11.8 C
Chania
Tuesday, November 26, 2024

Κορονοϊός: Μεγάλη ανησυχία για τις ΜΕΘ – Κατακόρυφη αύξηση των διασωληνωμένων

Ημερομηνία:

Ανησυχητική είναι η κατάσταση με την αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όλης της χώρας και κυρίως της Αττικής. Μέσα σε τέσσερις μόλις ημέρες, οι κενές κλίνες ΜΕΘ Covid-19 στο λεκανοπέδιο, από τις 22 που ανακοίνωσαν επίσημα οι αρχές, έπεσαν στις 13.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή σε ΜΕΘ σε όλη τη χώρα είναι 65, σύμφωνα με τη χθεσινή (19/9) επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, ενώ από αυτούς οι 59 νοσηλεύονται στην Αττική.

Η συντριπτική πλειοψηφία των διασωληνωμένων ασθενών είναι άνω των 65 ετών. Από τους 65 ασθενείς στο σύνολο της χώρας, οι 43 ανήκουν σ’ αυτή την ηλικιακή ομάδα. Να σημειωθεί ότι οι 28 είναι άνδρες.

Η αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών είναι η επίπτωση της επιστροφής των παραθεριστών, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, καθώς οι νέοι και ασυμπτωματικοί που επέστρεψαν από τους καλοκαιρινούς προορισμούς, μετέδωσαν τη νόσο στους μεγαλύτερους και πιο ευάλωτους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας.

Ιδιαίτερα ανησυχητική η κατάσταση

Η κατάσταση κρίνεται ως ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς η μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού στην Αττική δείχνει ότι πολύ σύντομα οι αντοχές του συστήματος Υγείας, θα αρχίσουν να δοκιμάζονται σημαντικά. Πολύ περισσότερο δε, που -σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη- θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 έως 30 ημέρες για να επιδράσουν τα νέα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν στην Αττική για να επιφέρουν πτώση στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών.

Σ’ αυτά τα ανησυχητικά στοιχεία, έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι η νοσηλεία των ασθενών με Covid-19 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, είναι συνήθως παρατεταμένη.

Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί με την διασπορά του κορωνοϊού στην Αττική – και κυρίως στο κέντρο της Αθήνας- αποτυπώνεται όχι μόνο στον μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων, αλλά και στο αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, από τα 4.084 ενεργά κρούσματα θετικά στον ιό σε όλη την επικράτεια, τα 2.100 διαγνωσμένα εντοπίζονται μόνο στην Αττική, ενώ τα 263 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς και κλινικές Covid-19.

59 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ της Αττικής

Δυστυχώς και στην περίπτωση της Ελλάδας επιβεβαιώνονται οι αμείλικτοι κανόνες των μαθηματικών και των μοντέλων που χρησιμοποιούν με θρησκευτική ευλάβεια οι επιδημιολόγοι και οι λοιμωξιολόγοι.

Έτσι λοιπόν από τις αρχές Αυγούστου παρατηρείται αύξηση με γεωμετρική πρόοδο στους ασθενείς με COVID-19 στις ΜΕΘ. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση οι διασωληνωμένοι είναι 78, χθες Σάββατο 19/9 ήταν 65, ενώ την Παρασκευή 18/9 ήταν 71.

Αναλυτικά η λίστα με τους ασθενείς που νοσηλεύονταν μέχρι χθες το μεσημέρι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των 4 νοσοκομείων αναφοράς της Αττικής, σύμφωνα με στοιχεία που δίνουν στη δημοσιότητα οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), έχει ως εξής:

Νοσοκομείο αναφοράς Covid-19 “Αττικόν”

  • 11 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ Covid-19
  • 8 κατειλημμένες
  • 3 κενές

Νοσοκομείο αναφοράς Covid-19 «Θριάσιο»

  • 8 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ Covid-19
  • 7 κατειλημμένες
  • 1 κενή

Νοσοκομείο αναφοράς Covid-19 «Σωτηρία»

  • 29 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό
  • 22 κατειλημμένες
  • 7 κενές

Νοσοκομείο αναφοράς Covid-19 «Ευαγγελισμός»

  • 1 Μονάδα Εντατικής θεραπείας δυναμικότητας 18 κλινών
  • 16 κατειλημμένες κλίνες
  • 2 κενές

Ο Ευαγγελισμός διαθέτει και δεύτερη ΜΕΘ για περιστατικά Covid-19, η οποία έχει ανεπτυγμένες 6 κλίνες και είναι σε απόλυτη πληρότητα.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, υπάρχει λίστα αναμονής για ΜΕΘ, η οποία αριθμεί περίπου 10 με 15 διασωληνωμένους ασθενείς που νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, αναφέρουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, καθώς σε λίγες ημέρες δεν θα υπάρχουν πλέον διαθέσιμες κλίνες: “Σε λίγες ημέρες θα είναι γεμάτες οι ΜΕΘ, γιατί τα εν λόγω νοσοκομεία αναφοράς έχουν πολύ μεγάλη προσέλευση περιστατικών κορωνοϊού”, τονίζουν.

