Επτά νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο λοιμοξιωλόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στην Ελλάδα σε 73.
Τα έξι από αυτά τα κρούσματα σχετίζονται ήδη με άλλα επιβεβαιωμένα κρούσματα ενώ ένα δεν έχει σχέση με όσα έχουν ήδη εμφανιστεί και ιχνηλατείται.
Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στο Μέγαρο Μαξίμου για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του κοροναϊού.
Αναλυτικά:
- Αναστέλλεται η λειτουργία των ΚΑΠΗ για τέσσερις εβδομάδες
- Δεν θα διενεργηθεί κανένα συνέδριο για τέσσερις εβδομάδες
- Αναστέλλονται όλες οι σχολικές εκδρομές για δύο εβδομάδες
- Οι αθλητικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών για δύο εβδομάδες
- Για τα σχολεία συνεχίζεται η προληπτική αναστολή λειτουργίας
Όλα όσα γνωρίζουμε για τον κοροναϊο – Όλα τα κρούσματα
Μία 38χρονη γυναίκα στη Θεσσαλονίκη ήταν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα και η είδηση ότι βρέθηκε θετική στο νέο ιό έγινε γνωστή στις 27 Φεβρουαρίου. Η 38χρονη είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη Βόρεια Ιταλία.
Στις 27 Φεβρουαρίου επιβεβαιώθηκαν δύο νέα κρούσματα του κοροναϊού. Πρόκειται για τον γιο της 38χρονης στη Θεσσαλονίκη και μια γυναίκα από την Αθήνα, η οποία επίσης είχε ταξιδέψει στη βόρεια Ιταλία.
Το τέταρτο κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα ήταν μία γυναίκα 36 ετών, η οποία είναι καθηγήτρια και ταξίδεψε πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας.
Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκε στις 29 Φεβρουαρίου το πέμπτο κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα. Πρόκειται για γυναίκα εκπαιδευτικό που ζει στη Θεσσαλονίκη και είναι φίλη του πρώτου κρούσματος.
Δύο νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν στις 29 Φεβρουαρίου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στα επτά. Πρόκειται για Έλληνα, ο οποίος ταξίδεψε πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας και για Έλληνα, στενή επαφή του τρίτου επιβεβαιωμένου κρούσματος.
Το όγδοο κρούσμα κοροναϊού επιβεβαιώθηκε στις 4 Μαρτίου. Πρόκειται για Έλληνα, στενή επαφή του πέμπτου επιβεβαιωμένου κρούσματος.
Στην Πάτρα εντοπίστηκε το ένατο -και πιο σοβαρό μέχρι σήμερα επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Πρόκειται για 67χρονο Έλληνα, ταξιδιώτη από το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ο οποίος νοσηλεύεται σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Πάτρας.
Θετική σε κοροναϊό βρέθηκε η σύζυγος του 67χρονου στην Πάτρα, ούσα το δέκατο κρούσμα στην Ελλάδα.
Στις 5 Μαρτίου ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, ανακοίνωσε 21 νέα κρούσματα. Πρόκειται για συνταξιδιώτες του 67χρονου, που νοσηλεύεται στην Πάτρα και είναι μέλος της ομάδας των εκδρομέων που συμμετείχαν σε προσκυνηματικό ταξίδι στους Άγιους Τόπους.
Στις 6 Μαρτίου ανακοινώθηκαν από τον κ. Τσιόδρα 14 νέα κρούσματα, έντεκα νέα περιστατικά και τρεις από τις επαφές των ταξιδιωτών στο Ισραήλ βρέθηκαν επίσης θετικοί στον κοροναϊό. Άρα ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα έφτανε στις 6 Μαρτίου σε 45.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου 21 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Από αυτά, 13 βρίσκονται στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας, 7 στο νομό Αττικής και 1 στο νομό Ευβοίας.
Οδηγίες για τον κοροναϊό
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε οκτώ οδηγίες και 19 ερωτοαπαντήσεις στο πλαίσιο της ενημερωτικής προσπάθειας για τον τρόπο προφύλαξης από τον νέο κοροναϊό.
