«Ποδαρικό» με αρνητικό ρεκόρ στον αριθμό θανάτων κοροναϊού, έκανε το 2022, με τον Ιανουάριο να αποτελεί τον φονικότερο μήνα της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, μετά και τη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ (119 νεκροί σε μια μόλις μέρα) 2.710 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον πρώτο μήνα του χρόνου. Αριθμός που αντιστοιχεί σε 87 θανάτους ανά ημέρα.
Μάλιστα, ο Ιανουάριο πήρε τη… σκυτάλη του χειρότερου μήνα της πανδημίας από τον περασμένο Δεκέμβρι0, όπου η χώρα μας μέτρησε 2.633 θανάτους (ήτοι 85 ανά ημέρα).
Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο περασμένος Νοέμβριος, με 2.219 νεκρούς (δηλαδή 74 ανά ημέρα).
Τα παραπάνω συνθέτουν ένα ολέθριο τελευταίο τρίμηνο, στο οποίο καταγράφηκαν συνολικά 7.562 θάνατοι ασθενών με κοροναϊό, αριθμός που ισοδυναμεί με τον πληθυσμό… μίας πόλης.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες οι θάνατοι αναμένεται να αρχίσουν να μειώνονται τις επόμενες εβδομάδες, έτσι μπορούμε να ελπίζουμε πως ο Φεβρουάριος δεν θα σημειώσει νέο αρνητικό ρεκόρ…
Πώς τα πάει η Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη…
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Covid, την οποία επικαλείται η iatronet.gr, από την αρχή της πανδημίας, η Ελλάδα έχει 2.148 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, κατέχοντας τη 13η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών: ο μέσος ευρωπαϊκός αριθμός θανάτων είναι 2.092 ανά εκατομμύριο.
Ωστόσο, πρόκειται για παρατήρηση η οποία λέει μέρος της αλήθειας, καθώς η χώρα μας είχε πολύ καλή εικόνα στην πρώτη φάση της πανδημίας, εξασφαλίζοντας αριθμούς που ρίχνουν τον μέσο όρο.
Ο γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, σχολίασε χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα ακόμα τα πάει καλύτερα από πολλούς Ευρωπαίους λόγω του ‘προτέρου εντίμου βίου’, δηλαδή λόγω της καλής πορείας στον πρώτο χρόνο της επιδημίας».
Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, εμφανίζει αρνητική εικόνα στους θανάτους, ανεβαίνοντας διαρκώς στην κατάταξη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυξάνεται η θνητότητα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Παθήσεων (ECDC), την εβδομάδα 25 έως 31 Ιανουαρίου 2022, η Ελλάδα κατέχει την τρίτη υψηλότερη θέση σε θανάτους, με 61 απώλειες ανά εκατομμύριο.
Τη χειρότερη θέση έχει η Βουλγαρία (85 θάνατοι ανά εκατομμύριο) και τη δεύτερη η Κροατία (71 θάνατοι).
Ενδεικτικό της απόστασης είναι πως χώρες της κεντρικής Ευρώπης έχουν αναλογία θανάτων μόλις 2 ανά εκατομμύριο (Γερμανία) ή 3 (Φινλανδία, Σουηδία, Ολλανδία). Πολύ πιο χαμηλά είναι και οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου (11 η Ισπανία, 26 η Πορτογαλία και 27 η Ιταλία).
Νέα Μέτρα: Τι άλλαξε από τη Δευτέρα
Ανάμεσα στα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού σε εστίαση και διασκέδαση που τέθηκαν σε ισχύ από τις 06:00 σήμερα έως και τις 7 Φεβρουαρίου είναι η απελευθέρωση της μουσικής αλλά και του ωραρίου λειτουργίας που είναι και τα πιο σημαντικά.
Τα καταστήματα εστίασης και τα κέντρα διασκέδασης λειτουργούν:
Κατά την είσοδό των πελατών, είναι υποχρεωτική η επίδειξη:
– πιστοποιητικού εμβολιασμού ή
– πιστοποιητικού νόσησης
Σε μία ιστορική ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος, νέος πρόεδρος του κόμματος, προχώρησε…
Η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Χανίων χαρακτηρίστηκε από μεγάλη προσέλευση, με…
Ο Παύλος Πολάκης, μετά την ολοκλήρωση των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κατέλαβε τη δεύτερη…
Μπορεί ο πρωθυπουργός να υπόσχεται φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, εν τω μεταξύ όμως η…
Στις 28 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους κατοίκους των Κεραμειών, με στόχο την ενημέρωση…
Ο Σωκράτης Φάμελλος είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς κατάφερε να επικρατήσει από την…
This website uses cookies.