Η ΠΟΕΔΗΝ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς, όπως αναφέρει, σύντομα θα χρειαστεί να μετατραπούν σε ΜΕΘ κορωνοϊού, άλλα τμήματα των νοσοκομείων. “Είναι πολύ επικίνδυνο για τους ασθενείς να μετατραπούν καρδιολογικές μονάδες, χειρουργικές αίθουσες, γενικές ΜΕΘ σε ΜΕΘ νοσηλείας περιστατικών κορωνοϊού. Θα πρέπει άμεσα να λειτουργήσουν νέες κλίνες ΜΕΘ με προσλήψεις προσωπικού, επίταξη κλινών ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα”, καταλήγουν οι εργαζόμενοι.

Σαράντα ΜΕΘ μέσα στην εβδομάδα

«Οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα Νοσοκομεία της επικράτειας ανέρχονται σήμερα σε 930» δήλωσε την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. «Από αυτές, 701 διατίθενται για ασθενείς με νοσήματα πλην COVID-19 και 229 διατίθενται αποκλειστικά για την νοσηλεία ασθενών με Covid-19», πρόσθεσε.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, από τις 229 ΜΕΘ-Covid στην επικράτεια, είναι κατειλημμένες οι 86 και κενές οι 143, δηλαδή, όπως είπε, το ποσοστό πληρότητας είναι 37,5%. Σε ό,τι αφορά τα Νοσοκομεία της Αττικής, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι «από το σύνολο των 330 κλινών ΜΕΘ έχουμε διαθέσει 255 κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα πλην COVID-19, εκ των οποίων 207 είναι κατειλημμένες και 48 κενές και 75 κλίνες ΜΕΘ-Covid, εκ των οποίων 53 είναι κατειλημμένες και 22 κενές».

Αναφορικά με τα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι «είναι διαθέσιμες 81 κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα πλην COVID-19, εκ των οποίων 60 είναι καλυμμένες και 21 κενές και 43 κλίνες ΜΕΘ-Covid, εκ των οποίων 17 είναι κατειλημμένες και 26 κενές».

Στη συνέχεια, τόνισε ότι λόγω της αύξησης των εισαγωγών στα Νοσοκομεία της Αττικής, το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει «αύξηση των κλινών ΜΕΘ-Covid, όπως έκανε και στην πρώτη φάση της πανδημίας». Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, προστίθενται 40 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ-Covid για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της Αττικής εντός των επόμενων 7 ημερών.

Όπως εξήγησε, το σχέδιο που ενεργοποιείται περιλαμβάνει τις εξής επιπλέον κλίνες:

  • 12 στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία»,
  • 12 στο ΓΝ Ασκληπιείο Βούλας,
  • 6 στο ΠΓΝ «Αττικόν»,
  • 4 στα στρατιωτικά Νοσοκομεία της Αττικής και
  • 6 στο ΓΝ Χαλκίδας.

Παράλληλα, τόνισε ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δημιουργίας 236 νέων μόνιμων κλινών ΜΕΘ από μεγάλες δωρεές των τελευταίων μηνών. Συγκεκριμένα, 155 υπερσύγχρονες ΜΕΘ και 19 ΜΑΦ από την δωρεά του ΙΣΝ θα αρχίσουν να παραδίδονται στο ΕΣΥ πριν το τέλος του έτους». Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, ολοκληρώνεται εντός του Οκτωβρίου η δωρεά της Βουλής των Ελλήνων για την κατασκευή 50 κλινών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «H Σωτηρία».

Τέλος, επισήμανε ότι αναμένεται έως τα τέλη Οκτωβρίου και η παράδοση 8 ΜΕΘ και 4 ΜΑΦ στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας από την δωρεά του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, της κας Αγγελικής Φράγκου και της ΙΟΝ Α.Ε.».

Αμφισβητεί τα στοιχεία του υπουργείου η ΠΟΕΔΗΝ

Τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Κικίλιας σχετικά με τις 930 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ αμφισβητούνται από έρευνα που δημοσιοποίησε η ΠΟΕΔΗΝ, στην οποία αποτυπώνονται τεράστιες ελλείψεις.

Όπως υπογραμμίζεται από την Ομοσπονδία, με βάση τα νοσοκομειακά κρεβάτια θα έπρεπε να λειτουργούν 3.500 κλίνες ΜΕΘ, ενώ σήμερα λειτουργούν 607 κλίνες ΜΕΘ και μπορούν να αναπτυχθούν επιπλέον 28 με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού, την ίδια ώρα που οι ΜΕΘ για Covid-19 είναι 169 με δυναμική να λειτουργήσουν 39 επιπλέον. Σχετικά με τις κλίνες ΜΑΦ, στην έρευνα αναφέρεται ότι είναι 117 και μπορούν να λειτουργήσουν άλλες 27 με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στη μακροσκελή έκθεση της ομοσπονδίας γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις κενές οργανικές θέσεις του προσωπικού των νοσοκομείων, οι οποίες ανέρχονται σε 45.000, όπως και στο γεγονός ότι από το 2018 δεν έχει γίνει καμία μόνιμη πρόσληψη προσωπικού, την ίδια ώρα που κάθε χρόνο αποχωρούν από τα νοσοκομεία περισσότεροι από 1.500 μόνιμοι υπάλληλοι.

