ γενικοί. Και στην πραγματικότητα δεν μας δίνουν καμία παράμετρο για να πούμε πότε κάτι μετατρέπεται από πανδημικό σε ενδημικό».

 

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Νέα στοιχεία για τον νεκρό φαντάρο στη Ρω – “Καθάρισαν τον χώρο πριν γίνει έρευνα”

Νέα στοιχεία που δρομολογούν εξελίξεις παρουσίασε η εκπομπή «Φως στο Τούνελ» το βράδυ της Παρασκευής (26/04), για…

35 seconds ago

Χωροταξικό ΑΠΕ: Πλάκα μας κάνουν!

Κέρδη και ζημιές από πειράματα δημοκρατίας μπορούσαν να μετρούν οι κυβερνήσεις και η κοινωνία τις…

2 mins ago

Αγωνιστική συνεργασία εμπόρων Χανίων: Κάλεσμα για τις εκλογές του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων

Ο σχεδιασμός της ευρωπαϊκής ένωσης για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που πιστά…

6 mins ago

Παρουσία Σακελλαρίδη, Σταθάκη και Λυμπεράκη τα εγκαίνια των γραφείων της Νέας Αριστεράς στα Χανιά

Επί της οδού Αποκορώνου 137, σε ένα όμορφο ισόγειο κτίριο, η Νέα Αριστερά δημιούργησε τα…

14 hours ago

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το υπουργείο Εξωτερικών για την εισήγησή της…

14 hours ago

Κουτσούμπας από το Columbia στη Νέα Υόρκη: Αλληλεγγύη στους φοιτητές που αγωνίζονται για «Λευτεριά στην Παλαιστίνη»

Στο πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη βρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στο πλαίσιο της…

14 hours ago

This website uses cookies.