Συγκεκριμένα σε απόλυτη συνάρτηση με την βάση πληροφοριών και ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, και σε συνέχεια της ενημέρωσης από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε στην έκδοση 8 Οδηγιών και 19 Ερωτήσεων – Απαντήσεων για τη νόσο COVID-19. Η νέα ενημερωτική αυτή προσπάθεια εντάσσεται στην νέα καμπάνια της με γενικό τίτλο: «Δεν φοβόμαστε – Προστατευόμαστε / Ασπίδα μας, η γνώση».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού, πόσο μάλλον με μόλις ένα κρούσμα σε όλη την επικράτεια. Χρειάζεται ψυχραιμία σε συνδυασμό με τους κανόνες υγιεινής και την υπευθυνότητα του κάθε ενός ξεχωριστά για την αναζήτηση βοήθειας σε περίπτωση εκδήλωσης συμπτωμάτων. Οι ειδικοί συνιστούν την επίσκεψη στα νοσοκομεία μόνο σε περίπτωση επικοινωνίας με γιατρό ή με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Οι οκτώ οδηγίες είναι οι εξής:
- Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα. Γενικά αποφεύγουμε να αγγίζουμε με τα χέρια μας, τη μύτη, το στόμα και τα μάτια μας.
- Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
- Απορρίπτουμε το χαρτομάντιλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
- Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα και ιδιαίτερα με ηλικιωμένους ή άτομα με χρόνια νόσο.
- Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
- Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
- Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
- Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.
Οδηγίες ΕΟΔΥ – Τι να κάνετε εάν έρθετε σε επαφή με ύποπτο κρούσμα
Οδηγίες που θα πρέπει να εφαρμόζουν όλοι όσοι βρίσκονται κοντά σε ύποπτο κρούσμα κοροναϊού έδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.
Ο ΕΟΔΥ παρείχε τις οδηγίες στους μαθητές που επέστρεψαν από το Λονδίνο μετά από εκδρομή με το Κολλέγιο Αθηνών στην οποία συμμετείχε και η κόρη της 40χρονης γυναίκας η οποία έχει διαγνωστεί με κοροναϊό και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Αττικόν».
Οι οδηγίες έχουν ως εξής:
Άτομα που ήρθαν σε επαφή με ύποπτο υπό διερεύνηση ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης με το νέο κοροναϊό (πχ μέλη οικογένειας, φίλοι, συνάδελφοι, επαγγελματίες υγείας) παρακολουθούν την υγεία τους (θερμομέτρηση δύο φορές την ημέρα) από την ημέρα της τελευταίας επαφής με το κρούσμα και για 14 ημέρες.
Σκόπιμο είναι η τακτική (καθημερινή) επικοινωνία με επαγγελματία υγείας για όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης.
Για όλο το διάστημα της παρακολούθησης (14 ημέρες) πρέπει να εφαρμόζονται τα παρακάτω:
* Διαμονή σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από το άτομο αυτό.
* Περιορισμός όσων φροντίζουν το άτομο, ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου (δηλαδή δεν είναι μεγάλης ηλικίας και δεν έχει χρόνιο νόσημα).
* Δεν επιτρέπονται επισκέψεις.
* Διαμονή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τήρηση απόστασης τουλάχιστο 2μ. από το άτομο.
* Περιορισμός των μετακινήσεων του ατόμου στο σπίτι, όσο είναι δυνατό.
* Καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων.
* Καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά από κάθε επαφή με το άτομο ή το περιβάλλον του (δωμάτιο, αντικείμενα), πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ανάλογα εάν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα ή όχι).
* Πάντα κάλυψη στόματος και της μύτης κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος.
* Προσεκτική απόρριψη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη της μύτης και του στόματος, σχολαστικό πλύσιμο στην περίπτωση που αυτά δεν είναι μιας χρήσης.
* Αποφυγή άμεσης επαφής με σωματικά υγρά, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα ή άλλες αναπνευστικές εκκρίσεις και κόπρανα με γυμνά χέρια και εφαρμογή γαντιών μιας χρήσης. Ακολουθεί υγιεινή των χεριών.
* Αποφυγή επαφής με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ατόμου όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες, σεντόνια τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο επαναχρησιμοποιούνται.
* Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ατόμου καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στη συνέχεια απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:10
* Καθαρισμός της τουαλέτας καθημερινά με τον ίδιο τρόπο.
Στην περίπτωση που το άτομο εμφανίσει συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης (π.χ. πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, δυσκολία στην αναπνοή) καλεί άμεσα τον ιατρό του ή τον ΕΟΔΥ (τηλ: 210 5212 054), για να λάβει οδηγίες.
Τα νοσοκομεία της χώρας που ορίζονται ως νοσοκομεία αναφοράς είναι ανά Υγειονομική Περιφέρεια τα εξής:
- 1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
- 2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»
- 3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»
- 5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας
- 6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων
- 7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»