Π. Παντέλης: Οι αριθμοί διαψεύδουν την κυβέρνηση

Μιλώντας στην “Αυγή” το μέλος της ΠΟΕΔΗΝ Παναγιώτης Παντέλης τονίζει ότι, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια των ΜΜΕ να κρύψουν «κάτω από το χαλί» τα λάθη, τις παλινωδίες και τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης για τη μέχρι τώρα διαχείριση της πανδημίας, την έξαρση των κρουσμάτων και την εξάπλωση του ιού, έρχονται οι αριθμοί της πραγματικότητας για να καταρρεύσει με πάταγο ένα κορυφαίο «επικοινωνιακό αφήγημα» της πρώτης περιόδου της πανδημίας.

Όπως υπογραμμίζει, παρά τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη για ανάπτυξη 1.200 κλινών ΜΕΘ έως το τέλος του έτους, αποδεικνύεται από την πραγματικότητα των αριθμών ότι οι δημόσιες δομές και οι εργαζόμενοι θα δώσουν τη μάχη απέναντι στο δεύτερο κύμα του ιού χωρίς νέες δημόσιες κλίνες ΜΕΘ, με λιγότερες κλίνες ΜΕΘ για Covid-19, με 5.000 χιλιάδες λιγότερους υγειονομικούς (στοιχεία απογραφής), με 132.000.000 ευρώ λιγότερα στη χρηματοδότηση, με το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας υπό αμφισβήτηση και την ένταξη των «ηρώων» στα ΒΑΕ άπιαστο όνειρο.

Εξαδάκτυλος: Τετραψήφιος αριθμός και στις ΜΕΘ αν δεν υπάρξει παρέμβαση

Σε μια ακόμη σοκαριστική πρόβλεψη προχώρησε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, καθώς δήλωσε πως αν δεν υπάρξει παρέμβαση από την Πολιτεία, είναι πολύ πιθανό τον Νοέμβριο να έχουμε όχι μόνο τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων αλλά και τετραψήφιο αριθμό ασθενών στις ΜΕΘ.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου δήλωσε πως δεν υπάρχει δίλημμα «οικονομία ή υγεία», καθώς αν δεν έχουμε υγεία δεν μπορούμε να έχουμε και οικονομία και σημείωσε πως το γενικευμένο lockdown έχει αποκλειστεί ως ενδεχόμενο από την Πολιτεία για την αποφυγή της περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού.  Παράλληλα, ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε πως υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά στους νέους ηλικίας 25 – 34 ετών ενώ τόνισε πως πρέπει να παρθούν μέτρα για να μην φτάσουμε σε αυτά τα σκληρά νούμερα και επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις.

ΜΕΘ: Η ιστορία τους στην Ελλάδα

Οι ΜΕΘ στην Ελλάδα δημιουργήθηκαν το 1950 με ευκαιρία την επιδημία της πολιομυελίτιδας, εξαιτίας της οποίας οι ασθενείς κατέληγαν λόγω παράλυσης των αναπνευστικών μυών. Έκτοτε δημιουργήθηκαν οι σύγχρονες ΜΕΘ, όπου νοσηλεύονται ασθενείς με βαριές λοιμώξεις κυρίως από εγχειρήσεις καρδιάς, μεταμοσχεύσεις κ.ά. και αποτελούν τη βασική υποδομή του σύγχρονου νοσοκομείου, όπου οι βαριά ασθενείς παραπέμπονται.

Οι ασθενείς με Covid-19, οι οποίοι πάσχουν σε βασικά όργανα, κυρίως στον πνεύμονα, που, όταν ανεπαρκεί, ο γιατρός οφείλει να διασωληνώσει τον ασθενή και να τον συνδέσει με αναπνευστήρα για να εξασφαλιστεί η οξυγόνωση του αίματος.

Στη χώρα μας οι υπάρχουσες εντατικές λειτουργούν με τρεις νοσηλευτές ανά ασθενή και όχι με 5-6 που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία τους ώστε να μπορούν οι υγειονομικοί να ανθίστανται στη φθορά και την κόπωση. Σημειώνεται ότι το ετήσιο κόστος των ΜΕΘ αποτελεί το 30% με 40% του συνολικού κόστους της νοσοκομειακής περίθαλψης.

Οι ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία πρέπει να ανέλθουν στις 1.200, όχι χρησιμοποιώντας χρυσοπληρωμένες από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, ενώ και το προσωπικό που επείγει να εξασφαλιστεί θα πρέπει να έχει εμπειρία και εξειδίκευση σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές καθώς, όπως είναι γνωστό, χρειάζεται τουλάχιστον τρεις με πέντε μήνες για έναν νοσηλευτή προκειμένου να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γάζα: Στους 44.235 οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς – «Κόλαση» η κατάσταση για τους άμαχους

Το ισραηλινό κράτος-δολοφόνος συνεχίζει τη γενοκτονική του πολιτική σε...