ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός: Πάνω από ένα εκατομμύριο ζωές σώθηκαν στην Ευρώπη χάρη στα εμβόλια

Η Ευρώπη θα θρηνούσε περισσότερο από ένα εκατομμύριο επιπλέον νεκρούς αν δεν είχε προσφέρει εμβόλια κατά της Covid-19, εκτιμά μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Από την εμφάνισή τους τον Δεκέμβριο του 2020 μέχρι τον φετινό Μάρτιο, τα εμβόλια πρόλαβαν τουλάχιστον 1.004.000 θανάτους από κοροναϊό στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, ο οποίος περιλαμβάνει τις χώρες της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία.

Η Κίνα αρνείται υγειονομικούς ελέγχους του ΟΗΕ σε αγορές με άγρια ζώα – Κίνδυνος ζωονόσων

Η νέα εκτίμηση παρουσιάστηκε από ερευνητές του ΠΟΥ στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ECCMID) που ολοκληρώνεται την Τρίτη στην Κοπεγχάγη.

Από το ξέσπασμα της πανδημίας στις αρχές του 2020, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια εργαστηριακά επιβεβαιωμένοι θάνατοι από Covid-19 έχουν καταγραφεί στην περιοχή του ΠΟΥ Ευρώπης.

Οι συντάκτες της μελέτης χρησιμοποίησαν δεδομένα του ΠΟΥ και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) για τις εβδομαδιαίες αναφορές θανάτων και εμβολιασμών προκειμένου να υπολογίσουν τους θανάτους που προλήφθηκαν ανά χώρα, ανά δόση εμβολίου και ανά ηλικιακή ομάδα.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη της σοβαρής νόσου και του θανάτου εκτιμήθηκε ξεχωριστά για κάθε φάση στην οποία επικρατούσε διαφορετικό στέλεχος του κοροναϊού.

Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι η μεγάλη πλειονότητα των ζωών που σώθηκαν, ποσοστό 96%, ήταν άτομα 60 ετών και άνω.

Στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, το μεγαλύτερο όφελος προήλθε στην πρώτη δόση εμβολίου, στο οποίο αντιστοιχούν σχεδόν τα δύο τρίτα των θανάτων που προλήφθηκαν.

Σε όλες τις χώρες και όλες τις ηλικιακές ομάδες, τα εμβόλια έσωσαν περισσότερες ζωές στη διάρκεια του κύματος των παραλλαγών Όμικρον. Σε αυτό το κύμα προλήφθηκαν τουλάχιστον 568.000 θάνατοι, αριθμός που αντιστοιχεί στο 75% των θανάτων που αποτράπηκαν.

«Βλέπουμε από την έρευνα τον μεγάλο αριθμό ζωών που σώθηκαν από τα εμβόλια Covid-19 σε όλη την Ευρώπη στη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο πολλοί άνθρωποι ευάλωτων ομάδων σε όλη την περιοχή του ΠΟΥ Ευρώπης παραμένουν ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι» δήλωσε ο δρ Ρίτσαρντ Πίντομπι, επικεφαλής της ομάδας Παθογόνων Υψηλής Απειλής στον ΠΟΥ Ευρώπης.

«Παροτρύνουμε τον κόσμο που δικαιούνται εμβολιασμό και δεν το έχουν κάνει να το πράξουν άμεσα».

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Πρώτος με 10 μονάδες διαφορά ο Ανδρουλάκης, δεύτερος ο Δούκας

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, με τη…

3 hours ago

Σοβαρές καταγγελίες από μηχανικούς Χανίων για παρατυπίες σε δικαστικό έλεγχο – Αποφάσισαν αποχή

Μηχανικοί των Χανίων καταγγέλλουν σοβαρές παρατυπίες κατά τη διάρκεια δικαστικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε σε τεχνικά…

3 hours ago

Εστίαση: Φορολογούν τώρα και τα… πουρμπουάρ – Τα POS μετατρέπουν το φιλοδώρημα σε μέρος του μισθού

Ένα σοβαρότατο πρόβλημα που έχει προκύψει στα καταστήματα εστίασης με το πουρμπουάρ και την φορολόγησή…

4 hours ago

«Νομοθετήστε για τα smartphones σαν να είναι τσιγάρα», λέει υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ

Την άποψη ότι τα κινητά τηλέφωνα πρέπει να αντιμετωπίζονται από τους νομοθέτες ως προϊόντα περίπου όσο επικίνδυνα…

4 hours ago

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Στις 10 το βράδυ το εκλογικό αποτέλεσμα – Πάνω από 150.000 τα νέα μέλη

Για αποτέλεσμα στις 10 το βράδυ και συμμετοχή πάνω από 300.000 ψηφοφόρους έκανε το μέλος…

4 hours ago

Φαράγγι της Σαμαριάς: “Ταβάνι” τα 1.000 άτομα την ημέρα

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) ανακοινώνει ότι παρατείνεται το μέτρο του μέγιστου…

4 hours ago

This website uses cookies.